روزنامه وطن از نشریات طرفدار دولت ، به نقل از ابراهیم اتم آتنور استاد دانشگاه دفاع ملی در استانبول نوشت: “گشایش گذرگاه نخجوان تاثیر روانی مثبت بر کشورهای ترکزبان خواهد داشت … تحقق این رویا به معنای پیشرفتی عظیم در زمینه تجارت در ترکیه، قفقاز و آسیای میانه خواهد بود.”
برخی ناظران معتقدند دسترسی ترکیه به گذرگاه نخجوان به رویای اتحاد کشورهای ترکزبان از ترکیه تا آسیای میانه جانی دوباره میبخشد. روزنامه اسلامگرای ملی گازته که مخالف دولت است نوشت: ” گذرگاهی از نخجوان به جمهوری آذربایجان! بعد از پیروزی جمهوری آذربایجان در قرهباغ، این گذرگاه باز میشود … به این ترتیب فهم ایده آرمانی سرزمین توران و همبستگی کشورهای ترکزبان محقق خواهد شد.”
احمد مارانکی، ستوننویس روزنامه ینی آکیت، از حامیان سرسخت دولت هم نوشت: ” از ازبکستان تا قرقیزستان، از قزاقستان تا ترکمنستان، از جمهوری آذربایجان تا قفقاز، قبرس و ترکهای بالکان، ما ملتی ۳۰۰ میلیون نفری هستیم که زبان، دین (اشاره به مکه)، خالق، پیامبر، پرچم، فرهنگ، تاریخ، مشکلات و ایدههای یکسان داریم.”
در این میان عدهای حتی پیشنهاد ایجاد ارتش متحد کشورهای ترکزبان را مطرح کردهاند.
احمد گورسوی، ستوننویس روزنامه ملیگرای ینیچاغ که از منتقدان دولت است نوشت: ” باید یک ارتش تاسیس شود و اتحادیه کشورهای ترکزبان با داشتن یک سازمان نظامی، شخصیت حقوقی عینی به خود بگیرد. به این ترتیب زیر چتر ارتشی واحد همه ترکها به یک سرباز واحد تبدیل خواهند شد. “
روزنامه ترکیه که از نشریات طرفدار دولت است هم نوشت رزمایشهای مشترک ترکیه و جمهوری آذربایجان، همینطور استفاده باکو از پهپادهای ساخت ترکیه در ناگورنو- قرهباغ ایده ” ارتش توران” را دوباره مورد توجه قرار داده است.
دشمنی با روسیه؟
اما چنین لفاظیهایی میتواند باعث برافروختن خشم روسیه شود. کشوری که از زمان فروپاشی شوروی سابق کوشیده نفوذ خود بر مناطق آسیای میانه و قفقاز را حفظ کند.
رسانههای ترکیه بارها از توانایی اردوغان، رییسجمهوری ترکیه و همتای روس او، ولادیمیر پوتین برای حل اختلافنظرهای خود در رابطه با سوریه و لیبی طی سالهای اخیر تمجید کردهاند.
با این حال، رسانههای روسیه در واکنش به نقش ترکیه در مناقشه قرهباغ لحنی متفاوت از خود نشان داده و از آنکارا به عنوان یک رقیب در حیات خلوت جغرافیای سیاسی مسکو یاد کردهاند.
اولگ بوندارنکو در مقاله خود در روزنامه مسکوفسکی کومسومولتس نوشت ” توافق پس از مناقشه منطقه را از مدار نفوذ مسکو خارج کرده است.”
بوندارنکو در ادامه نوشت:” حضور ترکیه در منطقه پساشوروی به شکل قابل ملاحظهای در حال افزایش است و این را میتوان هم در قرهباغ و هم در قرقیزستان مشاهده کرد. “
او گفت: ” معنایش این نیست که ترکیه به همپیمان روسیه در حیاتخلوت ما تبدیل خواهد شد. برعکس، آنکارا در حال تبدیل شدن به رقیبی قدرتمند و سرسخت است که دارد به مناطقی که در گذشته در آنها حضور داشته باز میگردد. “
این اختلافنظرها در جریان مذاکرات این دو کشور بر سر راهاندازی مرکز مشترک نظارت بر آتشبس در قرهباغ هم به چشم میخورد. طی این مذاکرات آنکارا به دنبال تقویت حضور نیروهای خود در منطقه بود اما مسکو تمایلی نداشت نقش بیشتری به این کشور بدهد.
در سالهای اخیر پیوندهای روسیه و ترکیه در در زمینه دفاع و انرژی محکمتر شده و علاوه بر آن این دو کشور در سوریه با یکدیگر همکاری و رقابت داشتهاند.
با این حال بعد از مناقشه قرهباغ مشخص شد منافع آنکارا و مسکو بیشتر اوقات با یکدیگر همسو نیستند و اختلاف میان این دو کشور طی سالهای آینده احتمالا عمیقتر هم خواهد شد.
اگر ترکیه در جهت افزایش چشمگیر ردپای خود در قفقاز و آسیای میانه گام بردارد، این مناطق به عرصهای جدید برای رقابت میان آنکارا و مسکو تبدیل خواهند شد