پیامدهای تصمیم ترامپ برای خروج آمریکا از افغانستان

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در توییتی با اعلام خروج تمام سربازان آمریکایی از افغانستان تا کریسمس 2021، چشم‌انداز موفقیت احتمالی در اولین مذاکرات صلح افغانستان در 40 سال گذشته را تهدید کرد.

جیمز کانینگهام در یادداشتی که وب‌سایت شورای آتلانتیک آمریکا آن را منتشر کرد؛ نوشت: علاوه بر این، کاهش اهرم فشار ایالات‌متحده به طالبان برای عمل به تعهدات خود، مخصوصاً درباره جلوگیری از استفاده القاعده و دیگر گروه‌های تروریستی بین‌المللی از خاک افغانستان برای حمله به آمریکا، امنیت ملی ایالات‌متحده را تضعیف خواهد کرد.

توییت غافلگیرکننده ترامپ، اعتبار ایالات‌متحده را نزد شرکا و متحدانش نیز کاهش می‌دهد. به نظر می‌رسد، این اقدام بدون مشورت با متحدان آمریکا در افغانستان انجام‌شده است. این توییت نشان می‌دهد ایالات‌متحده به خاطر محاسبات سیاسی کوتاه‌مدت داخلی، توافقات انجام‌شده در خارج را نادیده می‌گیرد.

بر اساس راهبرد آمریکا در جنوب آسیا که در اوت 2017 توسط ترامپ ابلاغ شد، قرار است توافق صلح آمریکا با طالبان مبتنی بر شرایطی باشد. دولت آمریکا تأکید کرده بود تا زمانی که طالبان حسن نیت خود در رعایت مفاد توافق‌نامه را نشان ندهد از افغانستان خارج نخواهد شد. مقامات دولتی افغانستان اعلام کرده‌اند طالبان به‌طورکلی به تعهدات ضد تروریستی خود عمل نمی‌کند. بااین‌حال توییت ترامپ، عجله آمریکا برای خروج نیروهایش بدون تحقق اهداف اعلامی را نشان می‌دهد.

خروج پیش از موعد از افغانستان بدون اطلاع شرکا و متحدان، به معنای کنار گذاشتن ثمره دو سال دیپلماسی آمریکا با طالبان، شرکای افغان در کابل، متحدان آمریکا و شرکای منطقه‌ای و بین‌المللی برای کشیدن طرف‌های مختلف افغانستان به میز مذاکره است.

بسیاری از افراد در ایالات‌متحده و در سراسر جهان نیز سؤالات مشابهی دارند. درحالی‌که مذاکرات افغان در دوحه هنوز با مسائل ابتدایی درگیر بوده و به چالش‌های اصلی نپرداخته است، آیا توئیت ترامپ درباره خروج سریع نیروهای آمریکا نمی تواند اقدامی غیرمسئولانه باشد!

عنصر اصلی توافق‌نامه ایالات‌متحده و طالبان، تعهد در کاهش خشونت به‌عنوان ابزاری برای ایجاد شرایط مطلوب برای گفتگوهای صلح است؛ اما طالبان تاکنون این تعهد را نادیده گرفته و در چند ماه گذشته، سرعت و شدت عملیات نظامی خود علیه نیروهای امنیتی افغانستان را افزایش داده است. در حال حاضر، هیچ نشانه‌ای از علاقه جدی طالبان برای اجرای آتش‌بس وجود ندارد. پس از خروج ایالات‌متحده و متحدانش، طالبان احتمالاً فعالیت‌های نظامی خود را تشدید کرده و به‌طور بالقوه به دنبال یک پیروزی نظامی چشمگیر خواهد بود.

علاوه بر تضعیف امنیت آمریکا، کسانی که بیشترین هزینه را برای بی مسئولیتی آمریکا و کنار گذاشتن روند صلح نوپا خواهند پرداخت، زنان افغان و میلیون‌ها جوانی هستند که در نوزده سال گذشته سختی‌های بسیاری را در این کشور تجربه کرده‌اند. آن‌ها کسانی هستند که از پیروزی طالبان به‌شدت رنج خواهند برد.

اگرچه نیروهای طالبان، مبارزان خوبی هستند، اما طبق نظرسنجی‌هایی که هرساله انجام می‌شود آن‌ها در افغانستان دارای محبوبیت نیستند. آنچه در افغانستان محبوب است، دستیابی به صلح است.

اگرچه ایالات‌متحده با آوردن طرف‌های افغانستان دور میز مذاکره، اقدام بزرگی انجام داده است اما اکنون، تحقق صلح واقعی نیازمند اقداماتی بیش از امضای یک توافق نامه است، آن هم در شرایطی که احزاب افغانستان همچنان درگیر بحث‌های اولیه درباره موضوعات بسیار دشوار در مورد ساختارها، قوانین و روندهای آینده دولت افغانستان هستند.

منبع:https://www.scfr.ir/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *