تا سال 2017 نیروهای آمریکایی به 8400 نفر تقلیل یافتند. مقارن با سالهای خروج نظامیان ائتلاف به رهبری آمریکا، شاهد افزایش تلفات غیرنظامی بودیم. زمانی که ترامپ ریاست کاخ سفید را بر عهده گرفت، 3هزار نیروی جدید به افغانستان اعزام کرد. همزمان، حملات هوایی نیروهای آمریکایی نیز افزایش یافت. طبق گزارش مرکز فرماندهی عملیاتهای هوایی ارتش آمریکا، سال 2017 رکورد استفاده از موشک در افغانستان شکسته شد. در این سال نیروی هوایی ایالات متحده 7.432 بمب را مورد استفاده قرار داده است. همچنین از سال 2009 به بعد قریب به 100هزار غیرنظامی در افغانستان کشته شده است.
طالبان با بازیابی شبکههای انسانی و مالی خود توانست از سال 2007 مناطق تحت حکومت خود را افزایش بدهد. پس از آن قدرت طالبان رو به فزونی گرفت. در حال حاضر تقریبا نیمی از سرزمین افغانستان تحت فرماندهی نیروهای طالبان است که این مسئله باعث شده است تا آمریکا تلاشهای زیادی برای مذاکره با طالبان داشته باشد.
حامد کرزی چند سال پس از آغاز ریاست جمهوری خود تلاش داشت تا بتواند با گروه طالبان از طریق مذاکره به صلح برسد، اما نتوانست. پس از آن نیز تلاشهای زیادی در این زمینه انجام شد اما هیچکدام به ثمر ننشسته است. مذاکراتی که امروزه به نام مذاکرات صلح از آن یاد میشود، اکتبر سال 2018 در دوحه آغاز شد و 8 مرحله ادامه پیدا کرد. زلمی خلیل زاد نماینده ویژه آمریکا در افغانستان از یک طرف و ملا برادر و شیرآقا استانکزی مسئول سیاسی دفتر طالبان از طرف دیگر طی چندمرحله مذاکره به توافقاتی رسیدند.
مذاکرات صلح چگونه پیشرفته است؟
شرط اصلی طرف آمریکایی صلح فراگیر بود در حالی که طالبان بر خروج کامل نیروهای خارجی تاکید داشت.
در جولای سال 2019 بسیاری از سیاسیون و فعالان اجتماعی در دوحه قطر با سران طالبان دیدار و گفتگو کردند. همچنین دو دیدار دیگر در مسکو میان سران افغانی برگزار شد.
در 22 فوریه 2020 بین دو طرف مقرر شد تا به مدت یک هفته خشونت های خود را کاهش دهند. در نتیجه آن امیدها به تسریع روند صلح افزایش یافت. پس از آن در 29 فوریه توافقنامه دوطرفه ای در دوحه بین نمایندگان آمریکا و طالبان امضا شد. آمریکا و ناتو نیز اعلام کردند که طی 14 ماه از این کشور خارج میشوند.
29 فوریه سال 2020 بعد از 18 سال جنگ توافقنامه ای میان آمریکا و طالبان امضا شد که 5 بخش اصلی دارد:
تا به حال این بند از توافقنامه به صورت کامل اجرا شده است. طبق ادعای وزیر دفاع آمریکا مارک اسپر بعد از توافقنامه هیچ حملهای علیه نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا صورت نگرفته است. در 12 ماه قبل از توافقنامه طالبان 100 حمله به مواضع ائتلاف به رهبری آمریکا داشته است. پس از توافقنامه هیچ حملهای از سوی طالبان علیه مواضع ائتلاف گزارش نشده است.
اسفند 98، آغاز خروج نیروهای ائتلاف از افغانستان بوده است. تا پایان فروردین 99، تعداد نیروهای خارجی به نزدیک 10 هزار نفر رسید. این روند نشانه خوبی است از اینکه تا زمان مقرر شده، یعنی تیرماه 99، نیروها به 8600 نفر خواهد رسید. از طرف دیگر شیوع بیماری کرونا باعث شده آمریکا تلاش بیشتری برای خروج نیروهایش داشته باشد. در روزهای اخیر نیز، ترامپ طی یک توییت اعلام کرده است که تصمیم قطعی بر خروج نیروهایش از افغانستان را دارد.
یکی از برگ برندههای دولت و مخالفان طالبان در مذاکرات بینالافغانی، نیروهای طالبان در بند دولت بود که طبق توافقنامه با آمریکا باید آزاد شوند. در تاریخ 11 مارس، اشرف غنی حکمی صادر کرد که طی آن 1500 طالب طی 100 روز آزاد خواهند شد. لذا دولت طی یک ماه پس از آن 1000 زندانی را آزاد کرد. طالبان نیز 260 اسیر خود را آزاد کرد.
در روزهای اخیر و پس از اعلام آتش بس سه روزه در ایام عید فطر، اشرف غنی نیز طی حکمی دستور آزادی 2000 زندانی دیگر را صادر کرد.
یکی از علل دیگر کاهش خشونتها، این است که از 12 مه، دولت افغانستان به دستور اشرف غنی حالت دفاعی به خود گرفت. این دستور میزان حملات مستقل دولت به مواضع طالبان را به میزان 70درصد نسبت به زمان مشابه سال گذشته کاهش داده است.
اما در ادامه حملات طالبان افزایش پیدا کرد به گونهای که نسبت به زمان مشابه در سال 2019، افزایش هفتاد درصدی داشته است. اگرچه طالبان مسئولیت حملات مرگبار در زایشگاه کابل و مراسم ترحیم ننگرهار را به عهده نگرفت، اما بعد از این حملات که منجر به کشتهشدن 55 غیرنظامی شد، اشرف غنی به نیروهای امنیتی دستور داد تا دوباره حالت تهاجمی به خود بگیرند.
هیچ تضمین جدی بر عدم افزایش میزان خشونتها وجود ندارد و هر لحظه ممکن است حملات افزایش چشمگیری داشته باشد. لذا ما با یک تصویر دوگانه از مذاکرات صلح طرف هستیم. بیمها و امیدها هر دو قوت دارند. پس از آتشبس سه روزه عید فطر امید مردم زیاد شده است اما به تاخیر افتادن مذاکرات بینالافغانی و دستاندازیهای مختلف بر سر آزادی زندانیان دوطرف، نشاندهنده این است که دسترسی به صلح همچنان با موانع جدی روبرو است.
منابع:
https://www.aljazeera.com/indepth/interactive/2020/02/war-afghanistan-2001-invasion-2020-taliban-deal-200229142658305.html
https://acleddata.com/2020/05/22/the-us-taliban-peace-deal-10-weeks-on/
منبع:http://shouba.ir
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.