بوراک بیکدیل در تحلیلی که اندیشکده آمریکایی میدل ایست فروم منتشر کرد، نوشت: رجب طیب اردوغان دلایل ایدئولوژیک، دیپلماتیک و پراگماتیک برای تشدید این بحران دارد. ایدئولوژی او ذاتاً ضد غربی است. او تلاش میکند تا سطح تنش تا حدی بالا بماند که بتواند وجههای قهرمانانه از خود برای هواداران حزباش از منظر اسلامگرایی و ملیگرایی ایجاد کند.
اما این تنشها آن هم در دورهای که اقتصاد ترکیه با دشواریهای متعددی مواجه است، به حدی تشدید نخواهد شد که موجب وضع تحریمهای اتحادیه اروپا علیه این کشور شود.
از منظر پراگماتیک، اردوغان میداند هرگونه مواجهه با بیگانگان موجب افزایش نرخ تایید او و سیاستهایش در سیاست داخلی خواهد شد.
آنکارا گزینههای بیشتری دارد که بتواند از طریق آن با یونان دشمنی کند که از آن جمله میتوان به تجهیز تسلیحاتی تنگههای ترکیه اشاره کرد.
کنوانسیون ۱۹۳۶ مونرو در خصوص رژیم تنگههای ترکیه، بسپوروس را به عنوان خط دریانوردی بینالمللی به رسمیت شناخته است و به ترکیه حق داده تا عبور کشتیهایی غیر از کشورهای دریای سیاه را محدود سازد.
حدود سه میلیون بشکه نفت خام و ۲۰ میلیون تن محصولات پتروشیمی هر سال از این تنگه عبور میکند و این آمار در آینده نزدیک احتمالاً افزایش خواهد یافت.
در سال ۲۰۱۹ میلادی بیش از ۴۰ هزار شناور از این آبراه عبور کرد و حدود ۶۵۰ میلیون تن بار را جابجا کرد. این سطح از تردد تأکید دوبارهای بر آن است که تنگههای ترکیه یکی از مهمترین کریدورهای دریایی تجاری در جهان محسوب میشوند.
در سال ۲۰۱۹ کشتیهای تحت تملک یونان حدود ۲۱ درصد از ظرفیت ناوگان تجاری جهانی و 53 درصد کشتیهای تجاری اتحادیه اروپا را تشکیل میدادند؛ بهطوریکه ۴۹۳۶ کشتی یونانی بیش از 1000 تن بار خالص و مجموعاً 389.7 میلیون تن ظرفیت بار را داشتند. کشتیهای یونان 32 درصد مجموع ظرفیت حمل کالای خشک و ۱۵ درصد مجموع ظرفیت حمل محصولات شیمیایی و پتروشیمی را در اختیار دارند.
در سال ۲۰۱۸ درآمد حاصل از کشتیرانی برای اقتصاد یونان 16.6 میلیارد یورو بود. این آمار، مالکان کشتیهای یونان را به بزرگترین ملت برخوردار از کشتی در سطح جهان تبدیل کرده است. بنابراین اگر ترکیه تردد کشتیهای یونانی را در تنگههای ترکیه محدود سازد، ضربه جدی به اقتصاد یونان وارد خواهد شد.
به نظر میرسد ترکیه تلاش خواهد کرد سطح بهینه تنش را در حوزه دریای اژه حفظ کند، بهطوری که این تنش به اندازه کافی داغ بماند تا مردم ترکیه پشتیبان رهبر خود بمانند، اما در همین حال اوضاع به حدی متنشج نشود که موجبات مقابله به مثل سنگین غرب را فراهم آورد.
منبع:https://www.scfr.ir/
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.