در تاریخ 17 تا 20 جولای (6 تا 9 مرداد 1400) ، وانگ یی وزیر خارجه چین در سفری به منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، با مقامات سه کشور سوریه، مصر و الجزایر دیدار کرد. این سفر که در امتداد سفر وی به آسیای مرکزی بود و دومین سفر وانگ یی به منطقه طی 6 ماه به حساب میآید نشان دهنده توسعه فعالیت های دیپلماتیک پکن در مناطق غربی این کشور است.
هر سه کشور مقصد سفر وانگ یی، از جایگاهی برجسته در سیاست خارجی کنونی و آینده چین برخوردارند. به طور خاص پیشبرد ابتکار کمربند و راه، چین را به این کشورها بیش از گذشته نیازمند میسازد. نیازمندی های اقتصادی و توسعه ای این کشورها نیز محرک جدی برای آنها در توسعه روابط با پکن خواهد بود. در این میان، سوریه که سالیان متمادی درگیر جنگ داخلی بوده به منظور بازسازی ویرانی های جنگ به سرمایهگذاری خارجی نیاز دارد. علاوه بر این، توسعه روابط با یک قدرت بزرگ نوظهور می تواند امنیت آتی حکومت در برابر مداخلات خارجی را تضمین کند. مصر و الجزایر نیز هر دو شرکای جامع راهبردی پکن قلمداد می شوند که به دلیل موقعیت جغرافیایی آنها در سیاست خارجی چین از جایگاه برجستهای برخوردارند.تأکید هر یک از طرفین بر پیشبرد ابتکار کمربند و راه حاکی از عزم جدی طرفین در توسعه این ابتکار است.
با توجه به آنکه هرگونه توسعه روابط چین با کشورهای عربی منطقه بر تعاملات این کشور بر جمهوری اسلامی ایران نیز تأثیرگذار خواهد بود ارزیابی هرگونه تحول در این روابط ضروری است. به طور جدی پکن با پیگیری رویکرد برابر در برابر جمهوری اسلامی ایران و رقبای منطقه ای آن، هرگاه سیگنالی به یکی از طرف ها در راستای ارتقای سطح روابط ارسال کرده به طور همزمان همین اقدام را در برابر کشور یا کشورهای رقیب نیز صورت داده است. برخی محورهای مطرح در دیدار وانگ یی و مقامات سه کشور عربی و دبیر کل جامعه عرب حکایت از تلاش چین برای توسعه روابط محور چینی- عربی حکایت دارد. بر همین اساس بررسی محورها و پیامدهای این سفر اهمیت دارد.
این سفر، همان طور که گفته شد، نشان دهنده عزم پکن برای توسعه حضور در این منطقه به شمار میرود. مهمترین محورهایی که در رابطه با سفر اخیر وانگ یی میتوان ذکرکرد موارد زیر را در بر می گیرد:
الف) تقویت اقتدار تشکیلات خودگردان فلسطین، اعطای اختیار به آن برای انجام وظایف ملی در زمینه های امنیتی، مالی و سایر زمینه ها برای دستیابی به مدیریت و کنترل موثر بر سرزمین های اشغالی و خودمختار فلسطین؛
ب) حمایت از همه گروه های فلسطینی برای تقویت همبستگی و دستیابی به آشتی داخلی از طریق رایزنی و گفت وگو و تشکیل یک موضع واحد برای مذاکره درباره راه حل مساله فلسطین؛
ج) ضرورت تشویق فلسطینی ها و اسرائیلی ها به از سرگیری گفت وگوهای صلح براساس راه حل دو کشوری.
علاوه بر این، پکن پیشنهاد تشکیل کنفرانس صلح جهانی به رهبری سازمان ملل متحد را نیز مطرح کرد.
علاوه بر موضوع سوریه، مساله اختلاف مصر و اتیوپی در دیدار وانگ یی از سوی مقامات مصری مطرح شد. وزیر خارجه چین نیز درک کامل کشورش از اهمیت رودخانه نیل برای مصر را اعلام کرد و اینکه چین تلاش برای یافتن راه حل در این موضوع به گونه ای که منافع همه طرف ها تأمین شود را ادامه میدهد.
در کنار این موارد چین در موضوع سوریه نیز پیشنهادی 4 بندی را مطرح کرد:
بند اول) حاکمیت ملی سوریه و تمامیت ارضی این کشور باید مورد احترام واقع شود. چین خواهان احترام به انتخاب مردم سوریه، ترک تغییر رژیم و غیره است؛
بند دوم) رفاه مردم سوریه باید در اولویت قرار گیرد و فرآیند بازسازی سرعت گیرد.چین معتقد است راه بنیادی برای حل بحران انسانی در سوریه در لغو فوری همه تحریم های یک جانبه علیه سوریه قرار دارد؛
بند سوم) نقش رهبری حکومت سوریه در مبارزه با تروریسم در خاک این کشور باید مورد احترام واقع شود و با تحریک اختلافات قومی با بهانه مبارزه با تروریسم مخالفت و سهم سوریه در مبارزه با ترور مورد تأیید واقع شود؛
بند چهارم) یک راه حل سیاسی فراگیر و آشتی جویانه برای موضوع سوریه باید پیش رود. پکن خواهان ایجاد ترتیب سیاسی برای موضوع سوریه با رهبری سوری ها است که تفاوت ها میان همه گروه های مختلف سوری را از طریق گفتگو و مشورت پل میزند و بنیان سیاسی استواری را برای ثبات، توسعه و احیای سوریه بنا میکند.
در مجموع، میتوان گفت سفر اخیر وانگ یی اوج گیری تعاملات دیپلماتیک پکن در مناطق غربی این کشور را به نمایش میگذارد. به عبارت دیگر، همسو با افزایش تنش های چین با آمریکا، پکن حرکت به سمت مناطق غربی خود به ویژه در خاورمیانه را بسط داده است. با مطرح شدن بحث خروج و یا کاهش نیروهای آمریکا، پکن به تدریج در حال افزایش نمایش توان خود به عنوان قدرت تأثیرگذار در منطقه است. سوریه به عنوان یکی از کشورها دچار منازعه میتواند آوردگاهی برای عزم پکن در حضور در منطقه باشد. الجزایر به دلیل موقعیت جغرافیایی و سابقه روابط و مصر نیز به عنوان کشوری که در صلح خاورمیانه می تواند نقش موثری را در پیشبرد موفقیت آمیز اهداف چین از توسعه روابط با کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا برآورده کند. مضافاً پکن از طریق ورود دیپلماتیک به پرونده های مهم منطقه، به دنبال تثبیت و ارتقای نقش خود در خاورمیانه و شمال آفریقا است.
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.