چگونه در رقابت نفوذ در خاورمیانه پیروز شویم؟

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید

ایالات‌متحده باید به این ادراک رسیده باشد که ایران، همسایگان خود را از طریق زور نگه نمی‌دارد بلکه بخش قابل توجهی از گسترش نفوذ ایران در منطقه به دلیل قدرت نرم این کشور است.

استیون سیمون: تحلیلگر مسائل خاورمیانه نشریه فارن افرز

جاش لندیس: استاد مطالعات خاورمیانه دانشگاه اوکلاهاما

ایمان منصور: کارمند سابق شورای امنیت اسرائیل/ پژوهشگر ارشد موسسه تحقیقاتی امنیت و اورشلیم / تحلیلگر المانیتور

«نشریه فارن افرز» در مقاله فوق بر این تأکید می‌کند که دو مسئله فعالیت منطقه‌ای و برنامه هسته‌ای ایران از بعد استراتژیک و سیاسی به یکدیگر مرتبط هستند. ایران مسلح به سلاح اتم باعث تشجیع فعالیت‌های منطقه‌ای این کشور می‌شود و از سوی دیگر توسعه نفوذ منطقه‌ای تهران باعث خواهد شد تا تهران از حضور در مذاکرات هسته‌ای خودداری نماید؛ بنابراین رسیدگی به مسئله توسعه نفوذ منطقه‌ای ایران بسیار حیاتی است؛ اما تاکنون راهبرد ایالات‌متحده آمریکا و شرکای منطقه‌ای آن در این زمینه با شکست روبرو شده است زیرا نیروی نظامی و تحریم‌های جامع مانع فعالیت‌های منطقه‌ای ایران نشده و امروز سوریه و لبنان بیش از هر زمان دیگری به ایران وابسته هستند. ایالات‌متحده و شرکای آن در خلیج‌فارس باید رویکرد تازه‌ای را در نظر بگیرند که بیشتر متکی به قدرت نرم و ابزار مالی می‌باشد.

اهم نکات و گزاره‌های کلیدی مطرح‌شده در مقاله

  • ایالات‌متحده باید به این ادراک رسیده باشد که ایران، همسایگان خود را از طریق زور نگه نمی‌دارد بلکه بخش قابل توجهی از گسترش نفوذ ایران در منطقه به دلیل قدرت نرم این کشور است.
  • ایران به‌خوبی به این مسئله پی برده که چگونه می‌توان از طریق ترکیبی از قدرت سخت و نرم، نفوذ منطقه‌ای را افزایش داد؛ اما در نقطه مقابل، ایالات‌متحده آمریکا همچنان به قدرت سخت و تحریم‌های اقتصادی تکیه کرده که هر دو باعث نفوذ بیشتر ایران در منطقه شده است.
  • نشریه در پایان مقاله پیشنهاد می‌کند:

    • ایالات‌متحده این فرصت را دارد تا با کمک کشورهای عربی سنی در قالب حمایت و پشتیبانی مالی در کشورهای منطقه جلوی توسعه نفوذ ایران را بگیرند.
    • ایالات‌متحده، اسرائیل و متحدان آمریکا در خلیج‌فارس نیاز دارد تا استراتژی تنبیهی و اجباری را که به وضوح ناکام مانده است رها کنند.
    • استفاده از ثروت متحدان خلیج‌فارس برای مقابله با نفوذ ایران خالی از اشکال نیست. با توجه به نقش ولیعهد در قتل وحشیانه جمال خاشقچی و جنگ یمن، ممکن است بسیاری از افراد در جامعه سیاسی آمریکا به دولت‌های عربی به‌خصوص عربستان سعودی بی‌اعتماد باشند. علاوه بر این، پول خلیج‌فارس می‌تواند مانند گذشته به جای هزینه در راه اصلاح دموکراتیک یا حمایت از حقوق اقلیت‌ها به جیب سیاستمداران فاسد منطقه‌ای برود.
    • واشنگتن باید به جای محدودسازی، از تمایل کشورهای خلیج‌فارس برای همکاری مجدد با سوریه، لبنان و عراق استفاده کند. با این کار، ایالات‌متحده می‌تواند به اهداف استراتژیک خود برسد درحالی‌که مردم منطقه را در وضعیت بهتر قرار می‌دهد و چشم‌اندازهای تشدید تنش نظامی را به حداقل می‌رساند.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *