وزیر امور خارجه روز گذشته با سفر به ایران یک بار دیگر بر همکاری های مختلف با جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد، قطعا ارتباط دو سویه و چند سویه با همسایگان و افزایش تعاملات با کشدرهای منطقه در جهت جلوگیری از تحقق سیاست های دشمنان یک راهبرد مطمئن و مناسب است که ضرورت اجماع بر آن بسیار مهم است. جعفر قناد باشی کارشناس مسائل بین الملل در گفت و گو با راهبرد معاصر اهداف سفر وزیر امور خارجه عراق به ایران را تبیین کرده است.
جعفر قناد باشی کارشناس مسائل بین الملل در گفت و گو با راهبرد معاصر هدف سفر وزیر امور خارجه عراق به ایران را توضیح داد و گفت : وزیر امور خارجه عراق و هیئت همراه در فاصله کمتر از یک ماه برای دومین بار است که به ایران سفر میکنند، سفری که از لحاظ سیاسی و مسائل امنیتی منطقه و شرایطی که در حال حاضر بعد از حضور بایدن در مقام رئیس جمهور آمریکا و همچنین تغییراتی که به وجود آمده، ایجاب میکند دو کشور ایران و عراق رایزنی های بیشتری با یکدیگر داشته باشند.
وی در این باره افزود: عراق در حال حاضر به دلیل تنش آفرینی های آمریکایی ها و کوشش آنها برای باقی ماندن در این کشور در شرایط خاصی قرار دارد، به خصوص که عراق از یک طرف نیازمند روابط گسترده با ایران است.
قناد باشی توضیح داد: دو کشور ایران و عراق توانسته اند در عرصه های مقابله با تروریستها تجارب بسیار خوب و موفقی را به نمایش بگذارند، این در حالی است که متاسفانه با حضور آقای بایدن در کاخ سفید کوشش دموکراتها که بانی و بنیانگذار داعش بودند، مجددا برای احیای داعش در عراق و سوریه از سر گرفته شده، لذا مردم عراق و گروههای مختلف عراقی نسبت به قصد آمریکا برای احیای داعش بسیار نگران هستند و از طرف دیگر خواسته های قبلی خود مبنی بر ضرورت خروج آمریکا را همچنان با قدرت تمام دنبال می کنند.
کارشناس مسائل بین الملل با تاکید به اهمیت حضور و نقش ایران در مسایل منطقه ای از جمله عراق بیان داشت : طبیعی است دولت عراق در چنین شرایطی نیاز به رایزنیهای مختلفی دارد از یک طرف تجربه خوب ایران و عراق در نابودی داعش تجربه بسیار موفقی است، لذا اگر مجددا عراقی ها با خطر داعش مواجه شوند، نیاز به همکاریهای منطقهای، از نیازهای مهمی است که همه کشورها از آن سود میبرند. با توجه به اینکه ایران، سوریه لبنان و عراق در مقابله با خطرات به صورت هماهنگ عمل کردند و تعاملات و هماهنگی هایی که با همدیگر داشتند توانستند یکی از خطرات مهمی که تهدیدی برای کل منطقه بود را از میان بردارند.
قناد باشی خاطر نشان کرد: بنابراین دولت عراق خواستار گسترش روابط با ایران است به خصوص که روابط اقتصادی به نفع دو کشور تمام شده، عراقیها در خرید کالاهای کشاورزی و صنعتی و سایر کالاها به شدت نیازمند بازار ایران هستند و ما هم به عنوان یک رابط اقتصادی خوب، به روابط اقتصادی با عراق نگاه میکنیم، لذا این روابط همچنان باید پر رنگ باقی بماند و تحت تاثیر فشارهای خارجی و همچنین تاثیر تنش ها قرار نگیرد چرا که این موضوع از جمله مسایلی است که بین دو کشور مورد توجه است و بخش های مختلفی را پوشش می دهد.
کارشناس مسائل سیاسی و بین الملل گفت: موضوعات دیگری مثل مساله صادرات برق و انرژی و بدهی های عراق به جمهوری اسلامی ایران نیز در هر دیدار مورد بررسی قرار می گیرد و ضرورت پرداخت بدهی های عراق مطرح می شود، البته آنچه این سفر را ضروری تر کرده فشارهای آمریکاییهاست تا دولت عراق را در موقعیتی قرار بدهند که ادامه حضور نظامیان آمریکایی در عراق را بپذیرند، حال آنکه مجلس عراق مصوبه ای بر ضرورت خروج آمریکا از عراق دارد. در واقع دولت عراق بر سر دوراهی قرار گرفته، از یک طرف خواسته دولت، مردم عراق و مجلس این کشور و از یک طرف فشارهای آمریکاییها برای اینکه عراق را وادار به پذیرش ادامه حضور آمریکایی ها کنند به یک مساله بزرگ برای دولت عراق تبدیل شده است.
وی در این باره گفت: مساله حمله اخیر به پایگاه های آمریکایی در عراق و تحرکات آمریکایی ها علیه برخی از گروههای عراقی در نقاط مرزی با سوریه نیز تنشی است که آمریکا به آن دامن زده است. امریکایی ها در گذشته تنشهای زیادی را در عراق ایجاد کردند، و در حال حاضر نیز به دنبال تداوم تنش ها هستند تا دولت و ملت عراق را در شرایط دشواری قرار دهند طبیعی است در چنین شرایطی دولت عراق به ضرورت مذاکره با ایران بیشتر فکر می کند و نیازمند مشورت با مقامات ایرانی می شود، ایران هم علاقمند است تا تهدیدات و خطراتی که منطقه را تهدید میکند و فشارهایی که بر منطقه وارد می شود از طریق گفتوگوها و با طرف های همسایه های، رفع کند.
کارشناس ارشد مسائل بین الملل بیان داشت: در واقع عراق کشور کلیدی است که برای مجموعه کشورهای حوزه محور مقاومت با توجه به شرایطی که دارد در آینده میتواند بر کل امنیت منطقه و کل کشور های محور مقاومت و بر معادلات سیاسی اثر بگذارد. در این شرایط عمال غربی درصدد هستتد تا عراق را از مجموعه کشورهای محور مقاومت خارج کنند یا با اعمال فشارها از اقدامات مثبت عراق در عرصه برقراری امنیت در منطقه و مقابله با سیاست های غربی جلوگیری کنند، لذا طبیعی است گفت و گو های مقامات عراقی و سفر وزیر خارجه عراق با مقامات ایرانی به دنبال گفتگوهای بیشتر برای برقراری امنیت و جلوگیری از تهدیدات و همچنین ضرورت گسترش روابط اقتصادی و تاکید بر ضرورت و لزوم همکاریهای بیشتر سیاسی، اقتصادی و فرهنگی باشد. طبیعی است همکاری با ایران به مردم عراق کمک می کند که در چنین شرایطی مانع تحقق هر گونه سیاستهای تنش زا و جنجالی آمریکایی ها شوند و نگذارند آمریکاییها بر بدنه و پیکر دولت و ملت عراق تاثیر منفی بگذارند.
منبع:https://rahbordemoaser.ir
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.