بازگشت به توافق هسته‌ای: واشنگتن و تهران مواضع خود را تهاجمی می‌کنند

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید

دولت بایدن خواستار آن است که پس از بازگشت به برجام، یک توافق‌نامه به‌روز شده مورد مذاکره قرار بگیرد که به موضوعات مشکل‌ساز توافق هسته‌ای یعنی بندهای غروب آفتاب، تحقیق و توسعه و نظارت و همچنین برنامه موشکی و فعالیت‌های منطقه‌ای – می‌پردازد.

سیما شاین: رئیس برنامه ایران در موسسه مطالعات امنیت ملی / رئیس بخش تحقیق و ارزیابی موساد / معاون امور استراتژیک در شورای امنیت ملی اسرائیل

الداد شاویت: کارشناس ارشد بخش اطلاعات نیروی دفاعی اسرائیل و دفتر نخست‌وزیر/ کارشناس ارشد موسسه مطالعات امنیت ملی

نویسندگان این مقاله بر این عقیده هستند که دولت بایدن به عنوان نخستین گام باید بدون قید و شرط هرگونه تحریم را که توسط دولت ترامپ اعمال‌شده لغو کند و در مقابل ایران از تمام گام‌هایی که در برنامه هسته‌ای خود برداشته دست بردارد. دولت بایدن متعهد شده است در مسئله هسته‌ای با متحدانش به‌خصوص اسرائیل و دولت‌های عربی خلیج‌فارس مشورت کند. این گزارش بر نکات و گزاره اصلی زیر تأکید می‌کند:

دولت بایدن خواستار آن است که پس از بازگشت به برجام، یک توافق‌نامه به‌روز شده مورد مذاکره قرار بگیرد که به موضوعات مشکل‌ساز توافق هسته‌ای یعنی بندهای غروب آفتاب، تحقیق و توسعه و نظارت و همچنین برنامه موشکی و فعالیت‌های منطقه‌ای – می‌پردازد.
سیاست امنیتی و منطقه‌ای ایران بخشی از مذاکرات نبود زیرا غرب موافقت نکرد که از مداخله خود در منطقه چشم‌پوشی کند. ایران به‌نوبه خود مایل است در مورد مسائل منطقه‌ای بحث کند اما فقط با کشورهای منطقه و بدون حضور عناصر خارجی. ایران هر گونه بحث در مورد موضوعات مرتبط با سیاست منطقه‌ای خود را به خروج کامل ایالات‌متحده و سایر قدرت‌های غربی از منطقه مشروط کرده است.
برای ایران مهم است که این مسئله را تبیین کند که علی‌رغم تحریم، آسیب‌های ویروس کرونا و شرایط دشوار اقتصادی، در موضع ضعف قرار ندارد که نیاز به اعطای امتیازات داشته باشد. در عین حال، ارائه مواضع خود به دولت و مردم از طریق رسانه‌های آمریکایی همچنین نشان‌دهنده ابزاری برای ایجاد فشار بر دولت آمریکا و تلاش برای متقاعد کردن آن‌ها می‌باشد.
نویسندگان این مقاله در پایان بر این عقیده هستند که هنوز مشخص نیست که آیا دولت آمریکا ترجیح می‌دهد در آینده نزدیک با توجه به همه مسائل داخلی و خارجی که خواستار توجه فوری هستند، به این مسئله (توافق هسته‌ای ایران) بپردازد یا خیر. در هر صورت، حتی اگر به نظر برسد که اختلاف‌نظر در مورد شرایطی که به هر دو طرف امکان بازگشت به توافق و انجام تعهدات خود را می‌دهد عمدتاً فنی است؛ اما به احتمال زیاد با فرض اینکه دولت بایدن به دنبال بازگشت به توافق است بحث و به‌ویژه اجرای مراحل مورد نیاز دو کشور زمان‌بر خواهد بود. مسئله اصلی این است که بین بازگشت به برجام و شروع مذاکرات برای توافق جدید با اقدامات بیشتر ایران در برنامه هسته‌ای ارتباط نزدیک وجود دارد.

 

منابع پژوهش در دفتر پژوهشکده موجود است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
باز کردن قفل باقی مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟