خبرگزاری فرانسه با نگاهی به این انتخابات که در شرایطی ویژه در سوریه برگزار میشود گزارشی را در این خصوص منتشر کرده که در آن به همزمانی برپایی سومین انتخابات قانونگذاری در سوریه با بیستیمن سال حاکمیت بشار اسد اشاره شده است.
بنا به این گزارش انتخابات پارلمانی در حالی قرار است در ۱۴ استان سوریه برپا شود که این کشور در پی سالها جنگ داخلی به ویرانهای تبدیل شده و جدا از دست و پنجه کردن با بحران شدید اقتصادی، زیر شلاق تحریم های سخت کشورهای غربی نیز قرار گرفته است.
حدود دو هزار و یکصد نفر از جمله تعدادی تجار و بازرگان پرنفوذ که هدف همین تحریمها قرار گرفتهاند، قرار است برای راهیافتن به پارلمان سوریه با یکدیگر رقابت کنند. این رایگیری در واقع سومین انتخابات قانونگذاری پس از سال ۲۰۱۱ میلادی، زمان آغاز مناقشه داخلی در سوریه است که هنوز به طور کامل پایان نیافته و تاکنون بیش از ۳۸۰ هزار کشته و میلیونها پناهجو و آواره برجای گذاشته است.
حزب بعث که پیوندی دیرینه با خاندان اسد دارد و از نیم قرن پیش تاکنون در سوریه حاکم است معمولا برنده انتخابات قانونگذاری در این کشور است.
انتخابات قانونگذاری هر چهار سال یکبار برای برگزیدن ۲۵۰ نماینده پارلمان سوریه برگزار میشود. در گزارش خبرگزاری فرانسه آمده است که جناحهای مخالف معمولا امکان حضوری چشمگیر در این انتخابات را ندارند زیرا اغلب نیروهای اپوزیسیون یا در تبعید هستند و یا خارج از مناطق تحت کنترل دولت زندگی میکنند.
نامزدهایی با وعدههای اقتصادی
انتخابات پارلمانی سال جاری در سوریه ابتدا قرار بود ماه آوریل برگزار شود اما شیوع ویروس کرونا و همه گیری بیماری کووید۱۹ آنرا به تعویق انداخت. بر اساس آمارهای رسمی که خبرگزاری فرانسه به آن استناد کرده تاکنون تنها ۴۵۸ نفر در مناطق تحت کنترل دولت سوریه به ویروس کرونا مبتلا شدهاند.
شرایط ویژه حاکم بر سوریه سبب شده تا نامزدهای انتخاباتی مسائل اقتصادی و اجتماعی را در صدر برنامههای خود قرار دهند. در این برنامهها معمولا وعدههایی برای حل مشکلات مالی و جلوگیری از بالارفتن قیمتها داده میشود یا این که از طرحهایی برای بازسازی کشور و احیای زیرساختها سخن به میان میآید.
رایگیری در سرزمینهای به تازگی آزاد شده
شهروندان سوری ساکن در چهارده استان این کشور دعوت شدهاند تا برای شرکت در این انتخابات به ۷ هزار و ۳۱۳ مرکز رایگیری مراجعه کنند.
امسال برخلاف سالهای پیشین انتخابات پارلمانی برای نخستین بار در مناطقی که پیشتر قلمرو نیروهای شورشی بود نیز برگزار میشود؛ زیرا دولت سوریه طی سالهای اخیر با پشتیبانی متحدان به پیروزیهای چشمگیر نظامی دست یافته و هم اینک بیش از هفتاد درصد از خاک این کشور را تحت کنترل خود دارد.
«هبا فاطوم»، حقوقدان زن سوری و عضو کمیسیون انتخابانی این کشور به خبرگزاری فرانسه گفته است: «این انتخابات در حالی برگزار میشود که ارتش سوریه کنترل اغلب مناطقی که پیش از این در تصرف جناحهای (مخالفان) مسلح بود را بار دیگر در دست گرفته است.»
به گفته این عضو کمیسیون انتخاباتی سوریه، در انتخابات روز یکشنبه صندوقهایی نیز در غوطه شرقی، استان ادلب و دیگر مناطقی که پیشتر انتخابات در آنجا برگزاری میشد دایر خواهد بود.
ادلب که از آن به عنوان آخرین پایگاه شورشیان و مخالفان مسلح دولت سوریه در شمال غرب این کشور نام برده میشود از سال گذشته میلادی برغم توافقنامههای سوچی و آستانه میان مسکو و آنکارا، هدف حملات شدید ارتش سوریه قرار گرفت. این حملات که عمدتا با پشتیبانی هوایی جنگندههای روسیه همراه بود سبب شد تا بخشهای وسیعی از این استان باردیگر تحت کنترل نیروهای دولتی قرار گیرند.
تغییر اولویتها؛ اقتصاد مهم تر از امنیت
فرانس پرس سپس به نوشتهای از روزنامه الوطن اشاره میکند که به نقل از یک عضو کمیسیون انتخاباتی از حضور میلیونها سوری در خارج از کشور خبر داده است.
بر اساس این گزارش، میلیونها سوری که اغلب آنها از نبردهای این کشور گریخته به کشورهای اروپایی پناه برده و خارج از این کشور زندگی میکنند. این افراد به گفته عضو کمیسیون انتخاباتی تنها به شرط ورود به کشور قادر خواهند بود تا در انتخابات شرکت کنند.
در میان نامزدها تعدادی از بازرگانان و تجار پرنفوذ در دستگاه حاکمه سوریه حضور دارند که هدف تحریمهای واشنگتن قرار گرفتهاند. این تحریم اوایل ماه ژوئن با تصویب قانونی موسوم به «قیصر» به اجرا درآمد و به مجموعه مجازاتهای در نظر گرفته شده از سوی کشورهای غربی پیوند خورد.
یکی از این بازرگانان «محمد حمشو»، نامزد تصاحب مجدد کرسی پارلمان است که وی هم اکنون به نمایندگی از شهروندان پایتخت آن را در اختیار دارد.
در گزارش فرانس پرس همچنین از فرد دیگری چون «خالد الزبیدی»، نام برده شده که بنا به ادعای وزارت خزانهداری آمریکا سرمایهگذار عمده یک پروژه گردشگری لوکس در نزدیکی فرودگاه دمشق است. این فرد همچنین از روابط بسیار نزدیکی نیز با دولت سوریه بهره میبرد.
یک جوان ۳۲ ساله که در پایتخت سوریه سکونت دارد و شغلاش مترجمی است به خبرگزاری فرانسه میگوید: در طول جنگ، اولویت اصلی امنیت بود؛ اما حالا این وضعیت اقتصادی است که اهمیت زیادی دارد.
خط فقر ۸۰ درصدی
سوریه هماکنون سختترین بحران اقتصادی تاریخ خود را پشت سر میگذارد؛ این وضعیت از چند ماه پیش تاکنون با سقوط شدید ارزش واحد پول ملی نیز همراه شده است.
بر اساس گزارش سازمان ملل متحد بیش از هشتاد درصد از ساکنان سوریه در شرایط زیر خط فقر زندگی میگذرانند.
سوریه امروز با آنچه که در ۱۷ ژوئیه سال ۲۰۰۰، زمان به مسند نشستن بشارِ ۳۴ ساله پس از مرگ حافظ اسد، پدرش در این کشور مشاهده میشد «زمین تا آسمان» تغییر کرده است.
منبع:https://mdeast.news/
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.