رقابت ترکیه و امارات، از لیبی تا سوریه؛ چه کسی پیروز میدان است؟

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
رقابت ترکیه و امارات متحده با یکدیگر تاثیر زیادی در خاورمیانه و شمال آفریقا دارد، رقابتی که ترکیه و امارات در وضعیت تساوی در آن قرار دارند.

در لیبی نیرو های دولت وفاق ملی که توسط ترکیه حمایت می شوند و مقرشان طرابلس است حامیان خلیفه حفتر که توسط امارات حمایت می شود را عقب راندند.

خلیفه حفتر علاوه بر امارات از حمایت عربستان و مصر نیز که با ترکیه اختلاف دارند برخوردار است.

اما برعکس لیبی، ترکیه احتمال می دهد مسائل سوریه بر ضد او باشد حتی اگر اهدافش در کشور محدودتر شود.

در لیبی هدف از حمایت ترکیه از دولت وفاق ملی این است که مشخص شود چه کسی بر کشور به خصوص سواخل سرشار از انرژی آن در شرق دریای مدیترانه مسلط می شود اما در سوریه ترکیه به دنبال دو امر است، یکی جلوگیری از حضور دائمی نیروهای کرد سوریه در مرزهای خود و دیگری به کنترل در آوردن نیروهای جهادی در ادلب که آخرین پناهگاه بزرگ معارضان سوریه است.

کنار کشیدن امریکا از ائتلاف با کردها پس از پایان داعش کردها را به سمت همکاری با نظام سوریه کشاند از آنجا که کردها انتظار دارند همکاری آن ها با سوریه تلاش های ترکیه برای اخراج آن ها از مناطق مرزی را خنثی کند.

همزمان ترکیه پناهگاه 3.6 میلیون پناهجوی سوری است و می خواهد مانع از افزایش تعداد این پناهجویان از سوریه شود.

اختلافات ریشه ای

رقابت ترکیه و امارات در اصلش جنگی برای تثبیت اقتدار، تسلط و چیرگی نرم بر جهان اسلام از جمله خاورمیانه و شاخ آفریقا است اما کشورها اساسا در موضعشان نسبت به اسلام سیاسی اختلاف دارند که می توان این اختلاف را در تلاش ها برای حل اختلافات در لیبی و سوریه دید.

در لیبی به نظر می رسد ترکیه جنگ را برده است اما در سوریه احتمالا آنکارا برای تامین منافع خود در سوریه باید مبارزه کرده و با نظام سوریه همکاری کند زیرا منافع نظام سوریه اخیرا با حمایت روسیه، ایران و امارات مستحکم شده است.

گفته می شود «محمد بن زاید»، ولیعهد امارات به بشار اسد وعده 3 میلیارد دلار کمک به سوریه را داده است که هدف از آن وادار کردن اسد برای نقض آتش بس در ادلب از طرف رجب طیب اردوغان و ولادیمر پوتین بود.

اما واضح است که روسیه موفق شد تلاش های ابوظبی برای نقض آتش بس در ادلب را ناکام بگذارد.

به نظر می رسد بن زاید امیدوار بود ترکیه را وارد جنگ های پیچیده ای در سوریه کند تا حمایت نظامی ترکیه از دولت وفاق ملی در لیبی کاهش یابد اما این تلاش او برای پرت کردن حواس ترکیه از لیبی با موفقیت روبه رو نشد.

امتیاز استراتژیک

امارات در رقابت خود با ترکیه یک امتیاز استراتژیک دارد و آن این است که شهرت و نام ترکیه در واشنگتن به شدت سیاه و تیره شده است اما امارات روابط خود را با امریکا و روسیه مستحکم تر کرده است.

روابط ترکیه و امریکا در پرونده های متعددی دچار تیرگی شده است که می توان به دستیابی ترکیه به سامانه دفاعی اس400، همکاری مستحکم با روسیه و ایران و اقامت «فتح الله کولن» در امریکا که به گفته اردوغان ترتیب کودتای نظامی در سال 2016 را داده است، اشاره کرد.

اما با این وجود دولت ترامپ به ترکیه کمک تسلیحاتی کرد تا با عملیات های خود در شمال شرق سوریه علیه نیروهای ایران در آنجا عمل کند اما تلاش وی برای راضی کردن ترکیه ناکام ماند.

ترکیه و روسیه در درگیری های لیبی مقابل یکدیگر قرار دارند اما در سوریه توانستند منافع خود را تا حدی متعادل کنند اما در برخی منافع با یکدیگر موافق و در برخی دیگر مخالفند که این امر پیشتر منجر به درگیری هایی میان نیروهای ترکیه و سوریه شد.

حمایت امارات در لیبی از خلیفه حفتر برای این است که با اسلام سیاسی در همه خاورمیانه و شمال آفریقا مقابله کند.

ترکیه و امارات وارد یک درگیری برای نفوذ بیشتر در منطقه شدند که هیچ امیدی برای نزدیک شدن دیدگاه های میان دو طرف نیز وجود ندارد.

در این رابطه «سنان اولجن»، دیپلمات سابق ترکیه و رئیس مرکز پژوهش های اقتصادی و سیاست خارجی در استانبول می گوید: «در این درگیری اگر یک طرف پیروز شود طرف دیگر بازنده است، این درگیری طولانی مدت است و پیامدهای وخیمی برای آن هایی که عمدا یا ناخودآگاه وارد آن شدند خواهد داشت.»

منبع:https://mdeast.news/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *