رکود ششماه در نبردهای سوریه
به گفته مرکز پژوهشهای راهبردی «جسور» که به صورت تخصصی تحولات سوریه را پیگیری میکند، نقشه تسلط نظامی در این کشور از شش ماه پیش یعنی از ماه فوریه گذشته شاهد نوعی ثبات میان طرفهای درگیر بوده است، این برای نخستین بار از زمان آغاز درگیریها در سوریه از سال 2012 است که حوزه نفوذ و تسلط طرفهای مختلف شاهد هیچ گونه تغییری نبوده است.
بر اساس نقشهای که مرکز پژوهشهای راهبردی جسور منتشر کرده است، نیروهای دولتی سوریه بر 63.38 درصد یعنی تقریبا دوسوم مساحت سوریه تسلط دارند، نیروهای دموکراتیک سوریه هم تقریبا کمی بیشتر از یکچهارم مساحت این کشور را در کنترل دارند، گروههای مخالف دولت سوریه هم بر 11 درصد مساحت این کشور حاکم هستند.
مرکز جسور در ادامه عدم تغییر حوزه نفوذ بازیگران مختلف را به پایبندی دولت سوریه و گروههای مخالف به آتشبس موجود در چارچوب یادداشتی تفاهمی که ترکیه و روسیه در 5 مارس گذشته در مسکو امضا کردند، نسبت داده است، که طرفهای مختلف علیرغم بروز برخی نقضها، به طور کلی بدان متعهد باقی ماندهاند.
رخنه و افزایش تشدید
مرکز جسور در ادامه اظهار داشت در ماه اوت شاهد تداوم افزایش روند تنشها اعم از حملات توپخانهای، راکتی و عملیات رخنه به برخی مراکز ایست و بازرسی و حمله به گشتیهای مشترک نیروهای روسی و ترکیهای است.
جسور افزوده که گروه تروریستی داعش علیرغم وجود برخی هستههای مسلح، دیگر عملا بر مساحتی از جغرافیای سوریه حاکم نیست اما قادر به انجام حملات متعدد در شرق سوریه را است.
محدودسازی تحرکات ارتش سوریه
«رامی عبدالرحمن»، مدیر دیدبان حقوق بشر سوریه در گفتوگوی تلفنی با الحره تصریح کرد: علت عدم بروز تغییرات در نقشه نظامی سوریه در درجه نخست به نقش پررنگ کشورهای مسلط بر جغرافیای سوریه به ویژه طرف سوری باز می گردد که دیدگاه خود را دولت سوریه تحمیل می کند یا از طرف دیگر، ترکیه که از شماری از گروههای مخالف متمرکز در ادلب برخی مناطق شمالی سوریه حمایت میکند، خواهان نقض آتشبس نیست.
عبدالرحمن افزود: توافقات آنکارا و روسیه و تفاهمات ناشی از آن منجر به محدود شدن تحرکات ارتش سوریه و ممانعت از اقدام دمشق در هر گونه پیشروی به سمت مناطق تحت نفوذ مخالفان شده است گرچه از گاهی درگیریهای محدودی رخ می دهد.
وضعیت میدانی پیچیده
از سوی دیگر، «اسماعیل ایوب»، کارشناس نظامی سوری با بیان اینکه علت جمود و عدم تحرک در جبهه ادلب به وضعیت میدانی پیچیده آن باز میگردد، اظهار داشت: این احتمال وجود دارد که نیروهای سوری دست به عملیات نظامی برای تسلط بر منطقه جبل الزاویه بزنند چرا که تنها منطقهای به شمار می رود که خارج از کنترل دمشق قرار دارد و بر اتوبان بینالمللی M-4 به عنوان شاهراه راهبردی که حلب و لاذقیه را هم متصل می کند، اشراف دارد.
ایوب در گفتوگو با الحره تاکید کرد: اوضاع بسیار پیچیده است و نیروهای سوری به همراه دیگر گروههای نظامی همسو با دولت سوریه در اطراف جبل الزاویه در جنوب حلب مستقر شده اند لذا هر گونه عمل نظامی می تواند منجر به وقوع درگیری ناخواسته میان روسیه و ترکیه شود به ویژه آنکه آنکارا اخیرا دست به گسیل یک تیپ زرهی و سامانه پدافند هوایی در اطراف ادلب زده است.
روندهای متعدد نبرد سوریه
نقشه جنگ سوریه روندهای متعددی را به خود دیده است، پیش از مداخله نظامی روسیه در سوریه در سال 2015 میلادی، کفه قدرت نیروهای مخالف و گروه تروریستی داعش بر نیروهای سوری سنگینی می کرد اما بعد از ورود روسیه به آوردگاه سوریه و پشتیبانی هوایی، نیروهای دمشق توانستند پیروزیهای روشنی به دست آورند و تقریبا بر دو سوم مساحت این کشور تسلط یابند.
در مقابل، مداخله نظامی پررنگ ترکیه و حملات هوایی این کشور به ممانعت از سقوط ادلب به عنوان واپسین دژ مهم مخالفان سوریه کمک کرد، ائتلاف بینالمللی ضدداعش هم در این میان نیروهای دموکراتیک کُرد سوریه را تحت حمایت خود قرار داده است.
منبع:https://mdeast.news/