توافقنامه صلح نوامبر 2020 م که به جنگ ارمنستان و آذربایجان پایان داد؛ موقعیت شکننده ژئوپلیتیک ایران در قفقاز جنوبی را نشان داد. تهران قدرت کافی برای تأثیرگذاری و نفوذ بر روند درگیری نداشت. در نقطه مقابل، مسکو و آنکارا هر دو ضمن شکلدهی به نتیجه درگیری، توافقنامه آتشبس را تنظیم و مکانیسم اجرای آن را تعیین کردند. مأموریت جدید صلحبانان روسیه و بازگشت سربازان ترک به قفقاز جنوبی نشانگر عدم حضور ایران در رقابت بزرگ قدرت مجدد در منطقه است.
اهم نکات و گزارههای کلیدی این مقاله
ارتباطات منطقهای نقطهضعف بزرگ برای ایران است. احیای خطوط ریلی شوروی از جمهوری آذربایجان به نخجوان و از روسیه به ارمنستان میتواند نفوذ ایران بر آذربایجان را محدود سازد. ایران بهویژه نگران افزایش نفوذ ترکیه است. دو کشور در مورد سوریه همکاری میکنند و با جداییطلبان کرد مبارزه میکنند، اما افزایش نفوذ ترکیه در مرز شمالی ایران بهعنوان یک چالش بزرگ تلقی میشود.
تهران در طول تاریخ نسبت به جاهطلبیهای ژئوپلیتیکی باکو بیشتر به دلیل تلاشهای آنها برای استفاده از جمعیت آذربایجان ایران محتاط بوده است. تهران در ابتدا تلاش کرد آذربایجان پس از شوروی را به حوزه نفوذ خود بکشاند روابط تجاری، برنامههای تبادل فرهنگی و روابط مذهبی توسعه یافت، اما در نهایت تهران عمداً از باکو فاصله گرفت. در آن زمان هیچ دلیل سیاسی برای رهبری ایران برای برقراری رابطه نزدیکتر با آذربایجان وجود نداشت.
نویسنده در بخش پایانی مقاله بر این دیدگاه است:
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.