سناریوی اول پیروزی ضعیف بایدن است به این معنی که جمهوریخواهان اکثریت مجلس نمایندگان یا سنا را در اختیار داشته باشند. به دنبال آن، تحولات در کنگره بین 3 نوامبر تا 20 ژانویه توانایی رئیسجمهور در انجام اقدامات جسورانه در سیاست خارجی را محدود خواهد کرد. در این وضعیت پیشنهاد “تعامل در برابر تعامل” در یک روند آهسته طی خواهد شد. برجام به طور حداقلی دنبال خواهد شد و با توجه به عدم رغبت تهران به توسعه دستور کار به موضوعات موشکی و منطقهای، آمریکا همچنان سیاست تحریمها را به عنوان یک گزینه مطمئن دنبال خواهد کرد.
سناریوی دوم ناظر بر پیروزی بایدن و نیز دموکراتها در سنا خواهد بود. در این سناریو بایدن از همان ابتدا فرصت مانور قابلتوجهی به دست خواهد آورد. بایدن با اینحال در موضعی قرار خواهد گرفت که باید دغدغههای دو حزبی را در داخل و دغدغههای منطقهای در خاورمیانه را مورد توجه ویژه قرار دهد.
از نظر نصر یک سناریوی بسیار ایدهال نیز وجود خواهد داشت. به این سناریو در واشینگتن “بازگشت پاک” میگویند. در این سناریو، تلاش برای احیای برجام و بسترسازی برای توسعه آن با سرعت انجام خواهد شد. با تسریع در رویکرد “تعامل در برابر تعامل” بایدن قادر خواهد بود بر مقاومتهای داخلی و منطقهای غلبه کند و مسیر بهبود روابط با تهران را به سرعت طی کند.
واشینگتن باید بداند که وضعیت در تهران مطابق انتظارات در واشینگتن نیست. در تهران در مورد اقداماتی که آمریکا باید انجام دهد انسجام وجود ندارد. برخی در تهران انتظار دارند بایدن بلافاصله تمام دستورات اجرایی ترامپ را لغو کند. رادیکالها در تهران معتقدند آمریکا باید غرامت خروج از برجام را به ایران پرداخت نماید. در تهران پس از مقاومت در برابر فشار حداکثری آمریکا این باور به وجود آمده که میتوان مقاومت کرد. در میان گروههای رادیکالتر در مجلس ایران حتی سخن از خروج از برجام و NPT مطرح شده است. حتی حامیان احیای برجام نیز در توان بایدن برای احیای پایدار آن تردید دارند. در هرصورت با توجه به اینکه توسعه برجام به منطقه، سرعت احیای آن را کند خواهد کرد و بازیگران مختلف و مذاکرات پیچیدهای حول توازن نظامی و کنترل تسلیحات بین ایران و همسایگان عرب آن ایجاد خواهد کرد، نمیتوان انتظار داشت در کوتاهمدت، برجام احیا شود.
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.