حماس و تشکیلات خود گردان در جستجوی آشتی ملی

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
با مشخص شدن دورنمای سیاست رژیم صهیونیستی پیرامون الحاق بخش‌هایی از کرانه باختری، زمینه برای کاهش تنش ها و اختلافات میان تشکیلات خودگردان و غزه پررنگ تر شده است. در این راستا دو جنبش‌ فتح  و حماس از توافق طرفین به منظور برگزاری یک مراسم ملی مشترک در نوار غزه خبر داده اند که محوریت آن مخالفت با طرح الحاق و نیز معامله قرن «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا برای صلح میان رژیم صهیونیستی و فلسطین می باشد.

. در همین رابطه «خلیل الحیه»، عضو دفتر سیاسی جنبش حماس اعلام کرد که در راستای ادامه تلاش‌های گروه‌های فلسطینی در برابر نقشه‌های رژیم صهیونیستی توافق شد که این مراسم طی روزهای آتی در غزه برگزار شود. در این مراسم نمایندگان گروه‌های مختلف فلسطینی در کنار چهره های رسمی بین المللی و همچنین محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین و اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس مشارکت خواهند داشت. «جبریل رجوب»، دبیر کمیته مرکزی جنبش فتح نیز اعلام کرد که این مراسم یک نقطه عطف تاریخی برای اتحاد گروه‌های فلسطینی در برابر توطئه‌های رژیم صهیونیستی به شمار می رود. یکی دیگر از برنامه های این مراسم تظاهرات مشترک هواداران فتح و حماس است. رجوب همچنین اعلام کرد که حضور محمود عباس و سایر رهبران ملی در این مراسم قطعی نشده و شاید از طریق ویدیو کنفرانس در این مراسم شرکت کنند.

همسویی‌های اخیر فتح و حماس البته نه رویداد جدید و بی‌سابقه‌ای است و نه نشان دهنده تحولی کلان در روابط این دو گروه است. پیش تر نیز در زمان تشدید فشارها بر فلسطینیان (مثلاً در هنگام گسترش شهرک‌سازی‌ها در کرانه باختری یا انتقال سفارت آمریکا به قدس و …) این دو گروه با همکاری یکدیگر مانورهای مشترکی را به مرحله اجرا در می آوردند؛ اما به نظر می رسد این بار نیز مذاکرات طرفین با هدف تقویت زمینه های همکاری مشترک تا حصول نتیجه فاصله زیادی دارد.

در همین رابطه اسماعیل هنیه روز بیستم ژوئیه 2020 در گفت‌وگو با یک رسانه قطری از مذاکرات جدید و مستقیم با فتح خبر داد. هنیه اظهار داشته در صورت برگزاری کنفرانس مورد نظر این نخستین تماس مستقیم و رودرروی سران دو طرف با یکدیگر خواهد بود. رئیس دفتر سیاسی حماس همچنین تأکید کرد: «ما هیچ محدودیت و پیش‌شرطی برای احیای وحدت فلسطین نداریم.» او اعلام کرده از هرگونه ابتکار یا میانجی‌گری که فلسطینیان را به هم نزدیک کند استقبال می‌کند. وی همچنین بر این نکه تاکید کرد که: «توافق اسلو دیگر هیچ توجیهی ندارد.»

هنیه همچنین سه اولویت اساسی برای مقابله با «معامله قرن» را مطرح کرد: وحدت فلسطین، شکل دهی به مکانیزم‌هایی برای رویارویی با این توافق و سازماندهی روابط فلسطین با جهان عرب و اسلام. او تاکید داشته که حماس خود را جایگزین تشکیلات خودگردان نمی‌داند اما در عین خواهان بازسازی این تشکیلات برمبنای قدرتمند‌تری است.

در مجموع به نظر می رسد همانطور که هنیه نیز اعلام کرده در 10 سال گذشته میان فتح و حماس در سطح رهبران عالی رتبه ارتباطی وجود نداشته است، اما نفس حضور در یک مراسم نیز به آسانی نمی تواند اختلافات این دو که از سال 2007 بدین سو دائما در حال تشدید بوده است را حل و فصل نماید.

در هفته گذشته همچنین برخی دیگر از گروه های فلسطینی مانند «جبهه خلق برای آزادی فلسطین» و «جهاد اسلامی» خواستار جرم‌انگاری تلاش برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی در فلسطین و سایر کشورهای عربی شده اند. با این حال به نظر می‌رسد این رویکرد در کشورهای عربی چندان بازتاب قابل توجهی پیدا نکند. اما نکته مهم در این زمینه تلاش این گروه‌‎ها برای بازکردن یک فصل جدید در همکاری میان گروه های مختلف فلسطینی به منظور تدوین یک «استراتژی ملی» در برابر تل‌آویو است که البته هدفی دشوار به نظر می‌رسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *