چالش‌ها و موانع باقی‌مانده در مسیر مذاکرات وین

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید

نشریه آمریکایی «فارن پالیسی» در تحلیلی به قلم «مایکل هرش» به تبیین و بررسی چالش‌ها و موانع باقی‌مانده در مسیر مذاکرات وین پرداخته است که در بخش زیر به نکات و گزاره‌های اصلی این یادداشت اشاره می‌کنیم:

  • ایران و ایالات‌متحده در مذاکرات وین خواهان بازگشت به برجام هستند؛ اما به دلیل بی‌اعتمادی عمیق به یکدیگر شاید در دستیابی به این هدف با شکست روبرو شوند. برای نمونه، تهران از دولت بایدن می‌خواهد تا در توافق جدید تضمین دهد که هیچ دولتی در آینده مانند دولت ترامپ نتواند از توافق خارج شود. البته مانع دیگر موفقیت مذاکرات وین این است که دولت بایدن حاضر نیست تمامی تحریم‌های اعمال‌شده در دوران ترامپ را لغو کند و از سوی دیگر پیشرفت فعالیت هسته‌ای ایران به‌خصوص در زمینه سانترفیوژهای پیشرفته‌تر، زمان گریز هسته‌ای برای دستیابی به بمب اتم را به‌صورت قابل‌توجهی کاهش داده است.
  • برداشت عمومی بر این است که رهبر ایران خواستار امضای توافقی قبل از خروج حسن روحانی از قدرت می‌باشد؛ زیرا هرگونه واکنش عمومی نسبت به توافق سازش، به رئیس‌جمهور پیشین لطمه می‌زند، نه ابراهیم رئیسی وارث احتمالی آیت‌الله خامنه‌ای به‌عنوان رهبر ایران. تیم ایالات‌متحده معتقد است که اگر توافقی در ماه اوت حاصل نشود، آیت‌الله رئیسی احتمالاً زمان زیادی را برای ازسرگیری مذاکرات باید صرف کند. علاوه بر این، پیشرفت هسته‌ای ایران دیگر قابل‌کنترل نیست؛ زیرا سانترفیوژهای نسل آخر IR-9 این امکان را به ایران می‌دهد تا در مدت‌زمان کوتاه‌تری اورانیوم بیشتر با خلوص بیشتر غنی کند.
  • مانع مهم دیگر در مذاکرات وین، اصرار ایران بر لغو تمام تحریم‌هایی است که ترامپ به‌عنوان «قرص‌های سمی» وضع کرده تا اطمینان حاصل کند که هرگز توافق‌نامه هسته‌ای 2015 احیا نشود. این موارد شامل بیش از 700 تحریم است که خارج از توافق هسته‌ای وضع‌شده و هدف آن نابودی اقتصاد و تحقیر رهبری و شخصیت‌های اصلی دفتر آیت‌الله خامنه‌ای طراحی‌شده است. تیم بایدن بر این تأکیددارند که نمی‌توانند تمامی این تحریم‌ها را لغو کنند که احتمالاً می‌توان به تحریم آیت‌الله رئیسی به دلیل دست داشتن در اعدام هزاران مخالف در اواخر دهه 1980 م و سرکوب خشونت‌بار سال 2009 م. اشاره کرد.

نویسنده در بخش پایانی یادداشت با اشاره به اظهارات علی واعظ می‌نویسد: «بازگشت به برجام بسیار مطلوب‌تر از یک بن‌بست ادامه‌دار است. اقتصاد ایران نمی‌تواند تحریم‌های آمریکا را که باعث تلاطم و آشوب سیاسی بیشتر می‌شود، تحمل کند و واشنگتن می‌داند که برجام می‌تواند بهترین توافق موجود برای مهار تهران باشد. من فکر می‌کنم که توافقی انجام خواهد شد زیرا صادقانه بگویم، گزینه‌های دیگر کمتر جذاب هستند.»

 

https://foreignpolicy.com/2021/06/22/iran-us-nuclear-talks-jcpoa-ebrahim-raisi-biden/

 

 

منابع پژوهش در دفتر اندیشکده موجود است .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *