پیشرفت مثبت روابط عراق وکویت، با وجود زخم‌های گذشته

 
در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
پیشرفت مثبت روابط عراق وکویت، با وجود زخم‌های گذشته
عراق حدود هشت تن از اقلام آرشیو ملی کویت را به این کشور بازگردانده است. این اقلام شامل اسناد و تجهیزاتی می‌شود که در زمان حمله به کویت در سال ۱۳۶۹/ ۱۹۹۰، سربازان عراقی به سرقت بردند. این سومین محموله از آرشیو ملی است که بغداد از سال ۲۰۱۹ (۱۳۹۷/۹۸) به کویت ارسال کرده است و تحول دیگری است که خبر از گرم‌تر شدن روابط می‌دهد.

روزنامه‌ی الانباء کویت در تاریخ ۹ فروردین/ ۲۹ مارس به نقل از ناصر الهین، دستیار وزیر امور خارجه‌ی کویت، اقدام عراق را ” گامی مثبت” توصیف کرد. الهین در مراسم تحویل محموله حضور داشت و بر تعهد عراق برای تقویت روابطش با کویت تأکید کرد. همچنین به گزارش انباء، قحطان الجنابی، معاون وزیر خارجه در امور حقوقی عراق در این مراسم حضور داشت. این روزنامه به نقل از جنابی اظهار داشت: “عراق تمامی موانع را برطرف می‌کند تا روابط طرفین به حالت عادی بازگردد.”

در همان روز، روزنامه‌ی الرأی کویت، اظهارات طارق الشیخ، نماینده‌ی دبیرکل و هماهنگ‌کننده‌ی مستقر در نمایندگی سازمان ملل را که “تلاش کویت و عراق را برای حل تمامی مسائل پیچیده و ایجاد صلح، تحسین کرده بود” مورد توجه قرار داد.

در این میان، روزنامه‌ی الجریده‌ی کویت، در تاریخ ۸ فروردین/ ۲۸ مارس گزارش داد که جنابی ملاقاتی با مجدی الظفیری، معاون وزیر خارجه‌ی کویت داشته است، و در آن “در مورد تلاش‌ها برای تقسیط پرداختی‌های در حال انجام… با تأکید بر اهمیت تقویت روابط بین دو کشور، بحث شده است. “

همچنین در تاریخ ۸ فروردین/ ۲۸ مارس، رسانه‌ی سعودی ایلاف، مستقر در انگلستان، در گزارشی اظهار داشت که “ترمیم روابط دو کشور ۲۰ سال به طول انجامید.” ایلاف افزود: “تازه در سال ۱۳۸۹/ ۲۰۱۰، هفت سال پس از سقوط صدام بود که سازمان ملل متحد تحریم‌هایی را که در سال ۱۳۶۹/ ۱۹۹۰ علیه عراق اعمال کرده بود، لغو کرد.”

زمینه/تحلیل: بغداد در تلاش برای تضمین رابطه‌ای مستحکم با کویت است و بازگرداندن اقلام به غنیمت گرفته‌شده از آرشیو ملی نیز در این راستا است.

به تازگی، دور دیگری از پرداخت عراق بابت غرامت جنگ پایان پذیرفته است. با احتساب قسط اخیر، بغداد در طی سه دهه‌ی گذشته حدود ۵۰ میلیارد دلار غرامت به همسایه‌ی جنوبی خود پرداخت کرده است. سال گذشته عراق تقاضا کرد که پرداخت ۳.۷ میلیارد دلار که باقی‌مانده بود، به تعویق بیفتد و دلیل آن تأثیر منفی شدید سقوط قیمت نفت و بیماری همه‌گیر کویید-۱۹ بر اقتصاد عراق است.

طی سال‌ها، کویت نیز گام‌های مهمی برای تقویت روابط برداشته است؛ حمایت از عراق در زمان مواجهه‌‌ی این کشور با بحران شدید امنیتی و انسانی در پی ظهور گروه “داعش” در ۱۳۹۳/ ۲۰۱۴، شاهدی بر این مدعا است. کمک‌های اساسی کویت به عراق، از آن زمان تا کنون ادامه داشته است. عدم امنیت کنونی، همچنان موجب نگرانی مقامات این کشور است و آن‌ها سخت خواهان جلوگیری از عواقب احتمالی آن، از جمله روانه‌شدن جمعیت به سوی کویت هستند. به همین ترتیب، کویت طرح‌های کلان چندجانبه‌ای را برای ایجاد ثبات در عراق اجرا کرده است. به عنوان مثال، در سال ۱۳۹۶/ ۲۰۱۸، کویت برگزارکننده و میزبان یک کنفرانس بین‌المللی به منظور جمع‌آوری کمک مالی برای بازسازی اقتصاد و زیرساخت‌های همسایه شمالی‌اش بود که در آن حدود ۳۰ میلیارد دلار تسهیلات اعتباری و سرمایه گذاری برای عراق تأمین شد.

در روابط اخیر عراق و کویت نیز گه‌گاه تنش‌هایی دیده می‌شود. این موضوع بین مرداد ۱۳۹۸ تا فروردین ۱۳۹۹ ( اوت ۲۰۱۹ و مارس ۲۰۲۰)، زمانی که هر دو کشور طی نامه‌های ارسالی به سازمان ملل، یکدیگر را به تجاوز به مرزهای دریایی خود متهم می‌کردند آشکارتر بود. مذاکرات کویت و عراق در مورد مرزهای دریایی هنوز هم ادامه دارد. افزون بر این، همانطور که پیش‌تر در امواج.میدیا گزارش شده است، دیدار اخیر محمد الحلبوسی، رئیس پارلمان عراق از کویت ، واکنش‌هایی منفی را در میان برخی از نمایندگان مجلس کویت و مردم این کشور برانگیخته است که حاکی از گلایه‌های دیرین مربوط به حمله در سال ‌ ۱۳۶۹/ ۱۹۹۰ است.

چشم‌انداز: با نگاهی به آینده، به نظر می‌رسد روابط کویت و عراق در جهتی مثبت پیش رود. چرا که همچنان که کویت تمایل خود به حمایت از ثبات همسایه و بهبود ساختاری نهادهای بغداد را نشان می‌دهد، مقامات عراقی نیز روابط دوستانه با کویت را برای اطمینان از کسب حمایت شرکای بین‌المللی و منطقه‌ای کویت، بسیار مفید تلقی می‌کنند.

اختلافات در مورد مرزها و گلایه‌های کویتی‌ها از حمله‌ی‌ ۱۳۶۹/ ۱۹۹۰ به احتمال زیاد در آینده‌ قابل پیش‌بینی خواهد بود و همچنان مانعی برای توسعه‌ی مشارکت گسترده‌تر کویت و عراق خواهد ماند. هرچند که این عوامل در گذشته‌ی نه چندان دور، مانع از بهبود قابل توجه روابط دو جانبه نشده است.

بازتاب توجهاتی که در روزها و هفته‌های پیش رو به روابط عراق با کویت خواهد شد، به ویژه با توجه به درگیری غریب الوقوع دولت و مخالفان، جالب توجه خواهد بود.

 

 

منبع:https://amwaj.media

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *