ایران به توافق هسته‌ای نیاز دارد تا نقش روسیه و چین را محدود سازد

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید

نشریه آمریکایی «فارن افرز» در یادداشتی به تبیین و برسی مسئله مذاکرات هسته‌ای و نقش روسیه و چین پرداخته و بر اهمیت و ضرورت احیای برجام و نیاز تهران و واشنگتن به آن تأکید کرده است. در بخش زیر به نکات و گزاره‌های اصلی این یادداشت اشاره می‌کنیم.

  • از منظر ژئواکونومیک و ژئوپلیتیک، لغو تحریم‌های ایالات‌متحده در راستای منافع ایران خواهد بود. فشارهای مالی مستقیم و غیرمستقیم ایالات‌متحده؛ ایران را به تعداد معدودی از شرکای تجاری وابسته کرده است. تا زمانی که تحریم‌های اولیه و ثانویه علیه ایران پابرجا باقی بمانند؛ تهران از منظر اقتصادی بسیار آسیب‌پذیر و متکی به ملت‌هایی است که جرئت نقض خواسته‌ها و مطالبات واشنگتن را ندارند.
  • در طی کارزار فشار حداکثری دولت آمریکا؛ تهران چاره‌ای به‌جز دستیابی به حمایت و پشتیبانی سیاسی و دفاعی از سوی چین و روسیه نداشت. مسکو به‌عنوان ضامن نخست امنیت ایران، همکاری کننده نظامی و تأمین‌کننده مواد اولیه ظاهر شد. چین نیز به‌سرعت همکاری‌های خود را در این بخش‌ها سرعت بخشید. دو کشور از قدرت حق وتو خود در شورای امنیت سازمان ملل به نفع ایران استفاده و با توانایی اقناعی خود از ایران در مقابل خواسته‌های آمریکا محافظت می‌کردند.
  • اما تاریخچه سیاست‌های استعماری انگلیس و روسیه در داخل ایران باعث شده تا مقامات ایران هرگونه تکیه به بازیگران جهانی در مسائل ملی و بین‌المللی را با سوظن عمیق بنگرند؛ بنابراین مقامات ایران برای اتخاذ سیاست‌های محتاطانه دلایل خوبی دارند. بر اساس گفته‌ها، مسکو در سال ۲۰۱۵ با استفاده از مبارزات درون طبقه حاکم ایران تلاشی مخفیانه را برای متوقف کردن توافق هسته‌ای انجام داده است و از طرفی گفته می‌شود چین به دنبال دستیابی نظامی و نظارتی به بنادر و فرودگاه‌های ایران است. احیای توافق هسته‌ای، سلطه این دو ابرقدرت بر ایران را تضعیف می‌کند.

نویسندگان در بخش پایانی یادداشت می‌نویسند: «ایالات‌متحده برای دستیابی به اهداف خود باید گفتگو از طریق شرکا و رقبای خود مانند اتحادیه اروپا و روسیه را متوقف کند و برای مذاکره مستقیم با ایران به مذاکرات وین بپیوندد. در آن جلسات، ایالات‌متحده باید تأکید کند که پیشرفت‌های چشمگیر توافق هسته‌ای خطر تحریم‌های آینده را کاهش می‌دهد. از طریق مذاکرات سخت اما منصفانه، دولت بایدن درواقع می‌تواند به اهداف اعلام‌شده خود یعنی گشودن راهی برای تعامل سازنده‌تر دست یابد.»

 

 

منابع پژوهش در دفتر اندیشکده موجود است .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *