یائیر لاپید 57 ساله، که از طرف جناح میانهرو نامزد شده بود، سیاستمداری است که به انعطافپذیری و مصالحهجویی شهرت دارد. همین ویژگیها به او امکان داد که از طریق ماهها مذاکرات پشت پرده طراح اصلی ائتلافی باشد که بنیامین نتانیاهو را به زیر کشید، ائتلاف شکنندهای که از راستگرایان، میانهروها، چپگرایان، و حتی مسلمانان تشکیل شده است. لاپید برای این که این ائتلاف ممکن شود رضایت داد که به جای او بنت نخست وزیر شود، در حالی که حزب بنت ده کرسی کمتر از او در انتخابات به دست آورده بود.
لاپید در تلآویو در خانوادهای بسیار مرفه و سکولار به دنیا آمد. مادرش یک رماننویس محبوب است و پدرش سیاستمدار میانهرویی که سابقه وزارت را هم در کارنامه داشته. لاپید دوران سربازی اجباریاش را با خدمت در تحریریه یک مجله نظامی سپری کرد و پس از آن حرفه روزنامهنگاری را پیشه کرد و از این طریق شهرت بسیار زیادی کسب کرد. او سپس در سال 2012 وارد سیاست شد و حزب میانهروی «یش آتید» (یعنی «آیندهای وجود دارد») را تأسیس کرد. حزب او به شکلی غیرقابل انتظار در انتخابات سال 2013 مقام دوم را کسب کرد و او در دولت نتانیاهو وزیر اقتصاد شد.
بخشی از موفقیت سیاسی لاپید به این دلیل بود که حزب او حقیقتاً در فرهنگ سیاسی اسرائیل میانهرو محسوب میشد. پیش از لاپید، احزاب مشهور به میانهرو یا مثل کادیما در واقع راستگرا بودند یا مثل مِرِتز در واقع چپگرا. لاپید موفق شد برای اولین بار حزبی را تشکیل دهد که برای جمعیت قابل توجهی که نه راست بودند و نه چپ مناسب باشد. البته به شکل متقابل، مخالفین لاپید او را به همین دلیل به «حزب باد» بودن و عدم برخورداری از اصول مستحکم سیاسی و فرصتطلبی متهم کردهاند.
تا پیش از سقوط نتانیاهو، تحلیلگران شانس لاپید را جدی نمیگرفتند. لاپید طرفدار ایده دو دولت است که به همین دلیل راست اسرائیل با او مخالف است، ولی در عین حال برخی مواضع او توهین به اقلیت مسلمان و عرب اسرائیل بوده که به همین دلیل جناح چپ از او دل خوشی ندارد. اما لاپید با انعطاف بسیار زیاد و در عین حال ایستادگی بر سر هدف اصلی خودش یعنی پایان دادن به نتانیاهو، موفق شد همه افرادی که از او دلخوری داشتند متحد کند.
بخشی از موفقیت لاپید مدیون ویژگیهای منفی نتانیاهو بوده است، بهخصوص این ایده که یک فرد در حال کسب قدرت بسیار زیادی است. اما بخش مهمی از آن هم نشاندهنده ویژگی مثبت لاپید است. حتی اگر دولت بنت که در واقع با مدیریت لاپید شکل گرفته موفق نشود و پس از مدت کوتاهی سقوط کند، تا همین لحظه دستاورد لاپید نشاندهنده مهارت سیاسی بسیار بالای او بوده و به همین دلیل باید او را در آینده اسرائیل یک نیروی موثر و بسیار قدرتمند محسوب کرد. حتی اگر این ائلاف سقوط کند، وجهه سیاسی و شانس انتخاباتی لاپید بهبود یافته است، و به همین دلیل او در این بازی در هر حال یک برنده محسوب میشود.
منبع:https://qarneno.ir
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.