چکیده:
در سال 1995 طالبان قیام خود را با فرمان معلم مذهبی خود یعنی ملا محمد عمر از شهر قندهار شروع کرد و در مدت زمان کوتاهی پس از سیطره بر بسیاری از مناطق افغانستان، تفسیر خاص خود از اسلام را به عنوان قانون به اجرا درآورد. دوران زمامداری طالبان کوتاه بود و پس از حمله آمریکا به افغانستان امارت اسلامی سقوط کرد. این گروه در مدت زمان اندکی پس از شکست، موفق به عرض اندام شد و توانست در مقابل نیروهای ناتو به رهبری آمریکا و دولت افغانستان بیش از یک و نیم دهه مبارزه کند و دولت آمریکا را وادار به گفتگو کند. پس از حدود یک سال مذاکرات آمریکا و طالبان، اکنون زمان آن رسیده است که مذاکرات بینالاافغانی آغاز شود. در آستانه این مذاکرات، سئوالی که امروزه ذهن بسیاری را به خود مشغول داشته این است که با توجه به تجربه دوران امارت اسلامی، آیا رویه طالبان تغییر کرده است؟ در این یادداشت قصد بر این است تا رویه و عملکرد طالبان در زمینه مسئله زنان، رسانه، حقوق اقلیتهای مذهبی و نوع حکومتداری در دوران امارت اسلامی و بعد از فروپاشی آن مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد.
دوره امارت اسلامی
بعد از این که طالبان در سال 1996 توانست کابل و بیشتر نواحی افغانستان را تحت کنترل خود در آورد، تفسیر خود از شریعت اسلام را به عنوان قانون به اجرا در آورد. این شیوه تفسیر از اسلام که حتی مورد قبول علمای دانشگاه الازهر نبود برای بسیاری از مردم افغانستان غیر قابل پذیرش بود؛ زنان به عنوان نیمی از پیکره اجتماعی نادیده گرفته شدند، حقوق اقلیتهای مذهبی زیر پا گذاشته شد، دختران حق تحصیل را از دست دادند، کودکان زیر هجده سال به میدانهای نبرد کشانده شدند، رسانهها تعطیل شدند و خاطیان از این مقررات به شدت مجازات میشدند. قوانینی که طالبان معتقد بودند ریشه در شریعت اسلام دارد در واقع ترکیبی از اصول فرهنگ قبیلهای مناطق جنوب افغانستان و آموزههای فراگرفته از مدارس مذهبی بود که ترکیب این دو عنصر، نوعی خاص از رویه را به وجود آورد که خود در خور پژوهش است. در این مطلب شاخصهای زنان, رسانهها، اقلیتهای مذهبی و نوع حکومتداری بر اساس منشور فکری طالبان مورد بررسی قرار میگیرد.
هر چند در طول زمامداری طالبان، مشکلات شیعیان همانند دوران نبرد طالبان و مجاهدین نبود اما در مجموع، طالبان کارنامه مثبتی از خود در قبال شیعیان و هندوها به جا نگذاشتند.
دوره جمهوریت (پسا 2001)
بعد از حمله آمریکا به افغانستان و سقوط زود هنگام طالبان، نظام جمهوری اسلامی در افغانستان برقرار شد، در پی آن جامعه مدنی رشد کرد و بخشی از نسل جوان جامعه دارای اندیشههای آزادیخواهانه و ترقیخواهانه گردید که از دوره طالبان و طالبانیسم به عنوان صفحه سیاه کتاب تاریخ افغانستان یاد میکنند.
طالبان پس از شکست و از دست دادن امارت اسلامی بار دیگر نظامیگری را آغاز کرد و موفق شدند بخشی از جغرافیای افغانستان را تحت کنترل خود درآورد.
این گروه در جغرافیای تحت تصرف خود ناگریز از پذیرش مسئولیت و تأمین نیازهای مردم محلی بوده است. به همین دلیل این گروه به تدوین سیاستهایی برای ارائه برخی خدمات از جمله آموزشی و بهداشتی کرد و از یک گروه چریکی به یک جنبش منسجمتر با اهداف سیاسی تبدیل شد که میتواند نشان دهنده نگاه راهبردی طالبان باشد.
بر اساس برخی علائم و رفتارها؛ میتوان گفت که رهبران این گروه نسبت به برخی مسائل با دید واقع گرایانهتری مینگرند. این تغییر نگرش را برخی از رهبران سابق طالبان به طور صریح بیان هم کردهاند از جمله مولوی قلمالدین که در دوران طالبان رئیس اداره امر به معروف و نهی از منکر بود در مصاحبه با خبرگزاری مهر گفته است که طالبان دیگر اشتباهات گذشته خود را تکرار نخواهد کرد و به طور مشخص به حقوق زنان اشاره کرده است.
بررسی این شاخصها بر اساس رفتار طالبان در مناطق تحت کنترل و مصاحبههای مقامات ارشد این گروه صورت میگیرد.
درباره دیدگاه طالبان درباره زنان و حقوق زنان شیر محمد عباس استانکزی از نمایندگان ارشد تیم مذاکره کننده طالبان در پاسخ به خبرنگار خبرگزاری اسپوتونیک در زمینه رعایت حقوق زنان اظهار داشت که “امارت اسلامی حقوق زنان را در چهارچوب شرع اسلامی میپذیرد و زنان میتوانند به تحصیل بپردازند و مشغول به کار شوند”. کمیسیون حقوق بشر افغانستان درباره آمار بالای خشونت علیه زنان و سنگسار کردن آنان در نواحی تحت کنترل طالبان گزارشهایی منتشر کرده است. این موارد میتواند دال بر این موضوع باشد که رفتار با زنان طبق قوانین دوران امارت اسلامی در نقاط مختلفی از افغانستان که تحت تصرف طالبان است، وجود دارد.
میتوان گفت که پس از استقرار نظام جدید در افغانستان، فضای مناسبی برای رشد رسانهها اعم از شنیداری و نوشتاری فراهم گشته که این خود دستاوردی برای مردم افغانستان تلقی میشود.
هر چند طالبان نیز دست به تاسیس رسانههای متعدد از جمله دیداری برای تبلیغات و جلب افکار عمومی زدهاند، اما با این وجود در قبال رسانههابرخوردی دوگانه دارند. به عنوان نمونه در اعلامیه طالبان در سال 1398 رسانهها به طور جدی رسانهها تهدید شدهاند که تبلیغات علیه این گروه را متوقف سازند در غیر این صورت با حملات نظامیان این گروه مواجه خواهند شد. تعداد زیادی از خبرنگاران رسانههای افغانستان در چند سال اخیر بر اثر حملات طالبان جان خود را از دست دادهاند و تعدادی نیز به دلیل تهدیدات صورت گرفته، افغانستان را ترک کردهاند. “نی” نهاد حمایت کننده از رسانههای آزاد افغانستان اعلام کرده است که در یک سال اخیر خشونت علیه خبرنگاران محلی در مناطق تحت کنترل طالبان رشد چشمگیری داشته است و تعدادی از پایگاههای رادیوی محلی بدست طالبان به آتش کشیده شده یا مجبور به پخش اعلانات این گروه شدهاند.
چنانچه پیشتر ذکر شد در دوران امارت اسلامی، شیعیان در ساختار حکومتی طالبان جایگاه نداشتند اما یکی از جدیدترین اقدامات طالبان در یک سال اخیر، تقرر یک شیعه مذهب به عنوان ولسوال در شمال افغانستان بوده است که برای این منظور گروه طالبان تبلیغات زیادی نیز به راه انداخت. نگاهی به پیشینه این فرد و برخی موارد دیگر، گویای این است که این اقدام طالبان یک حرکت تاکتیکی است و تا اثبات آن به منزله راهبرد و تغییر نگاه این گروه به اقلیتها فاصله زیادی وجود دارد.
هندوها و بویژه شیعیان ظن و تردیدهای زیادی درباره سیاست و نگاه طالبان به اقلیتها دارند و شاید یکی از محورهای مذاکرات بینالافغانی، بحث اقلیتها باشد.
برخی از کارشناسان و مدافعان طالبان معتقد هستند که این کلی گویی طالبان به دلیل حفظ یکپارچگی جنگجویان است و طالبان نوع نظام آینده را به مذاکرات بینالافغانی واگذار کردهاند.
ملا معتصم آغا جان رئیس دفتر وقت ملا عمر بنیانگذار طالبان، پیشنهاد نظام مختلطی از امارت و جمهوری را داده است. هر چند که معتصم به دلیل اختلافات با بدنه اصلی طالبان از این گروه جدا شده است.
جمعبندی
در پاسخ به سوالات اولیه باید گفت که در گفتار رهبران طالبان و تیم مذاکره کننده تغییراتی محسوس در رابطه با چهار شاخص بیان شده مشاهده می شود. این تغییر در کلام رهبران طالبان میتواند ناشی از تغییر فضای کلی در افغانستان مانند شکل گیری جامعه مدنی نوپا و رشد نسل تحصیل کرده که با مفاهیمی چون دموکراسی و حقوق بشر آشنا هستند، باشد. اما در کلیت امر در عملکرد طالبان در بیست سال اخیر بعد از فروپاشی در خصوص موارد گفته شده تغییر چشمگیری دیده نمیشود و نقض حقوق زنان و تعرض به رسانهها توسط گروه طالبان در سطح وسیعی انجام میپذیرد. در برخورد با اقلیتهای مذهبی، این گروه نسبت به زمان امارت، نوعی مدارا را در پیش گرفته است هر چند که اقلیتها از گزند حملات متعدد مصون نبودهاند اما در مجموع سطح رفتاری تغییر کرده است. در جدال بین امارت و جمهوریت، در رفتار طالبان عدول از امارت مشاهده نمیشود، در گفتار رهبران این گروه نوعی کلی گویی وجود دارد که نمیتوان نتیجه مشخصی از آن گرفت اما تاکید این گروه بر این است که مذاکرات بینالافغانی تعیین کننده نوع نظام آینده افغانستان خواهد بود؛ مذاکراتی که طالبان و نمایندگانی از جامعه و دولت افغانستان قرار است رو در رو نشسته و مباحث کلان را طرح و بررسی کنند.
منبع:http://www.iess.ir
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.