در پی توقف فعالیت گشتیهای روسیه و ترکیه، تحرکات نیروهای دولتی سوریه در شمال غرب این کشور تشدید شده است، اقدامی که بسیاری آن را به معنای بازگشت اختلافات میان آنکارا و مسکو درباره ادلب و چهبسا پروندههای دیگری نظیر مساله لیبی میدانند.
در همین رابطه، «ماریا زاخاروفا»، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در گزارش روز پنجشنبه گذشته خود از تصمیم مسکو برای توقف مشارکت در گشتزنی مشترک با ترکیه در مسیر بین المللی حلب- لاذقیه معروف به M4 خبر داد و علت آن را افزایش حملات گروههای مسلح علیه مواضع نیروهای سوری و تداوم تحریک آنها در نزدیکی جاده مذکور عنوان کرد.
زاخاروفا در ادامه گروههای مسلح در ادلب را به انجام حملات پهپادی علیه پایگاه روسی حمیمیم در حومه لاذقیه متهم کرد و افرود: تلاشهای مستمر برای هجوم به پایگاه روسی حمیمیم موجب نگرانی مسکو شده است،تحقق ثبات پایدار در منطقه کاهش تنش ادلب تنها در صورت نابودی تروریستها امکانپذیر است.
تنها ساعاتی پس از اعلام روسیه در توقف گشتزنی مشترک با ترکیه، نیروهای دولتی سوریه روز گذشته عملیات نفوذ در محور جدیدی یعنی حومه شرقی حلب را کلید زدند و حملات توپخانهای و راکتی علیه مناطق حضور گروههای مسلح در جنوب ادلب انجام دادند.
در همین ارتباط، منابع آگاه در گفتوگو با العربی الجدید تصریح کردند: گروهی از نیروهای مسلح سوریه بامداد روز گذشته تلاش کردند به مراکز تحت کنترل نیروهای ارتش ملی(گروههای مخالف دمشق و همپیمان ترکیه) در روستای حزوان در غرب شهر الباب واقع در حومه شمال شرقی حلب نفوذ کنند اما با مقاومت نیروهای مخالف مواجه شدند و طی آن شماری از نیروهای سوری کشته و زخمی شدند.
این تحولات علیرغم تداوم توافق آتشبس ادلب میان روسیه و ترکیه که در 5 مارس گذشته به امضا طرفین رسید، اتفاق می افتد، توافقی که عملیات نظامی ترکیه و گروههای مخالف علیه نیروهای نظامی سوریه و گروههای همپیمان را متوقف کرد، طبق این توافق، ترکیه و روسیه به صورت مشترک گشتیهای نظامی در منطقه ادلب در مسیر بین المللی M4 (حلب-لاذیقیه) تا حور عین در حومه شرقی لاذقیه راه میاندازند.
از همین رو، با توجه به تشدید تنش نیروهای سوری و تعلیق حضور روسیه در گشتزنی مشترک با ترکیه، روشن است که مسکو از مشارکت یا عدم مشارکت خود در گشتیزنی مشترک به عنوان ابزار یا محملی برای اظهار خشنودی یا خشم خود در روند روابط خود با آنکارا استفاده میکند.
در پایان باید به این نکته هم اشاره کرد که پرونده لیبی و سوریه را نمیتوان در بهبود یا وخامت مناسبات روسیه و ترکیه از هم منفک قلمداد کرد و چهبسا روسیه با اعلام تعلیق فعالیت خود در گشتیزنی مشترک با ترکیه در شمال سوریه در صدد امتیازگیری از آنکارا در مذاکرات پرونده لیبی است که در ماه جاری یا سپتامبر آتی برگزار خواهد شد.
منبع:https://mdeast.news/
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.