گفتگوی مایکل یانگ با کریم سجادپور – مرکز خاورمیانه کارنگی – 10 نوامبر 2020
سجادپور در این مصاحبه ابتدا دو گفتمانی که در آمریکا نسبت به روابط با ایران وجود دارد را معرفی میکند. از نگاه وی راست گراهای افراطی در آمریکا خواهان تغییر رژیم در ایران هستند. چپگرایان افراطی نیز معتقدند اگر آمریکا با ایران درست رفتار کند، ایران تبدیل به دوست آمریکا خواهد شد. از نگاه وی، بایدن فردی واقعگرا است که نسبت به ماهیت ایدئولوژیک نظام سیاسی ایران شک ندارد اما همواره خواهان گفتگوهای مستقیم دو کشور بوده است.
از نظر سجاد پور درباره بازگشت آمریکا به برجام سه دیدگاه در میان دموکرات های کنگره وجود دارد. دیدگاه اول حامی بازگشت سریع بایدن به برجام است با این فرض که ایران دوباره به برجام بازگردد. دیدگاه دوم معتقد است که دولت بایدن باید از اهرم های به ارث رسیده از دولت ترامپ برای تقویت برجام از طریق پرداختن به بندهای “غروب ” برنامه موشکی و رفتار منطقه ایران استفاده کند. دیدگاه سوم معتقد است که رویکرد ملایمتر “یخزدگی در برابر یخزدگی” که به معنی مسدود کردن برنامه هسته ای ایران در برابر ملایم کردن تحریم های آمریکا است، ممکن است واقع بینانه ترین رویکرد باشد. اینکه کدامیک از این سه دیدگاه تقویت شوند به رویکرد تهران بستگی دارد. بازگشت بدون قید و شرط ایران به برجام رویکرد اول را تقویت خواهد کرد و بالعکس اگر تهران اصرار بر جبران خسارته ای خود داشته باشد یا بخواهد برنامه های هسته ای و منطقهای خود را توسعه دهد، آنگاه دیدگاهه ای دیگر تقویت خواهند شد.
از دیگر عواملی که میتواند در سیاست خارجی بایدن تاثیرگذار باشد ترکیب سنای ایالات متحده است. اگر جمهوری خواهان به کنترل سنا ادامه دهند (که پس از دور دوم انتخابات برای دو کرسی ایالت جورجیا مشخص میشود) تعیین میشود که خصومت جمهوری خواهان با برنامه های بایدن در قبال ایران میتواند به فعلیت درآمده و مانع وی شود یا خیر. هرچند سجادپور به این موضوع نیز اشاره میکند که دو سناتور ارشد دموکرات مثل چاک شومر و رابرت منندز شدیداً با برجام مخالف بوده و لزوما میان دموکرات های کنگره درباره بازگشت به برجام و کاهش تحریم ها اتفاق نظر وجود ندارد. سجادپور در پایان اشاره می کند که احیای روابط واشینگتن با قدرت های اروپایی آسانتر احیای روابط با شرکای منطقه ای مانند ترکیه، عربستان و اسرائیل خواهد بود. وی معتقد است در میان دموکرات های پیشرو تمایل زیادی برای پایین آوردن سطح روابط با این کشورها وجود دارد اما اگر ایالات متحده می خواهد حضور منطقه ای خود را کاهش دهد ناچار است تا به شرکای خود بیشتر اعتماد کند نه کمتر.
https://carnegie-mec.org/diwan/83190
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.