چه چالش‌هایی در خاورمیانه در انتظار رئیس جمهوری آتی امریکاست؟

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
فارغ از سرنوشت انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده امریکا و پیروزی «دونالد ترامپ» یا رقیب دموکراتش «جو بایدن» ، رئیس جمهوری منتخب امریکا با 5 بحران در خاورمیانه مواجه خواهد بود.

سیاست توسعه‌طلبانه اردوغان

ترکیه در برهه اخیر به دلیل اختلافات در دریای مدیترانه و حق استخراج گاز از آن با یونان روابط بسیار تنش‌آلودی داشته، آنکارا همچنین به دلیل حضور نظامی در برخی مناطق شمالی عراق و بمباران گاه و بی‌گاه مواضع گروه تروریستی پ ک ک در کوه‌های قندیل عراق مورد انتقاد مقامات سیاسی این کشور قرار دارد، ترکیه همچنین با مصر، امارات و عربستان هم به دلایل بیشتر ایدئولوژیک در تنش به سر می برد و اروپا را نیز به وسیله پرونده مهاجران و تسهیل عبورشان از مرزهای خود برای پیشبرد سیاست‌های خود تحت فشار قرار داده است.

خرید سامانه پدافند هوایی اس 400 روسیه توسط ترکیه یکی دیگر از چالش‌های رئیس جمهوری آتی ایالات متحده امریکاست که باید موضع روشنی در این باره اتخاذ کند.

پرونده ایران

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده امریکا با خروج از توافق هسته‌ای و اعمال شدیدترین تحریم‌ها علیه ایران و پس از آن با ترور سردار سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه ایران، تنش با تهران را به نحو بی‌سابقه‌ای بالا برد.

دولت کنونی امریکا همچنین رفع تحریم‌های اعمالی علیه ایران را منوط به انجام گفت‌وگوها درباره توان موشکی، نفوذ منطقه‌ای ایران، پرونده‌ هسته‌ای این کشور و موارد دیگر کرده که با مخالفت و مقاومت تهران مواجه شده است.

از همین رو، یکی از چالش‌های مهم فرا روی رئیس جمهوری آتی امریکا، پرونده ایران و نحوه تعامل با آن است.

عراق و سوریه

علیرغم موفقیت ایالات متحده امریکا در جنگ علیه تروریسم، واشنگتن در عراق و سوریه در معرض تهدیدات و فشارهای متعددی قرار دارد؛ واشنگتن در سوریه باید سیاست روشن‌تری نسبت به تحولات این کشور از جمله حضور بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای، نحوه نقش‌آفرینی خود در سوریه و حمایت از متحدانی نظیر کُردها در برابر فشارهای دولت سوریه و ترکیه اتخاذ کند.

سیاست امریکا در عراق در طول دوره گذشته، بر اساس دو مسیر مهم شکل گرفت: اول در نتیجه عواقب ناشی از اشغال عراق توسط امریکا در سال 2003، و سیاست دوم در نتیجه پیامدهای استراتژیک ناشی از خروج امریکایی ها از عراق در سال 2011، اما علی رغم تلاش «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری امریکا برای دستیابی به فرمول نهایی روابط عراق و امریکا قبل از پایان دوره اول ریاست جمهوری، تغییراتی که با پایان جنگ علیه داعش و افزایش نفوذ ایران در عراق همراه بود، راه ترامپ را در این زمینه آسان نکرد.

امروز، ایالات متحده در تلاش است تا پایان سال جاری، فارغ از اینکه چه کسی در انتخابات ریاست جمهوری برنده شود، بخشی از نیروهای خود را از عراق خارج کند و انتظار نمی رود که تغییری در این زمینه اتفاق بیفتد، مگر اینکه تحول بزرگی در عراق اتفاق بیفتد، مانند اینکه ایران یا نماینده های آن در عراق همانطور که در ابتدای سال جاری اتفاق افتاد، ایالات متحده را در تنگنا قرار دهند.

از دیگر دلایل اهمیت عراق برای امریکا می توان به مرزهای مشترک این کشور با ایران، اردن ، کویت، عربستان سعودی، سوریه و ترکیه اشاره کرد علاوه بر اینکه، عراق یکی از بزرگترین ذخایر هیدروکربن های جهان را داراست .

رهبران فلسطین

دولت ترامپ تاکنون اقدامات بسیاری نظیر انتقال سفارت به بیت المقدس و توافق عادی‌سازی روابط چندین کشور عربی با اسرائیل را مدیریت کرده است که به هیچ عنوان خوشایند رهبران فلسطینی نبوده است و مجموعه این اقدامات، فلسطینیان را نسبت به امریکا بدبین کرده است و این وضعیت می‌تواند واکنش تند و غیر قابل پیش بینی رهبران فلسطینی را به دنبال داشته باشد.

در همین راستا، نفوذ بیشتر حماس، ترکیه و ایران در رام الله به سود ایالات متحده امریکا، اسرائیل و دیگر کشورهای همسو نخواهد بود.

از لیبی تا افغانستان

همچنین وضعیت عدم ثبات در عموم منطقه خاورمیانه قابل ملاحظه است به طوری که پرونده افغانستان، لیبی، بحران موجود میان کشورهای شورای همکاری، جنگ یمن و مساله سد النهضه و تاثیر بسیار پررنگ آن بر آینده مصر همه اینها نیازمند اتخاذ راهبرد جدی و شفاف از سوی رئیس جمهوری آتی ایالات متحده امریکاست.

منبع:https://mdeast.news/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *