آیا حمله نظامی فراگیر آمریکا علیه سوریه امکان‌پذیر است؟

 
در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
تنها چیزی که می‌تواند واقعیت موجود در سوریه را تغییر دهد، دخالت نظامی فراگیر آمریکا در سوریه شبیه حمله به عراق در سال ۲۰۰۳ است که این احتمال نیز به‌طور کلی بعید است زیرا نتایج فاجعه‌باری برای آمریکا خواهد داشت و بهای آن بسیار سنگین خواهد بود.

 “عبدالباری عطوان” سردبیر روزنامه رای الیوم  با اشاره به لغو سفر دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به آمریکای جنوبی و دستور اعزام چند ناوشکن به سواحل سوریه این سؤال را مطرح کرد: آیا ساعت صفر نزدیک شده و سوریه در معرض حمله آمریکایی ــ فرانسوی ــ انگلیسی قرار دارد؟

متن یادداشت این نویسنده عربی در زیر می‌آید:

ادبیات کوچه‌بازاری ترامپ علیه بشار اسد

کلماتی که برخی مسئولان دولت آمریکا در خصوص بحران سوریه از آن استفاده می‌کنند از جمله اظهارات ترامپ علیه بشار اسد، بیانگر استفاده از کلمات کوچه‌بازاری است که نوعی از سردرگمی را به‌تصویر می‌کشد نه قدرت را زیرا طرف قوی به خود اطمینان داشته و به این سطح از ادبیات سقوط نمی‌کند بلکه کلمات خود را با دقت فراوان که شایسته جایگاه و کارش است، انتخاب می‌کند.

اگر بگوییم برخی افراد عاقل و منطقی در آمریکا تحولات بحران سوریه در ارتباط با اتهام‌زنی به دولت در استفاده از سلاح شیمیایی در غوطه را از زاویه دیگری می‌نگرند مبالغه نکرده‌ایم؛ یکی از این افراد سرهنگ پت لانگ است که سالها در نیروهای ویژه نظامی و آژانس اطلاعات نظامی آمریکا در منطقه خاورمیانه کار می‌کرد.

نامه یک بازنشسته نظامی آمریکایی به وزیر دفاع

این سرهنگ بازنشسته با ارسال نامه‌ای به وزیر دفاع آمریکا خطاب به او گفت: سرورم، از شما خواهش می‌کنم در خصوص حمله شیمیایی به غوطه شرقی این احتمال را نیز در نظر داشته باشید که شاید گروههای مخالف تحت محاصره در دوما این کار را کرده باشند و انگیزه آنان فقط تبلیغاتی بوده تا ما آمریکایی‌ها را به واکنش سوق دهند که اکنون در رسانه‌های غربی نیز شاهد تحقق همین هدف هستیم، مخالفان در غوطه شرقی شکست خوردند و نیروها و خانواده‌هایشان با اتوبوس به جرابلس در نزدیکی مرزهای ترکیه منتقل شدند، بنابراین باید پرسید؛ دولت پیروز سوریه از به‌کار بردن سلاح شیمیایی چه بهره‌ای می‌برد؟ امیدوارم پیش از هرگونه اقدام نظامی یک تیم کارشناس حقیقت‌یاب را راهی منطقه کنید.

به هر حال به‌نظر نمی‌رسد وزیر دفاع آمریکا هیچ توجهی به این نامه داشته باشد به این دلیل ساده که تصمیم حملات نظامی انتقام‌جویانه به مواضع سوری و چه‌بسا روسی و ایرانی گرفته شده است زیرا ترامپ، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه را مسئول حمله شیمیایی دانست و نماینده آمریکا در سازمان ملل نیز همین اتهامات را علیه پوتین تکرار کرده و در شورای امنیت اعلام کرد چه شورای امنیت سوریه و روسیه را محکوم کند یا نه، دولت آمریکا واکنش نظامی نشان خواهد داد.

همچنین شکی نیست، دولت آمریکا به استقبال مسئولان سوریه از اعزام یک هیئت حقیقت‌یاب سازمان منع گسترش سلاح شیمیایی به غوطه شرقی پاسخ نخواهد داد.

در این میان ترامپ که هفته گذشته گفته بود نیروهای آمریکایی را از سوریه بیرون خواهد برد، سفر روز جمعه و شنبه آینده به آمریکای جنوبی به‌منظور شرکت در نشست سران آمریکایی در پرو را لغو کرد و همزمان دستور داد ناوشکن آمریکایی مجهز به موشک‌های تام هاوک راهی شرق دریای مدیترانه در نزدیکی سواحل سوریه شود.

حمله سه‌جانبه علیه سوریه قریب‌الوقوع است

شاخص‌های موجود حاکی از این است که تجاوز سه‌جانبه آمریکایی ــ فرانسوی ــ انگلیسی به سوریه به‌منظور تکمیل حمله اسرائیل به پایگاه هوایی تیفور در نزدیکی شهر حمص قریب الوقوع است.

نکته قابل توجه اینکه هیچ حمله نظامی سه‌جانبه و یا چهارجانبه به مواضع سوریه، واقعیت موجود و یا نتایج جنگ در سوریه را تغییر نخواهد داد، زیرا ارتش سوریه کنترل بیشتر شهرهای بزرگ را به‌دست گرفته و به تهدید موشکی علیه دمشق پایان داده است و دیگر هیچ کس در خصوص آینده قدرت بشار اسد رئیس جمهور سوریه بحثی نداشته و یا جرأت سخن گفتن در این باره را ندارد.

حمله نظامی گسترده آمریکا علیه سوریه بعید است

تنها چیزی که می‌تواند واقعیت موجود در سوریه را تغییر دهد، دخالت نظامی فراگیر آمریکا در سوریه شبیه حمله به عراق در سال 2003 است که این احتمال نیز به‌طور کلی بعید است زیرا نتایج فاجعه‌باری برای آمریکا خواهد داشت و بهای آن بسیار سنگین خواهد بود و علاوه بر این در این صورت احتمال رویارویی و برخورد با روسیه و پایگاههای آن حتمی خواهد بود.

ترامپ با تهدید به حملات انتقام‌جویانه خود را گرفتار کرد و نمی‌تواند از آن کوتاه بیاید و در موضع ضعف و تردید ظاهر شود و بعید نیست تجاوز آینده به سوریه نمایشی بوده و هدف از آن فقط سوریه باشد تا از برخورد با روسیه اجتناب شود زیرا رئیس ستاد ارتش روسیه تهدید کرد در صورتی که جان سربازان روس در معرض خطر قرار بگیرد، نیروهای روس نه‌تنها موشک‌ها را بلکه پایگاهها و کشتی‌هایی را که سکوی شلیک این موشک‌ها هستند، هدف قرار خواهد داد.

سکوت پوتین

در این میان پوتین در قبال تهدیدهای آمریکا سکوت اختیار کرده است اما باور ما این است که سکوت او از روی اعتماد به نفس است و پرگویی را به دیگران واگذار کرده است و هرچند بی‌تردید شاهد کنش و واکنش خواهیم بود اما پیش‌بینی ماهیت و حجم آن دشوار است.

با این توضیحات چه‌بسا ساعت‌های آینده خطرناک‌ترین زمان تاریخ منطقه در طول چند دهه اخیر باشد و خروج فراگیر آمریکا و آغاز مرحله انزوای آن را به‌ثبت برساند.

به هر حال روسیه که در افغانستان مورد اهانت قرار گرفت و در عراق تحقیر و در لیبی فریب داده شد در سوریه شکست را نخواهد پذیرفت. روزهای آینده شاهد این موضوع  خواهد بود.

منبع:https://www.scfr.ir/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *