استراتژی ایران و آمریکا، نگاهی فراتر از برجام

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
استراتژی ایران و آمریکا، نگاهی فراتر از برجام

اندیشکده آمریکایی مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌الملل در تحلیلی به قلم «آنتونی کردزمن» می‌نویسد: «تمرکز کنونی دولت بایدن بر مسئله ایران به عنوان یک تهدید ناشی از تلاش این کشور برای بازگشت به برجام است. این در حالی است که توجهات به سایر عواملی که باید استراتژی آمریکا را در قبال ایران و خلیج‌فارس تشکیل دهد، کمتر است؛ بنابراین رویکرد دولت بایدن باید فراتر از برجام به خصوص بر سر مسائل منطقه‌ای، موشکی و وابستگی استراتژیک چین به واردات نفت و روابط بالقوه جدید ایران با چین باشد.»

در بخش زیر به نکات و گزاره‌های اصلی این یادداشت اشاره می‌کنیم

  • اگر ایران خواهان موفقیت درزمینه پیشگیری و ممانعت از برنامه هسته‌ای ایران و برقراری ثبات در منطقه خلیج‌فارس و خاورمیانه است، باید رهیافت خود را نسبت به برنامه هسته‌ای ایران تغییر و ضمن توجه به توازن کلی در منطقه خلیج‌فارس، باید بر مسائل موشکی و منطقه‌ای تمرکز کند. در همین حال، ایالات‌متحده باید به این ادراک برسد که تهدیدات موشکی ایران، نفوذ این کشور بر همسایگان کلیدی خود مانند سوریه و عراق، توانایی این کشور در جنگ دریایی نامتقارن در خلیج‌فارس باید در شکل‌دهی تلاش‌های ایالات‌متحده برای مذاکره در مورد توافق‌نامه هسته‌ای و تحصیل توازن نظامی پایدارتر در منطقه مدنظر قرار گیرد.
  • در صورت حرکت ایران به سمت تولید سلاح اتمی، سناریوهای انحصار اتمی ایران در خلیج‌فارس، رقابت منطقه‌ای برای تکثیر سلاح اتمی توسط کشورهای ثروتمند عرب، آمادگی اسرائیل برای حملات پیشگیرانه متعارف و اتمی و تلاش ایالات‌متحده برای بازدارندگی گسترده قابل پیش‌بینی است. دستیابی ایران به سلاح اتمی می‌تواند ریسک حملات نخست و پیشگیرانه اسرائیل را بالا ببرد.
  • اگر مذاکرات برجامی در چارچوب گسترده‌تر و وسیع‌تر از تلاش این کشور برای کاهش سطح کلی تنش در منطقه صورت بگیرد، استراتژی کنونی ایران برای تمرکز بر کسب نفوذ در کشورهای همسایه با عوامل پروکسی و غیردولتی، ایجاد ظرفیت و توانایی عظیم در جنگ‌های نامنظم و نامتقارن در آب‌های خلیج، تکیه‌بر سامانه‌های تهاجمی دقیق متعارف ممکن است گزینه بسیار ایمن‌تری را نسبت به ایران تا دستیابی به سلاح اتمی ارائه کند.
  • ایران قبلاً نشان داده که وقتی در عملیات منطقه خاکستری از گروه‌های نیابتی خود مانند حزب‌الله لبنان و انصار الله یمن استفاده می‌کند، از امنیت بیشتری برخوردار است. درعین‌حال زمانی که اسرائیل را به سمت حملات پیشگیرانه، همسایگان عرب را به سمت تکثیر و اشاعه سلاح اتمی و ایالات‌متحده را به سمت بازدارندگی گسترده سوق می‌دهد، ایران در ناامن‌ترین وضعیت قرار خواهد گرفت.

 نویسنده در بخش پایانی یادداشت می‌نویسد: «افزایش توانایی ایران در استفاده از پروکسی‌ها و درگیر کردن ایالات‌متحده در جنگ‌های منطقه خاکستری به این معنی است که ایالات‌متحده باید استراتژی خود را در قبال ایران فراتر از برجام تدوین کند.» 

 

 

منابع پژوهش در دفتر اندیشکده موجود است .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *