اما در همین چند ماه گذشته نیز روند تحولات نشان داده که کروناویروس همچنان عاملی تنش زا در روابط دو کشور خواهد بود. بر همین اساس، این مقاله نیز به دنبال پاسخگویی به این پرسش است که چرا با وجود آنکه مقابله باکروناویروس به عنوان موضوعی فراملی میتوانست منشأ همکاری میان چین و آمریکا باشد همچنان در دوره بایدن نیز محل نزاع دو کشور است؟ به منظور پاسخگویی به این پرسش، ابتدا به مختصات سیاست دولت بایدن در این رابطه اشاره و سپس به ارزیابی چرایی در پیشگرفتن سیاست تهاجمی از سوی دولت بایدن پرداخته میشود.
سیاست دولت بایدن در ارتباط با چین در موضوع کروناویروس دارای دو ویژگی برجسته است:
یکی از مختصات رویکرد دولت بایدن در موضوع کروناویروس تأکید جدی بر لزوم تحقیق پیرامون ریشه های کروناویروس و اعمال فشار بر چین به منظور اجرای تحقیقات بیطرف و بدون فشار از سوی این کشور است. این امر از همان ابتدای آغاز به کار دولت جدید در اظهارات مقامات دولت بایدن نمایان شد. در فوریه، «جیک سالیوان»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، در بیانیه ای اعلام داشت ضروری است گزارش سازمان جهانی بهداشت مستقل و بدون تغییر از سوی حکومت چین باشد. به گفته وی «برای درک بهتر این پاندمی و آمادگی برای مورد بعدی، چین باید اطلاعات و داده های خود در مورد روزهای اول بروز پاندمی را در دسترس قرار دهد.» مشاور امنیت ملی آمریکا علاوه بر این در ماه جولای نیز به دنبال نشست گروه 7 اظهار داشت چین در صورتیکه در اجازه به تحقیقات واقعی پیرامون ریشههای ویروس کرونا شکست بخورد با ریسک انزوای بینالمللی مواجه خواهد شد.
اوج این رویکرد نیز در ارائه فرصت 90 روزه به نهادهای اطلاعاتی برای کسب نتیجه مشخص نسبت به ریشه کروناویروس توسط رئیس جمهور بایدن است که به نوعی بر احتمال آزمایشگاهی بودن این ویروس تأکید دارد. این دستور همزمان با افزایش فشار سیاسی ناشی از گزارش هایی که این تئوری را پیشنهاد میدهند صورت گرفته است. در همین راستا، تأکید بر ناکافی خواندن گزارش سازمان بهداشت جهانی نیز از جمله موضوعاتی است که ایالات متحده در راستای اعمال فشار بر چین دنبال میکند.
به نقل از وال استریت ژورنال در تاریخ 23 می 2021، گزارشی از سوی جامعه اطلاعاتی آمریکا نیز به این موضوع اشاره کرده که چند محقق آزمایشگاه ووهان در نوامبر 2019 با مشاهده علائم بیماری به بیمارستان مراجعه کردهاند. پیش از این در اواخر دولت ترامپ، ایالات متحده گزارشی را منتشر کرد که در آن به بیماری برخی محققان مرکز ویروس شناسی ووهان اشاره کرده بود؛ اگرچه در گزارش جدید جامعه اطلاعاتی بر تعداد آنها و راهی شدن آنها به بیمارستان اشاره شده است.
از جمله دستورکارهای مهم پیگیری شده توسط دولت بایدن، تلاش برای بین المللی کردن درخواست ها از پکن به منظور انجام تحقیقات پیرامون ریشه های کروناویروس بوده است. این امر هم از سوی مقامات کنونی آمریکا و هم برخی مقامات سابق دنبال شده است.
«جیک سالیوان» در این رابطه اظهار داشت «این وظیفه دیپلماتیک وجود دارد -گردهم آوردن ملت های جهان و اعمال فشار سیاسی و دیپلماتیک بر چین. به گفته وی، این محور تلاش ما است که چین در برابر این انتخاب سخت قرار بگیرد؛ یا به شیوه ای مسئولانه به تحقیق کنندگان اجازه کار واقعی بدهد یا با انزوا در جامعه بین المللی مواجه شود. «جن ساکی» نیز در همین خصوص اظهار داشت که پکن مشتاق نیست ببیند دولت های جهان در خصوص موضوع تحقیقات پیرامون ریشه های کووید-19 صف کشیدهاند. وی همچنین در کنفرانسی مطبوعاتی در کاخ سفید نیز اظهار داشت مشخص شدن ریشه های کروناویروس مستلزم یک تحقیق بین المللی است که توسط سازمان بهداشت جهانی هدایت میشود و ایالات متحده نمیتواند به تنهایی آن را رهبری کند.
در همین راستا، تلاش برای همراه کردن دیگر کشورها نیز به محل رقابت چین و آمریکا تبدیل شده است. در فروردین ماه، 14 کشور بیانیه ای را صادر و در آن از گزارش سازمان بهداشت جهانی اظهار ناخشنودی و نگرانی کردند. این 14 دولت شامل آمریکا، انگلیس، استرالیا، کانادا، جمهوری چک، دانمارک، ژاپن، لیتوانی، لتونی، استونی، رژیم صهیونیستی، نروژ، کره جنوبی و اسلوونی میشوند.
جانسون نخست وزیر انگلستان نیز در پایان نشست گروه هفت در جنوب غرب این کشور، اظهار داشت که بریتانیا خواستار تحقیقات بیشتر پیرامون ریشه های پاندمی کروناویروس است. اگرچه در این لحظه بریتانیا اعتقاد ندارد این ویروس از کرونا از آزمایشگاه درز کرده است. رهبران گروه هفت نیز در نشست اخیر خود خواستار تحقیق «زمانمند، شفاف، کارشناس-محور، و دانش- محور سازمان بهداشت جهانی در مورد ریشه های کووید-19 شدند.» «جنز اسپان»، وزیر بهداشت آلمان نیز اخیراً در اظهارنظری از چین درخواست کرد تا استمرار تحقیقات پیرامون ریشه های کووید-19 را امکان پذیر کند. علاوه بر این، رئیس سازمان بهداشت جهانی نیز اخیراً به این موضوع اشاره کرده که نباید تئوری آزمایشگاهی بودن کروناویروس را منتفی دانست بلکه باید مقامات چینی را به شفافیت، همکاری و گشودگی بیشتر فراخواند.
همان طور که گفته شد دولت بایدن نیز فشارها بر چین به ویژه در مورد تحقیق پیرامون ریشه های کروناویروس را ادامه داده و به نظر میرسد در آینده نیز همچنان یکی از موضوعات چالشی دو کشور باشد. عمده دلایلی که میتوان برای این امر توضیح داد شامل موارد زیر میشود:
طبق یافته های این گزارش، پس از گذار از کروناویروس در سال 2021، اقتصاد آمریکا بین سال های 2022 تا 2024 سالانه 1.9 درصد رشد را تجربه خواهد کرد و پس از آن به 1.6 درصد تقلیل خواهد یافت. اما در مقابل، انتظار میرود اقتصاد چین تا سال 2025 سالانه 5.7 درصد رشد کند و بین سال های 2026 تا 2030 به 4.5 درصد برسد. سهم چین از اقتصاد جهان از 3.6 درصد در سال 2000 به 17.8 درصد در حال حاضر رسیده است و به کشوری با اقتصاد با درآمد بالا در سال 2023 تبدیل خواهد شد. طبق این پیش بینی ها، چین در سال 2028 از نظر تولید ناخالص داخلی از آمریکا پیشی خواهد گرفت. در سال گذشته برای اولین بار چین سرمایه خارجی بیشتری را نسبت به آمریکا جذب کرد. مضافاً در لیست 500 شرکت بزرگ جهان، تعداد شرکت های چینی از شرکت های آمریکایی پیشی گرفت.
مجموعه عوامل ذکر شده بدین معنا است که کروناویروس بر دیگر ابعاد رقابت چین و آمریکا سایه انداخته و آنها را برجسته کرده و در نتیجه به عامل تسریعکننده و تشدیدکننده رقابت و تنش میان چین و آمریکا تبدیل شده است. این امر امکان همکاری میان دو کشور را محدود میسازد.
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.