اکنون شهروندان فلسطینی به این باور رسیدهاند که هر گونه سیاست مبتنی بر نرمش و سازش فاقد کارایی خواهد بود و هیچگونه دستاوردی برای آنها به همراه نداشته است اما در مقابل سیاست مقاومت متقابل و همهجانبه نه تنها منجر به شکست آنها نشده، بلکه ارزه بر اندام رژیم صهیونیستی انداخته است
تنها در فاصلهای کوتاه از پیروزی نیروهای مقاومت در برابر حملات ظالمانه و غیرانسانی رژیم صهیونیستی به نوار غزه و نیز شکست تلآویو در اجرای پروژه جایگزینی جمعیت بهودی به جای مسلمانات در بیتالمقدس، شاهد شکلگیری موجی بزرگ از بیزاری و انزجار شهروندان فلسطینی از سیاستهای سازشکارانه تشکیلات خودگردان فلسطین تحت رهبری محمود عباس میباشیم. به نظر میرسد اکنون شهروندان فلسطینی به این باور رسیدهاند که هر گونه سیاست مبتنی بر نرمش و سازش فاقد کارایی خواهد بود و هیچگونه دستاوردی برای آنها به همراه نداشته است اما در مقابل سیاست مقاومت متقابل و همهجانبه نه تنها منجر به شکست آنها نشده، بلکه ارزه بر اندام رژیم صهیونیستی انداخته است.
در چنین فضایی، اهالی شهر «الخلیل» در جنوب کرانه باختری اشغالی در 25 ژوئن 2021 (4 تیر 1400) در هنگام تشییع جنازه «نزار بنات» فعال سیاسی و حقوق بشر فلسطینی و نامزد سابق مجلس قانونگذاری، با سر دادن شعارهایی خواستار کنارهگیری «تشکیلات خودگردان فلسطین» از قدرت شدند. این اتفاق در شرایطی بود که نیروهای امنیتی تشکیلات خودگردان پنجشنبه گذشته به منزل نزار بنات ۴۴ ساله در شهرک «دورا» در شهر الخلیل یورش برده و او را بازداشت کرده و مورد ضرب و شتم قرار دادند که به دلیل شدت جراحات وارده به بیمارستان این شهر انتقال یافت و در آنجا جان سپرد.
بیزاری شهرواندن از سازشکاری تشکیلات خودگردان
وضعیت سرزمینهای اشغالی بعد از پایان جنگ 11 روزه رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیها به گونهای پیش رفته که اکثریت قاطع شهروندان از هر گونه رویکرد سازشکارانه تشکیلات خودگردان احساس نارضایتی دارند و میزان بیزاری آنها از سیاست محمود عباس و هم قطاراناش به گونهای پیش رفته که تنها استعفای و کنارهگیری آنها میتواند زخمها و دردهای آنها را التیام ببخشد.
در واقع، سالها سیاست سازش و مذاکره تشکیلات خودگردان با رژیم صهیونیستی، هیچگونه دستاوردی به همراه نداشته است. از ابتدای دهه 1990 تا کنون، رویکرد مذاکره و صلح، تنها و تنها نتیجهای که به همراه داشته، خرید زمان برای صهیونیستها و افزایش قدرت سرزمینی و سیاسی آنها بوده است. در واقع، همواره عباس و تشکیلات خودگردان از صلح و توافق سخن به میان آورده اما صهیونیستها با ارامش خاطر طرح توسعه شهرکها و افزایش اشغالگری را پیش بردهاند. بر خلاف تشکیلات خودگردان جنبش حماس در جریان حمله 11 روزه اخیر صهیونیستها به نوار غزه نشان داد که مقاومت توانایی پیروزی و حتی شکست رژیم صهیونیستی را داشته و در مسیر دفاع از آرمانهای فلسطین از هیچ تلاشی فروگذاری نخواهد کرد.
در چنین، فضایی شهادت نزار بنات که به عنوان یک فعال سیاسی فلسطینی و مخالف عادی سازی روابط تشکیلات خودگردان با رژیم صهیونیستی شناخته میشد، خشم و انزجار شهروندان فلسطینی را به همراه داشته است. حتی در این زمینه شاهد هستیم که جنبش مقاومت اسلامی فلسطین» (حماس) ا صدور بیانیهای، تشکیلات خودگردان فلسطین را مسوول کشته شدن نزار بنات دانست. در واقع، فلسطینیها در مقطع کنونی سازشکاران را صحنهگردانان اصلی شهدای مقاومت ارزیابی میکنند.
حمایت غرب از عباس به منظور بازسازی وجهه تشکیلات خودگردان
موازی با خواسته مشروع و برحق شهروندان فلسطینی در محکوم کردن سازشها و روند سیاستورزی اشتباه محمود عباس، کشورهای غربی به ویژه اروپاییها در پی حمایت از تشکیلات خودگردان و اعمال فشار مضاعف بر جنبش حماس بر آمدهاند. نماد بارز این امر را در چند وقت اخیر میتوان در دو مساله مهم مورد اشاره قرار داد. اول اینکه جو بایدن به تشکلات خودگردان و محمود عباس، رئیس این تشکیلات، در 21 می 2021 (31 اردیبهشت 1400) وعده داد که با کمک سازمان ملل در مسیر بازسازی عزه که رد جنگ 11 روزه با رژیم صهیونیستی خسارت زیادی را متحمل شد، همیاری خواهد کرد.
این سیاست در قالب حمایت آشکار غرب از تشکیلات خودگردان در برابر حماس قابل خوانش است. بدین معنا که آنها قصد دارند با تقدیم بودجه مالی به محمود عباس برای بازسازی غزه، برای تشکیلات خودگردان مشروعیت و مقبولیت مجدد ایجاد کنند. حتی در این مسیر نیز شاهد هستیم که برخی کشورهای عربی همانند عربستان، امارات و عمان مسیر همکاری و کمکرسانی به بازسازی غزه از طریق تشکیلات خودگردان را مورد توجه قرار دادهاند. در مجموع، میتوان اظهار داشت که همانند گذشته، غربیها و اعراب مزدور آمریکا، به احیای وجهه و بازیگری از طریق حمایت از تشکیلات خودگردان و محمود عباس امیدوار هستند.
در سطح دوم نیز غربیها اعمال فشار و تحریم حماس را در سطح بینالمللی مورد توجه قرار دادهاند. برای نمونه با گذشت بیش از یک سال از اقدام برلین در «تروریستی» خواندن جنبش حزبالله لبنان و انتشار اخباری اخیرا درباره قصد آلمان برای ممنوع کردن استفاده از پرچم جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس)، این کشور در 4 ژوئن 2021 (3 تیر 1400) رسما از استفاده از نمادهای حماس را ممنوع کرد. در واقع، پارلمان فدرال آلمان در چند اصلاحیه با رأی ائتلاف «اتحادیه دموکرات مسیحی-اتحادیه سوسیال مسیحی» و حزب سوسیال دموکرات که ائتلاف دولت را در این کشور تشکیل میدهد، طرح مذکور را به تصویب رساند. در قانون یاد شده استفاده پرچمها و نمادهای جنبش مقاومت اسلامی فلسطین در خاک آلمان به طور کلی ممنوع شده است. همزمان شدن این گونه اقدامات با تظاهرات اعتراضی شهروندان فلسطینی و خواست آنها برای کنارهگیری تشکیلات خودگردان، در قالب حمایت غیرمستقیم اروپاییها از گروه سازش کار قابل خوانش و ارزیابی است.
منبع:http://alwaght.net
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.