جاناتان فرزیگر در تحلیلی که فارن پالیسی منتشر کرد، نوشت: جو بایدن، رئیسجمهور منتخب ایالاتمتحده دستاورد سیاست خارجی خلف خود را که توافقنامه عادیسازی روابط اسرائیل با امارات و بحرین است، به ارث خواهد برد.
این توافقنامه که بدون سروصدا موردحمایت عربستان سعودی قرارگرفته است، مطلوب آمریکا و اسرائیل است. گرچه این توافقنامه حاوی محدودیتهایی برای کشورهای خلیجفارس است، اما ممکن است باپذیرش نهچندان گرم دولت بایدن در سال آینده میلادی مواجه شود.
دولت بایدن ممکن است که جای وسوسه فروش جنگندههای اف-۳۵ به امارات که مسیر عادیسازی روابط با اسرائیل را هموار کرد، به موضوعات ناخوشایندتری از نگاه این کشورها، همچون پیوستن دوباره به توافق هستهای با ایران، سابقه حقوق بشر در منطقه و قتل جمال خاشقچی توسط عوامل سعودی بپردازد.
بایدن گرچه در ماه اوت بهعنوان نامزد انتخابات از توافق عادیسازی روابط با اسرائیل حمایت کرده است، اما گفته که روابط آمریکا و سعودی نیازمند بازنگری مجدد است؛ امری که ممکن است بزرگترین و ثروتمندترین کشور حاشیه جنوبی خلیجفارس را از پیوستن به ترتیبات جدید دیپلماتیک با اسرائیل بازدارد.
محمد بن زائد، ولیعهد ابوظبی از این روند شگفتزده نشده است، او روز شنبه به بایدن پیروزیاش را تبریک گفت. محمد بن زائد از همان ابتدا مراقب شرطبندی خود بود، بهطوریکه تصدیق کرده بود ترامپ ممکن است رئیسجمهوری یک دورهای باشد. او بایدن را از زمان معاونت در دولت اوباما میشناسد. ولیعهد ابوظبی زیرکی به خرج داد و در مراسم امضای توافق با اسرائیل در ماه سپتامبر در کاخ سفید حضور پیدا نکرد، بلکه وزیر امور خارجه خود را به این نشست اعزام کرد تا پس از توافقنامهای که احتمال میداد با محکومیت شدید فلسطینیها مواجه شود، با بنیامین نتانیاهو دست دهد.
امارات و بحرین که میزبان ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا هستند، جای پای محکمی در واشنگتن دارند و به مدت چند دهه با دشواری توانستهاند روابط سازندهای را با جمهوریخواهان و دموکراتها در کاخ سفید برقرار سازند.
درحالیکه روابط با اسرائیل ممکن است با همان شدتی که ترامپ تلاش داشت با فروش اف-۳۵ها پیگیری کند، پیش نرود، اما دولتهای خلیج (فارس) دستور کارهایی فراتر از خرید جتهای جنگنده دارند و فرصت را برای گرم کردن روابط با دولت بایدن پسازاین دوره گذار از دست نخواهند داد.
در همین حال روند عادیسازی روابط آنها با اسرائیل در حوزههای تجارت، سرمایهگذاری، سفر و گردشگری ادامه خواهد یافت.
منبع:https://www.scfr.ir/
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.