نشریه تریبون در گزارشی تحلیلی به قلم یوگیشا گوپتا، دیپلمات سابق هندی با تاکید بر اینکه “تصمیم دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا برای کنار گذاشتن توافق هسته ای با ایران یک فاجعه بود”، نوشت: تنها نتیجه این اقدام عواقب منفی بود که در حال تغییر شکل خطوط سیاست خاورمیانه ای است. ارزیابی ترامپ این بود که توافق به اندازه کافی خوب نبوده زیرا نه برنامه موشکی ایران و نه سیاست های منطقه ای این کشور را در برمی گیرد. بنابر این منطق کوشید با اعمال سیاست فشار حداکثری، ایران را مجبور به دادن امتیازات گسترده و تغییر رفتار کند.
این تنها یک مورد از مجموعه اشتباهات سیاست های ایالات متحده نسبت به ایران بوده است. اقدامات بعدی توسط دولت ترامپ مانند قرار دادن نام سپاه پاسداران ایران در فهرست سازمان های تروریستی، ترور ژنرال قاسم سلیمانی فرمانده ارشد این نیروها در ژانویه سال ۲۰۲۰ و تایید ضمنی ترور محسن فخری زاده، دانشمند هسته ای ایران توسط عوامل اسرائیلی، افکار عمومی ایران را نسبت به ایالات متحده بیگانه کرده است. ایران اعتقاد خود را به سیاست تعامل سازنده و همکاری با غرب از دست داده و اکنون به دنبال تغییر جهت به سمت شرق است.
در ادامه این گزارش آمده است: ایران با نشان دادن مقاومت حداکثری با ایالات متحده مقابله کرده است. ایران همچنان در میان گروه های مورد حمایتش در کشورهای منطقه، نفوذ دارد. از سویی نیز افزایش خصومت میان سعودی ها و حکومت ایران در حال تغییر شکل دادن به روند سیاسی در منطقه است. عربستان سعودی به دنبال کسب تصاعدی حمایت اسرائیل علیه ایران است که به عنوان دشمن مشترک آنها تلقی می شود. فشار آمریکا و اسرائیل بر ایران، این کشور را وادار کرد که به دنبال حمایت سیاسی، اقتصادی و استراتژیک از چین و روسیه باشد. ایران و چین در مورد مشارکتی توافق کرده اند که براساس آن چین ۴۰۰ میلیارد دلار در ایران برای یک دوره ۲۵ ساله در اقتصاد، زیرساخت ها و صنایع خود سرمایه گذاری کند. روسیه در حال بحث در مورد ارتقاء توافق همکاری خود با ایران است که در دسامبر سال ۲۰۰۱ به امضا رسید.
تریبون همچنین نوشت: این شرایط جدید نشان دهنده چرخشی است که اگر فشارها تداوم یابد، ایران می تواند آن ها را محقق کند. خوشبختانه بایدن ، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده از اهمیت ایران در خلیج (فارس) آگاه است و اعلام کرده که دولت وی آمادگی لازم برای پیوستن دوباره به توافق هسته ای را دارد. اگرچه تهران و واشنگتن مواضع خود درخصوص برجام را سخت تر کرده اند اما با توجه به انتخاب آنها، ایران درهای خود را بر روابط با ایالات متحده ، اروپا و شرکای آنها نمی بندد.
منبع:http://tabyincenter.ir/
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.