رئیس‌جمهوری بایدن چه معنایی برای عراق دارد؟

“عراق و دولت جدید آمریکا” 

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
المالکی در این مقاله به تأثیرات پیروزی بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا می­پردازد. وی در ابتدا مدعی است دو نگاه در میان نخبگان عراقی در مورد بایدن وجود دارد. گروهی بر این موضوع تأکید می­ کنند که از آنجا که وی نماینده باراک اوباما برای حل پرونده عراق در دوران تصدی­گری مقام معاون رئیس‌جمهوری بود، شناخت عمیقی از موضوع عراق دارد و می­تواند برای حل بحران ­های آن دارای ابتکار عمل باشد. 

گروه دیگر با طرح این موضوع که اولویت بایدن هسته ­ای نشدن ایران است، بازگشت وی به برجام را سرآغاز قدرت­یابی مجدد گروه  ­های نیابتی ایران در عراق و به خطر افتادن ثبات سیاسی در این کشور و هم­ سرنوشت شدن با لبنان می­دانند.

ناظران عراقی بر این باورند آمریکا در حال حاضر عراق را پیاده‌نظام ایران می­بیند اما به دلیل واقع‌گرایی بایدن، وی می­تواند از وزن انتظارات غیرواقعی ترامپ نسبت به کارزار فشار حداکثری علیه ایران از طریق عراق، بکاهد. المالکی بر این نکته تأکید می­کند که سیاست­ های واشینگتن در قبال عراق به دلیل ملاحظات منطقه­ای گسترده ­تر، از دولتی به دولت دیگر تغییر کرده حال آنکه استراتژی ثابت و مشخص ایران باعث افزایش اعتماد به نفس شیعیان عراقی شده است. وی در پایان به این موضوع می­ پردازد که: سه رویداد در دولت بایدن می­ تواند برای ایجاد پیشرفت در وضعیت عراق مفید باشد: مهار توسعه‌طلبی ترکیه در عراق؛ مهار توسعه‌طلبی ایران در عراق؛ و تصمیم‌گیری بوروکراتیک در آمریکا درباره عراق. گزینه سوم به این معنی است که بایدن به دلیل محاصره شدن با موضوعات فوری ­تر، نمی­تواند مستقیماً به بحث عراق ورود کند و در نتیجه بوروکرات ­ها و استراتژیست ­ها در شورای امنیت ملی و وزارت خارجه و پنتاگون موضوع عراق را مدیریت خواهند کرد و این موضوع فضایی را پدید می­آورد که بتوان صداهای مختلف در عراق را به واشینگتن منتقل کرد.

منابع پژوهش در دفتر پژوهشکده موجود است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *