وزارت خارجه مصر پس از این نشست با انتشار بیانیه ای رسمی تأکید کرد که هدف از این نشست بررسی راه های حل «بحران سوریه» براساس قطع نامه 2254 شورای امنیت بوده است.
این چهار کشور منتقدان جدی نقش ترکیه در سوریه هستند، هرچند هرکدام در تحولات سوریه راه خود را می رود، عربستان در قطع ارتباط کامل با سوریه است، امارات روابط دیپلماتیک خود را با سوریه برقرار کرده، اردن و مصر هم مناسبات اطلاعاتی و امنیتی با سوریه دارند و مصر تلاش های بسیاری برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب انجام داده است.
از سوی دیگر، عربستان در راستای تلاش برای تضعیف نقش ترکیه که از اصلی ترین حامیان مخالفان مسلح سوریه است، هفته گذشته میزبان «گر پدرسن»، نماینده سازمان ملل در امور سوریه، بود. در دیدار پدرسن با «فیصل بن فرحان»، وزیر خارجه عربستان، «وضعیت سیاسی سوریه و راه های پیشبرد روند سیاسی در این کشور» را بررسی کرد.
این تحولات در حالی انجام شده که قرار است امروز (دوشنبه 30 نوامبر) چهارمین دوره نشست کمیته تدوین قانون اساسی سوریه در ژنو آغاز به کار کند.
«فائز الدویری»، کارشناس سیاسی اردنی، تأکید می کند که کشورهای حاضر در این نشست هیچ کدام تأثیر چندانی بر پرونده سوریه ندارند، بازیگران اصلی در پرونده سوریه، روسیه و ترکیه و ایران و امریکا هستند.
به نظر وی، کشورهای عربی با اهداف گوناگونی در پی ورود به پرونده سوریه هستند و برای همین نمی توانند نقش مهمی در این پرونده پیدا کنند و راه حلی قابل قبول برای این موضوع ارائه دهند.
او می افزاید که اگر این کشورها اراده ای برای حل بحران سوریه داشتند این کار را در سال 2012 یا 2013 می کردند.
این کارشناس سیاسی سوریه ای تأکید می کند که هدف اصلی این ائتلاف جدید تضعیف نقش ترکیه در سوریه است غافل از آنکه ترکیه با راهبردی مشخص وارد سوریه شد و این کشورها اکنون بعد از مدت ها از دخالت ترکیه درصدد اقدام متقابل برآمده اند.
«محمد عبادی»، کارشناس سیاسی مصری، نیز تأکید می کند که احتمالا در این نشست تلاش برای پایان دادن به انزوای سیاسی سوریه مطرح شده به خصوص با در نظر گرفتن این نکته که دولت جدید امریکا احتمالا درصدد افزایش فعالیت های دیپلماتیک برای حل بحران سوریه برخواهد آمد.
به نظر عبادی، این کشورها می خواهند پیش از آنکه امریکا وارد عمل شود، هماهنگی های لازم را میان خود ایجاد کنند تا در مذاکرات آینده قدرت مانور داشته باشند.
او می افزاید که مصر و امارات و عربستان در لیبی جبهه متحدی در برابر ترکیه تشکیل دادند که اجمالا با موفقیت همراه شد و اکنون در پی تکرار این تجربه در سوریه برآمده اند.
عبادی تأکید می کند که آنچه راه را برای تشکیل چنین جبهه ای هموار کرده عقب نشینی عربستان از موضوع سرنگونی دولت بشار اسد و پذیرش راه حل های میانه از جمله خروج گروه های نظامی غیر سوریه ای از این کشور است.
منبع:https://mdeast.news/
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.