خروج نیروهای آمریکا از افغانستان و گزینه‌های بایدن

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید

درخواست از طالبان برای تمدید مهلت عقب‌نشینی (خروج نیروهای آمریکا) با استناد به عهدشکنی و تأخیر طالبان در مذاکرات صلح بین گروه‌های شبه‌نظامی و دولت افغانستان.

مکس بوت: کارشناس ارشد شورای روابط خارجی

«مکس بوت» در این مقاله معتقد است بر اساس توافق‌نامه عقب‌نشینی بین دولت ترامپ و طالبان (فوریه 2020)؛ تا ماه مه 2021 دیگر هیچ نیروی نظامی آمریکا در افغانستان باقی نخواهد ماند و مابقی نیروهای آمریکا تنها با دولت افغانستان علیه سازمان‌های تروریست بین‌المللی از جمله القاعده و داعش همکاری می‌کنند. مطابق توافق آمریکا و طالبان، عقب‌نشینی کامل آمریکا منوط به قطع رابطه طالبان با سازمان‌های تروریستی بین‌المللی مانند القاعده و جلوگیری از فعالیت‌های آن‌ها در خاک افغانستان است که امنیت ایالات‌متحده و متحدانش را تهدید می‌کند. با این حال طالبان، از رد القاعده خودداری کرده است. سازمان ملل گزارش داده که روابط بین این دو مثل همیشه نزدیک است و اگرچه طالبان از حمله به نیروهای آمریکایی خودداری کرده‌اند، اما حملات علیه نیروهای امنیتی افغانستان و غیرنظامیان را تشدید کرده است.

نویسنده در بخش دیگر مقاله بر گزینه‌های دولت بایدن در قبال بحران افغانستان تأکید می‌کند:

  • خروج نیروهای ایالات‌متحده مطابق برنامه‌ریزی در یکم ماه مه 2021
  • تأکید بر نقض و تخلفات طالبان به عنوان توجیهی برای حفظ حضور نظامی نامحدود ارتش آمریکا
  • درخواست از طالبان برای تمدید مهلت عقب‌نشینی (خروج نیروهای آمریکا) با استناد به عهدشکنی و تأخیر طالبان در مذاکرات صلح بین گروه‌های شبه‌نظامی و دولت افغانستان.

نویسنده در پایان مقاله بر این عقیده است:

  • طالبان در آینده نزدیک دوباره جهاد خود علیه حضور نیروهای خارجی را از سر می‌گیرند و از فرایند صلح خارج خواهند شد.
  • عقب‌نشینی آمریکا در ماه مه احتمالاً منجر به فروپاشی دولت افغانستان و جنگ داخلی خواهد شد. با توجه به تهدیدات گزینه‌های نخست و دوم؛ بایدن احتمالاً گزینه سوم یعنی تلاش برای جلب حمایت طالبان برای تمدید مهلت عقب‌نشینی و تداوم مذاکرات صلح را انتخاب کند. در این مسیر دولت بایدن برای اینکه طالبان را برای اصلاح توافق تحت‌فشار قرار دهد از کشورهای دیگر از جمله چین، ایران، پاکستان، قطر، روسیه و عربستان کمک خواهد گرفت.
  • اگر طالبان با تمدید موافقت نکند احتمال سقوط افغانستان و تشدید جنگ داخلی افزایش می‌یابد. عدم عقب‌نشینی نیروهای آمریکا در افغانستان توسط طالبان به عنوان خیانت به توافق‌نامه خوانده می‌شود و برای افزایش فشار افکار عمومی در غرب مواضع آمریکا و سایر نیروهای بین‌المللی را مورد هدف قرار می‌دهد؛ اما اگر طالبان از طریق این تاکتیک‌ها نتواند به اهداف خود برسد، در نهایت می‌تواند به میز مذاکره بازگردد.

 

منابع پژوهش در دفتر پژوهشکده موجود است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
باز کردن قفل باقی مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟