یکی از برنامههای مشخص سیاست خارجی شیجینپینگ رئیسجمهور چین، طرح کمربند و جاده است؛ شبکهای از برنامههای توسعه زیربنایی که برای افزایش ادغام اقتصادی اوراسیایی طراحی شدهاند. شعار اصلی چین در خصوص طرح کمربند و جاده، بر وعدههای اقتصادی و پیشرفت تمرکز دارد، که اغلب با عبارتهای نوعدوستانه همراه است: تمام کشورها دعوت شدهاند تا به این «قطار اکسپرس» که مقصدش ثروت و شکوفایی است، سوار شوند. مسئلهای که در این شعار نادیده گرفته شده است، بیشتر بحث جنبههای امنیتی طرح و پیامدهای آن است. مقامات چینی از توصیف منافع استراتژیکی که گمان میکنند طرح کمربند و جاده میتواند به دنبال داشته باشد اجتناب مینمایند، و در عین حال، مخاطرات و نگرانیهای برجسته امنیتی را نادیده میانگارند. اما در سطح غیررسمی، جامعه امنیتی چین، توجه دقیقی به اینگونه مسائل داشته است، و بهطور عمیق، منافعی که پکن میتواند انتظار داشته باشد، چالشهای موجود در آینده، و تقاضاهایی که مجبور خواهد بود مرتفع نماید را واکاوی نموده است.
شناخت این ارزیابیهای چین که در بالا بدان اشاره شد، برای ایالاتمتحده مفید خواهد بود تا بتواند مشخص کند چگونه، در چه زمانی، و تا چه میزان در طرح کمربند و جاده مشارکت کند. بسیاری از ناظران خارجی درباره جنبههای مختلف بلندپروازیهای ژئوپلیتیکی مورد هدف طرح کمربند و جاده گمانهزنی کردهاند، و اغلب آن را «یک برنامه مارشال» از نوع چینی توصیف نمودهاند که به منظور گسترش حداکثری نفوذ در اوراسیا طراحی شده است. شواهد موجود در منابع چینی، به راستیآزمایی، اما به طریقی به تعدیل آن دیدگاهها کمک میکند. همزمان، ممکن است در خصوص امور امنیت اوراسیا، فضا برای همکاریهای امنیتی که به نفع هر دو طرف است، وجود داشته باشد، تا جایی که هر دو کشور چین و ایالاتمتحده به دنبال بهبود ثبات در آسیای مرکزی و سایر مناطق تحت تأثیر هستند و هر دو با چالشهای مشترکی همچون تروریسم و دزدی دریایی مواجهند. نوشتههای منتشر شده در چین، نحوه تأثیر مخاطرات مورد بحث بر طرح کمربند و جاده و نقاط تلاقی همکاریهای دوستانه را آشکار میسازد.
این تحقیق درمییابد که دیدگاههای امنیتی چین در خصوص طرح کمربند و جاده اساساً دوسوگرا است. از طرفی، نظرات بر این است که توسعه اقتصادی و اتصال مناطق، به ثبات مناطق مرزی چین، امنیت تأمین انرژی این کشور، و ایجاد امکان گسترش نفوذ استراتژیک، کمک خواهد کرد. از طرف دیگر، چین با چالشهای مختلفی مواجه خواهد شد، از تروریسم تا رقابت استراتژیک از طرف ایالاتمتحده، ژاپن، و هند. مرتفعسازی این چالشها، هماهنگی و پیامهای دقیق دیپلماتیک، توانایی قویتر در پیشبینی و ارزیابی ریسک، و تواناییهای نوین برای محافظت از مسیرهای تجارتی و شهروندان چینی ورای مرزها را میطلبد. برای ایالاتمتحده، شواهد موجود در منابع چینی، نیاز به احتیاط در خصوص نیات پکن را تأیید میکند، اما در عین حال، زمینههای بالقوه همکاریهای دوستانه را در معرض دید قرار میدهد، تا جایی که هر دو کشور از برنامههای تکمیلی منطقهای مشترک برخوردار باشند.
به دنبال یک بخش پیشینه مختصر، این مقاله به بررسی مکتوبات چینی در سه بخش اساسی میپردازد: بخش اول در خصوص محرکهای استراتژیک است، بخش دوم در خصوص چالشهای کلیدی عملیاتی و استراتژیک است، و بخش سوم بر طیف ملزومات تازه تمرکز دارد. بخش نهایی نظرات فراگیر در خصوص بحث مذکور را ارائه مینماید و پیامدهای موجود برای ایالاتمتحده را مطرح میسازد.
متن کامل مقاله «دیدگاههای چین در خصوص طرح کمربند و جاده (منطق استراتژیک، مخاطرات و پیامدها)
منبع:http://www.css.ir
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.