چرا نخست‌وزیر پیش‌بُرد امور لبنان به کناره‌گیری تهدید کرد؟

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
تهدید روز گذشته دیاب در احتمال کناره‌گیری از مسئولیت خود در پیش‌بُرد امور جاری لبنان جنجال زیادی در عرصه سیاسی این کشور بپا کرده است.

سخنان روز گذشته «حسان دیاب»، نخست‌وزیر پیش‌بُرد امور لبنان جنجال زیادی در عرصه سیاسی این کشور بپا کرده است به ویژه که دیاب تهدید کرد از انجام مسئولیت خود در پیش‌بُرد امور جاری برای اعمال فشار بر گروه‌های سیاسی به منظور تشکیل دولت جدید سرباز خواهد زد آن هم در شرایطی که در سایه اختلافات احزاب و بلاتکلیفی اصلاحات و سیاست‌های اقتصادی، لبنان در با یکی از دشوارترین بحران‌های مالی تاریخ خود دست به گریبان است و نرخ هر دلار امریکا در بازار سیاه به بیش از 10 هزار لیره رسیده است. (نرخ رسمی و دولتی هر دلار، 1515 لیره است.)

 

دیاب روز گذشته در سخنانی تصریح کرد: اگر گوشه‌گیری و کناره‌گیری من به تشکیل دولت جدید کمک کند، من آماده این کار هستم هرچند این امر با دیدگاه‌های من در تضاد است و منجر به زمین‌گیر شدن دولت و آسیب رسیدن به مردم لبنان می‌شود.

 

دولت دیاب در 4 اوت در پی انفجار ویرانگر و سهمگین بندر بیروت به منجر به ویرانی بخش بزرگی از بیروت شد، استعفا داد و پس از ماموریت‌دهی به «سعد الحریری» برای تشکیل دولت جدید، تا آن زمان، مسئولیت پیش‌بُرد امور جاری لبنان را برعهده دارد.

 

از منظر قانون اساسی، کناره‌گیری نخست‌وزیر پیش‌بُرد فاقد وجاهت قانونی است

در حالی که معترضان لبنانی در اعتراض به سقوط شدید پول ملی و وخامت اوضاع معیشتی و اقتصادی روزانه در شهرهای مختلف لبنان به تظاهرات مشغول هستند و از فروپاشی اوضاع مالی کشور در بیم و نگرانی شدید به سر می‌برند، این سوال مطرح است که آیا سخنان دیاب در کناره‌گیری از ایفای مسئولیتش در پیش‌بُرد امور تا چه اندازه با اصول قانون اساسی در انطباق است؟ و این تهدید چه ابعاد و پیامدهایی را در عرصه سیاسی لبنان خواهد داشت؟

 

در همین رابطه، «طارق شندب»، حقوق‌دان لبنانی تصریح کرد: ماده 64 قانون اساسی لبنان درباره اختیارات نخست‌وزیر پیش‌بُرد امور تصریح دارد که وی تا زمان تشکیل دولت آتی و کسب رای اعتماد پارلمان و یا استعفای یک نخست‌وزیر تنها قادر به ایفای نقش محدود خود در قالب پیش‌بُرد امور است.

 

شندب در گفت‌وگو با الحره اظهار داشت: قانونگذار لبنانی مفصلا به مفهوم پیش‌بُرد امور نپرداخته است اما بدون شک، از منظر قانون اساسی نمی‌توان درخصوص کناره‌گیری یا عدم انجام مسئولیت‌ها توسط نخست‌وزیر پیش‌بُرد امور صحبت کرد و سخنان دیاب در این خصوص تنها برای اعمال فشار سیاسی و نه چیز دیگر بوده است.

 

اظهار داشت: قانونگذار لبنانی مفصلا به مفهوم پیش‌بُرد امور نپرداخته است اما بدون شک، از منظر قانون اساسی نمی‌توان درخصوص کناره‌گیری یا عدم انجام مسئولیت‌ها توسط نخست‌وزیر پیش‌بُرد امور صحبت کرد و سخنان دیاب در این خصوص تنها برای اعمال فشار سیاسی و نه چیز دیگر بوده است.

 

اعمال فشار برای تشکیل دولت

از سوی دیگر، «بشاره خیرالله»، تحلیلگر امور سیاسی لبنان به الحره گفت: من این اظهارنظر دیاب را در قالب دست شستن و سلب مسئولیت از خود در وخیم‌تر شدن بحران کنونی می‌دانم.

 

خیرالله افزود: دیاب در تلاش است تا از مسئولیت‌های خود شانه خالی کند و ناکامی خود را در ورای دیدگاه الحریری و تیم وی در نادرست بودن گسترش حیطه مسئولیت دولت پیش‌بُرد امور پنهان کند.

 

وی تاکید کرد «میشل عون»، رئیس جمهوری لبنان بر دیاب فشار می‌ـآورد تا در راستای جبران ناکامی‌ها در تشکیل دولت جدید، حیطه مسئولیت دولت متبوع وی را گسترش دهد.

 

امری بی‌‍ سابقه

در همین رابطه، «اسعد بشاره»، روزنامه‌نگار و تحلیلگر امور سیاسی لبنان در گفت‌وگو با الحره تصریح کرد: سخنان دیاب با دو هدف بر زبان جاری شده است؛ نخست سلب مسئولیت از خود به خاطر وضعیت فاجعه‌بار کنونی در لبنان و آشوب و عصیان مدنی که شهروندان آن را در پیش گرفته‌اند و دوم، فشار بر گروه‌های سیاسی برای تسریع در تشکیل دولت جدید هرچند این اقدام وی کارساز نخواهد بود.

 

بشاره گفت: تهدید دیاب به عدم انجام مسئولیت‌های خود در مقام نخست‌وزیر پیش‌بُرد امور امری بی‌سابقه است و ما در آستانه مرحله انتقالی قرار داریم که مهم‌ترین شاخص آن، فروپاشی کامل لبنان است.

منبع:https://mdeast.news

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
باز کردن قفل باقی مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟