در این میان نزدیکی روسیه و چین به شدت مورد توجه مقامات آمریکایی و اروپایی قرار گرفته است. در این خصوص می توان به بیانیه پایانی نشست اخیر ناتو اشاره کرد که به همکاری روسیه و چین به ویژه همکاری نظامی دو کشور میپردازد. دریادار «فیلیپ دیوید سون»، فرماندهی ایندوپاسیفیک آمریکا (از می 2018 تا آوریل 2021) نیز به همکاری های تاکتیکی و عملیاتی مسکو و پکن اشاره کرده است.
شواهد و قرائن نیز حاکی از توسعه جدی روابط روسیه و چین در ابعاد مختلف است؛ به گونه ای که ولادیمیر پوتین در همین خصوص در تماس با یانگ جیچی (عضو کمیسیون مرکزی سیاست خارجی حزب کمونیست چین) اظهار داشت که روابط دو کشور به بالاترین سطح خود رسیده است. این روابط حوزه های مختلف دیپلماتیک، اقتصادی، نظامی و غیره را در بر میگیرد. حمایت از مواضع یکدیگر در موضوعات بین المللی، تعدد دیدارها (رهبران روسیه و چین از سال 2013 بیش از 30 بار با یکدیگر دیدار داشته اند)، توافق بر سر ارتقای روابط به مشارکت و هماهنگی جامع استراتژیک برای عصر جدید در سال 2019، حجم رو به گسترش تجارت میان مسکو و پکن (تجارت دو جانبه چین و روسیه در سال 2018 از 100 میلیارد دلار عبور کرد و هدف اعلامی این است که تا سال 2024 دو برابر شود)، گسترش مبادلات انرژی، توسعه همکاری های نظامی (روسیه بیشترین سهم را در واردات تسلیحات توسط چین دارد؛ برگزاری مانورهای نظامی مشترک؛ همکاری های هسته ای همچون امضای توافق 2.9 میلیارد دلاری میان مسکو و پکن در سال 2019 به منظور راه اندازی چهار رآکتور هسته ای) از تجلیات همکاری های رو به رشد چین و روسیه قلمداد می شوند.
اما طی هفته های گذشته به ویژه به دنبال دیدار رؤسای جمهور آمریکا و روسیه در ژنو، این بحث به طور جدی در رسانه ها و اندیشکده ها و البته سیاستمداران مطرح شده که آمریکا خواهان نزدیکی به روسیه و یا کاهش تنش با این کشور به منظور ممانعت از نزدیکی بیشتر مسکو به پکن در راستای پیگیری سیاست مهار این کشور است. علاوه بر غربی ها، این موضوع در رسانه های دولتی چین نیز محور توجهات قرار گرفته است. روزنامه گلوبال تایمز در این ارتباط معتقد است چین و روسیه به دلیل فشار آمریکا و متحدانش بر این دو کشور از نظر استراتژیک به یکدیگر نزدیک شده اند. اما مشارکت و هماهنگی جامع استراتژیک برای عصر جدید قوی تر از چنین پویایی های ژئوپلیتیک موقت است.
بررسی اینکه آیا امکان شکل گیری چنین روندی در نظام بین الملل وجود دارد یا خیر با توجه به پیامدهای سیستمی و منطقه ای آن حائز اهمیت زیادی است. این گزارش نیز در این راستا ابتدا به بررسی علائم و نشانه هایی می پردازد که سبب برجسته شدن این موضوع شده است و سپس به تجزیه و تحلیل آن می پردازد.
مشخصه بارز رویکرد آمریکا به روسیه طی چند سال گذشته به ویژه به دنبال بحران اوکراین، تداوم رویکرد مبتنی بر اعمال فشار و سختگیری فزاینده بوده که سبب شده روابط دو کشور به پرتنش ترین وضعیت از دهه 1990 تنزل پیدا کند. اما برخی تحولات سبب شده این موضوع بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد که آمریکا خواهان کاهش تنش با روسیه است و هدف از آن نیز جدا کردن مسکو از پکن و ممانعت از تقویت روابط آنها است. مجموع این شواهد که می توان این رویکرد را استنباط کرد موارد زیر هستند:
به طور کلی در تحلیل وضعیت کنونی و آینده روابط روسیه و آمریکا باید به امکان ها و محدودیت ها اشاره کرد. امکان ها بر پتانسیل های کاهش تنش میان روسیه و آمریکا اشاره دارد که میتواند به توسعه روابط دو کشور و در نتیجه فشار بر چین بینجامد. محدودیت ها نیز به عواملی اشاره دارد که بر کاهش تنش و توسعه روابط این دو کشور تأثیر منفی بر جای خواهد گذاشت.
در ارتباط با امکان ها میتوان به چند نکته اشاره کرد:
در این میان چالش ها نیز موارد زیر را در بر میگیرد:
در مجموع می توان گفت به نظر می رسد همان طورکه آنتونی بلینکن اشاره کرده آمریکا در گام اول باثبات کردن و پیش بینی پذیرترکردن روابط با روسیه را دنبال میکند. در واقع به نظر میرسد در مرحله اول آمریکا به دنبال کاهش نیازمندی های روسیه به پکن و در نتیجه بنا نهادن زمینه های جدایی و اختلاف میان این دو کشور است. بر این اساس، دولت بایدن همکاری با روسیه در حوزه های مشترک را دنبال کند. حداقل در کوتاه مدت به ویژه به دلیل مخالفت های داخلی گسست کامل از وضعیت پرتنش فعلی امکان پذیر نخواهد بود.
به طور طبیعی هرگونه افزایش همکاری میان روسیه و آمریکا بر منافع و امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تأثیرگذار خواهد بود. از یک سو میتوان به این موضوع اشاره کرد که این روند بر امکان شکل گیری ائتلاف سه جانبه ایران، روسیه و چین تأثیر منفی بر جای خواهد گذاشت. از سوی دیگر، در صورت افزایش همکاری های آمریکا و روسیه در حوزه کنترل تسلیحات ممکن است فشارها بر جمهوری اسلامی ایران نیز افزایش یابد. هرچند جمهوری اسلامی ایران نیز میتواند از رقابت این قدرت ها در حوزه های مختلف در صورت اتخاذ تدابیر مناسب بهره مند شود. البته موضوع پرونده هسته ای ایران و به ویژه مذاکرات جاری در وین نیز می تواند از توسعه روابط روسیه و آمریکا نیز تاثیر منفی بپذیرد و آمریکایی ها با دادن امتیازاتی به روس ها درصدد افزایش فشار روس ها به طرف ایرانی شوند.
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.