اولین جنگ خلیج فارس موجب شد روابط دیپلماتیک میان عراق و مصر به هم بخورد اما روابط دو کشور در سالهای اخیر بهبود یافته و مقامهای ارشد دو کشور در نشستهای مختلف با یکدیگر دیدارهایی داشته باشند. «امینه اسماعیل» در گزارش ۲۷ ژوئن برای رویترز نوشت، نشست سهجانبه مصر- اردن- عراق هشداری به رقبای منطقهای محسوب میشود. ایالات متحده از عراق خواسته روابط خود با کشورهای عرب را در راستای مقابله با نفوذ رقبای منطقهای بهبود بخشد. گزارشگر رویترز افزود، سفر سیسی به عراق در ادامه سومین دور از مذاکرات میان این سه کشور است؛ مذاکراتی که شامل همکاریهای نزدیک امنیتی، اقتصادی، تجاری و سرمایهگذاری میشود.
در سالهای اخیر عراق قراردادهای همکاری در بخشهای انرژی، بهداشت و آموزش با این دو کشور امضا کرده است. رهبران سه کشور در دیدار روز یکشنبه بسیاری از موضوعات مورد علاقه منطقهای از جمله تحولات اخیر در مساله فلسطین، مبارزه با تروریسم و همکاریهای اقتصادی را مورد بحث و بررسی قرار دادند. بیانیه دفتر رئیسجمهور مصر گفت: «رهبران سه کشور بر ضرورت تشدید مشورتها و همکاریها میان هر سه کشور در مورد مهمترین مسائل منطقهای تاکید کردند.» کاظمی، عبدالله و سیسی سال گذشته اجلاسی در امان برگزار کرده بودند و قرار بود آوریل هم نشست دیگری در بغداد برگزار کنند اما پس از برخورد مرگبار قطار در مصر به تعویق افتاد. مصر ۱۵ قرارداد همکاری در زمینههای نفت، جاده، خانه، ساختوساز و تجارت در ماه فوریه با عراق امضا کرده بود البته پس از آنکه کابینه عراق در ماه دسامبر تجدید قرارداد با مصر برای تامین ۱۲ میلیون بشکه نفت خام سبک از بصره تا سال ۲۰۲۱ به شرکت نفت مصر (EGPC) را تایید کرد. عراق همچنین در نظر دارد خط لولهای بسازد که یک میلیون بشکه نفت در روز را از بصره به بندر عقبه در اردن برساند.
«حفصه حلاوه»، محقق غیرمقیم در موسسه خاورمیانه میگوید «مزیتهای اقتصادی واقعی در این ائتلاف سهگانه عربی وجود دارد» که منافع آن به هر سه کشور میرسد. او افزود این انتظار وجود دارد که روابط قویتر بتواند موجب مشارکت بیشتر آمریکا در منطقه شود. این تحلیلگر معتقد است «امید دیگر این است که روابط این سه کشور عربی بتواند موجب خروج عراق از مدار نفوذ برخی کشورهای منطقهای شود.» «بسام رادی»، سخنگوی ریاستجمهور مصر هم نوشت: «دیدار تاریخی رئیسجمهور از بغداد که پس از نزدیک به ۳۰ سال انجام میگیرد بازتاب تقویت روابط تاریخی میان مصر و عراق است.» خبرگزاریegypttoda هم به نقل از «بسام رادی» نوشت رئیسجمهور مصر وعده حمایت همهجانبه از مردم عراق در تمام زمینهها را داد. تحلیلگران عراقی که از سفر رئیسجمهور مصر ذوقزده شدهاند بر این باورند که مصر میتواند نقش لنگر در سیاست خارجی عراق داشته باشد. تحلیلگران عراقی بر این باورند که مصر میتواند نقشی «توازنگر» یا «بالانسر» را در عراق میان رقبای منطقهای بازی کند. حضور و نفوذ ایران در عراق و نیز حملات ترکیه به مناطق کردنشین عراق میتواند وزن مصر را بیشتر کند. با توجه به بهبود روابط عراق با عربستان، حضور مصر در عرصه سیاست عراق همراستا با عربستان میتواند از نقش ایران و ترکیه (به عنوان کشورهای غیرعرب) در عراق تا حدودی بکاهد. چنین بود که برهم صالح خطاب به همتای مصری خود گفت مصر نقش منطقهای و بینالمللی مهمی ایفا میکند. صالح افزود:«بغداد خواستار بهره بردن از تجربه موفقیتآمیر مصر در اجرای طرحهای توسعهای» است. به نظر میرسد مصر نقش «نیروی سوم» را در عراق ایفا کند تا اوضاع این کشور اندکی ثبات یابد.
منبع:https://donya-e-eqtesad.com
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.