ترور [شهید] فخری زاده: ملاحظات و پیامدها
در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
چه کسی مسئول این اقدام است: منابع اطلاعاتی در ایالاتمتحده، رژیم صهیونیستی را مسئول این ترور میدانند. ایران پیشتر در پاسخ به ترور دانشمندان هستهای خود حملاتی به سفارتخانههای اسرائیل در هند و تایلند داشت. برخی از عاملان این حملات اخیراً در ازای آزادی یک شهروند استرالیایی در ایران آزاد شدند.
- هدف از این ترور چه بود؟ هدف از این ترور وارد کردن خسارتی اساسی به برنامه هسته ای نظامی ایران بود. [شهید] فخری زاده نه فقط به لحاظ دانش بلکه تجربه بالایی در رهبری پروژه و امور مدیریتی داشته و به ردهه ای حساس سیاسی در ایران بیشترین دسترسی را داشته است. ترور وی میتواند به میزان قابل توجهی برنامههای هسته ای ایران را متوقف کند زیرا به سختی میتوان برای آنها جانشینی یافت.
- از نظر این دو محقق، برای عماد مغنیه و قاسم سلیمانی نیز جانشین تعیین شد اما جایگزین پیدا نشد. از این جهت میتوان شاهد چنین رویه ای برای محسن فخری زاده نیز بود.
- پیامدهای ترور شهید فخری زاده چیست؟ ترور فخری زاده می تواند شرایط دولت بایدن برای تماس مجدد با ایران را سخت کند زیرا می تواند مواضع طرف ایرانی را در مذاکرات سخت تر کند یا واکنش احتمالی ایران میتواند شرایط را پیچیده تر کند. از سوی دیگر در آستانه انتخابات رژیم صهیونیستی، این اقدام نتانیاهو می تواند پیامدهای مثبتی در عرصه داخلی برای وی داشته باشد.
- پاسخ ایران به این اقدام چه خواهد بود؟ ایران رژیم صهیونیستی را مسئول این واقعه می داند. از آنجا که حمله به رژیم صهیونیستی از طریق لبنان، سوریه، عراق و یمن عواقبی جدی برای ایران در پی خواهد داشت لذا صدمه زدن به شخصیت ها و اهداف اسرائیلی در اسرائیل و خارج از آن می تواند رویکرد محتمل تهران باشد. واکنش های غیرنظامی ایران میتواند در حوزه هسته ای باشد مانند مصوبه مجلس در مورد افزایش سطح غنیسازی به 20%، قرار دادن سانتریفوژهای پیشرفته در سایت های غنی سازی، بازسازی رآکتور آبسنگین و حتی خارج شدن از پروتکل الحاقی.
- رژیم صهیونیستی باید در این وضعیت چه اقدامی انجام دهد؟ رژیم صهیونیستی باید از هرگونه اشاره به خود در مورد ترور [شهید] فخری زاده خودداری کند. تلآویو باید هوشیاری اطلاعاتی و آمادگی عملیاتی فوری در مناطقی مانند دریای سرخ را ارتقاء دهد. رژیم صهیونیستی باید مجاری ارتباطی خود با دولت بایدن را باز بگذارد زیرا به تعامل با این دولت در صورت تشدید بحران نیاز دارد. نه تنها دانشمندان هسته ای ایران بلکه همه زیرساختهای غنیسازی، ذخیره انباشت اورانیوم، زمان گریز هسته ای ایران، گزینه های خنثیسازی برنامه هسته ای ایران و نوع همکاری آمریکا و رژیم صهیونیستی در این باره باید مورد بررسی گسترده و دقیق واقع شوند.
منابع پژوهش در دفتر پژوهشکده موجود است
- برچسب ها: آمریکا, اسرائیل, اندیشکده, اندیشکده جریان, بنیامین نتانیاهو, جریان, دانشمندان هسته ای, غنیسازی, فخری زاده