مأموریت جدید ارتش اسرائیل: نجات پرجمعیت ترین شهر یهودیان

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید

تیپ کماندوی ارتش اسرائیل پنج سال پیش تشکیل شد؛ نیروهای این تیپ برای جنگ با دشمن خارجی و در شرایطی که از نظر عددی و تاکتیکی دست پایین تر را دارند، آموزش دیده اند. در برنامه های آموزشی این تیپ، درگیری با حزب الله، سپاه ایران و واحدهای ویژه حماس، شبیه سازی شده و به آنان آموخته می شود که چگونه در عمق خاک دشمن عملیات انجام دهند.

سربازان کماندو هیچگاه باور نمی کردند که پنج سال بعد از تشکیل تیپ، ارتش اسرائیل چنین مأموریت عجیبی را به آنها محول کند؛ مأموریتی که در آن، دشمن ها، خودی هستند، لباس سیاه می پوشند و به عادات و تقالید عجیبی پایبند می باشند. وظیفه جدید این تیپ که از نخبگان ارتش تشکیل شده و حمایت همافران و هزار پلیس را پشت خود دارد، نجات شهر ارتدکس نشین «بنی براک» در حومه تل آویو است.

بنی براک پرجمعیت ترین شهر اسرائیل است که بیشتر 200000 سکنه آن را یهودیان ارتدکس تشکیل می دهند. متأسفانه موقعیت جغرافیایی این شهر به نحوی است که بزرگترین و شلوغ ترین خط مترو از وسط آن رد شده و در فاصله کمی از تل آویو و در مجاورت شهرهای رامات گان، گیواتائیم و پتخ تیکوا قرار گرفته است.

زمان در بنی براک گویی که متوقف شده است و آداب و رسوم یهودیان اروپای شرقی در قرن نوزده، همچنان در این شهر جاری است. مؤمنان، بیشتر ساعات خود را صرف قرائت تورات می کنند؛ میزان زادآوری بسیار بالاست، اغلب خانه ها کامپیوتر و تلویزیون و موبایل های هوشمند ندارند، با اینترنت بیگانه اند و تنها چیزی که در این خانه ها دیده می شود، کتاب های مقدس است. در هر گوشه از شهر، کنیسه و حوزه علمیه و تعداد فراوانی بچه، به چشم می خورد. در سال 2020 زندگی این مردم با قرن های گذشته تفاوت چندانی نیافته است و آنها در جنبه های گوناگون زندگی، از دستورات خاخام ها اطاعت می کنند. آنچه زندگی این مردم را شکل می دهد، احکام تورات و تلمود و تفاسیر خاخام ها و رهبران دینی از این کتب مقدس است. آنها با رسانه ها و نهادهای دولتی بیگانه هستند و در محله هایی زندگی می کنند که از جهان خارج جدا افتاده است. همه این واقعیت ها نشان می دهد که چگونه بنی براک به منشأ گسترش ویروس در اسرائیل بدل شد.

(برای آشنایی بیشتر با جامعه یهودیان ارتدکس به دول مقاله زیر مراجعه کنید)

تنها در مواجهه با دنیای جدید

اسرائیل بر سر دوراهی حقوق زنان یا حساسیت های مذهبی

طبق پیش بینی های مختلف، حداقل یک سوم جمعیت 75 هزار نفری شهر به کرونا آلوده شده اند. جمعیت بالا، نادیده گرفتن دستورات و توصیه های مقامات بهداشتی و این باور که «همه چیز دست خداست»، زمینه مناسبی برای رشد ویروس در بنی براک فراهم اورده است. درحالیکه بیشتر مردم اسرائیل مدتهاست خود را در خانه قرنطینه کرده، سر کار نمی روند، فاصله گیری از هم را به اندازه دو متر رعایت می کنند و دست های خود را ضدعفونی می کنند، زندگی در خیابان های پرجمعیت بنی براک تا مدتها بدون هیچ تغییری ادامه داشت و ساکنان شهر، کرونا را به حاضران در کنیسه ها، همسایگان و اقوام خود سرایت داده و منجر به بروز فاجعه ای شدند که حالا همه شان را درگیر کرده است.

روز 31 مارس وقتی که وسعت فاجعه آشکار شد، سرلشکر «رونی نوما» یکی از بهترین فرماندهان ارتش، احضار گردید و وی با در اختیار گرفتن تیپ کماندو، کنترل شهر را در دست گرفت. اینجا بود که ساکنان بنی براک متوجه مشکل پیش رو شدند. مقامات دولت با همکاری خاخام ها و شخصیت های مذهبی، خواهان بسیج فوری برای نجات شهر شدند و شهروندان شروع به تطابق عادات و رفتارهای خود با شرایط تازه و اطاعت از دستورات نمودند. اما یک گروه تندرو معروف به «انجمن اورشلیم»، زیر بار مقررات تازه وضع شده نرفتند. روز دوم آوریل، دولت مقررات دفاعی جدیدی را برای بنی براک تصویب نمود و به پلیس و ارتش اجازه داد که شهر را قرنطینه کنند. اما این مأموریت تقریبا غیرممکن است، شهر بنی براک مرزهای مشخصی ندارد و برخی از خیابان ها و راه هایش با شهرهای اطراف مشترک است.

این تصمیم برای این گرفته شد که تا حد ممکن از ورود و خروج به شهر جلوگیری شود. یکی دیگر از تصمیمات «نوما» تخلیه سریع 4500 شهروند بالاتر از 80 سال شهر، به منظور حفظ سلامتی آنان بود و انتقال همه ساکنان 55 سال به بالا که به کرونا مبتلا شده بودند نیز گام بعدی تیپ کماندو اعلام شد. تحت مقررات جدیدِ وضع شده، ساکنان باید در خانه هایشان بمانند و ارتش برای آنان غذا و سایر ملزومات زندگی را فراهم کند.

اما شیوع کرونا در بنی براک در بدترین زمان ممکن و تنها چند روز قبل از تعطیلات یک هفته ای عید فصح رخ داد. تمهید مقدمات این عید، مستلزم تلاش و تکاپوی بسیار است که از جمله آن، جمع شدن اهل محل و جوشاندن ظرف ها می باشد. این کار به این منظور صورت می گیرد که باقی مانده نان و آرد و سایر محصولاتی که با این دو ماده ساخته می شود و یهودیان اجازه خوردنش را در طول این هفته ندارند، بسوزد و از بین رود. یکی دیگر از این مقدمات، موج خریدی است که برای تهیه فطیر و سایر موادغذایی لازم برای تعطیلات به راه می افتد.

به این ترتیب «نوما» مسئول تهیه مواد غذایی برای 22 هزار ساکنِ شهر، طبق آداب دینی آنان شده است؛ همچنین وظیفه دارد فطیر و تخم مرغ برای کل شهر تهیه کند و بر تشکیلات خیریه بنی براک که به هزاران سکنه بومی شهر غذا می دهد، نظارت نماید؛ وظایفی که به دوره های آموزشی و تجاربی که در میدان نبرد کسب کرده، هیچ ارتباطی ندارد. وی در تلاش است که اقدامات مورد نیاز را، در شرایطی که انتشار کرونا در بی نظم ترین و عجیب ترین جای جهان ادامه دارد، کم کم انجام دهد.

در همین حال تست کرونای عالی مقام ترین سیاستمدار ارتدکس در اسرائیل یعنی وزیر بهداشت «یعقوب لیتزمن»، پس از نقض دستورات وزارت بهداشت که خود در رأس آن است و شرکت در مراسم نیایش جمعی، مثبت اعلام شد. انتشار این خبر خشم عمومی را در پی داشت و مردم از نتانیاهو خواستند فورا او را برکنار کند و در دولت جدید ائتلافی با حزب آبی و سفید به رهبری «بنی گانتز» یک وزیر غیر ارتدکس را جایگزین او نماید.

در روزهای اخیر سایر شهرهای ارتدکس نشین مثل «مودیعین عیلیت» و «العاد» نیز در شمار شهرهایی قرار گرفته که جولانگاه کرونا است. به گفته یکی از حاضران عالی رتبه در اتاق جنگِ بنی براک «بحران کرونا در اسرائیل اکنون به بحران فرقه ارتدکس بدل شده است. ما بین جوامع سکولار که سرعت انتشار ویروس در آنها کند است، در مرحله انسداد قرار گرفته ایم و تنها راهی که برایمان باقی مانده، تلاش برای کنترل کرونا در جوامع ارتدکس است؛ امیدوارم که همه از این تحولات ناگوار درس بگیرند»

همه گیری این بیماری، روابط تنش آلود بین ارتدکس ها و بقیه جامعه را بیشتر کرده است. برای مثال فراخوان های گاه و بیگاهی از جانب اسرائیلی های غیرمذهبی، برای امتناع از دسترسی بیماران ارتدکس به دستگاه تفس مصنوعی به خاطر کمبود این دستگاهها، مطرح می شود؛ درمقابل هم ارتدکس ها به آنچه یهودی ستیزی و نفرت پراکنی علیه خودشان می دانند معترض هستند. احتمالا پلیس و ارتش طی هفته های آینده کنترل بیشتر جوامع ارتدکس را در دست خواهند گرفت. سوال این است که با تحقق این امر و طی روزهای آینده، روابط جامعه ارتدکس با دولت چگونه خواهد شد؟

یکی از رهبران مذهبی ارتدکس، خاخام «چایم کانیوسکی» یکی از کسانی بود که کلید انتشار کرونا در بنی براک را زد؛ وی به پیروانش گفت که به حضور در حوزه ها و سایر اماکن دینی حتی بعد از بسته شدن مدارس توسط دولت ادامه دهند. آیا ارتدکس ها خواهند فهمید که غیر از موضوعات دینی، سایر مسائل در صلاحیت دولت است نه خاخام ها؟ آیا خواهند فهمید که نباید برای حل همه مشکلات، منتظر دست غیبی از جانب خدا باشند؟ این چیزی است که باید منتظر ماند و دید.

منبع:https://pe.annabaa.org/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *