نقطه عطف؛ پیشروی طالبان در افغانستان

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
نقطه عطف؛ پیشروی طالبان در افغانستان

پیشروی‌های اخیر گروه طالبان در ولایت هلمند می‌تواند نقش تعیین‌کننده‌ای را در جنگ افغانستان ایفاء کند. ما اکنون در آستانه یک نقطه عطف تاریخی قرار داریم که از هم زمانی عقب‌نشینی نیروهای نظامی آمریکا با حملات و پیشروی‌های تدریجی طالبان به دست آمده است. در این راستا نشریه آمریکایی فارن پالیسی در تحلیلی به قلم «کلوئی هاداوز» تبیین و بررسی تحولات افغانستان و پیشروی طالبان پرداخته است.

در بخش زیر به نکات و گزاره‌های اصلی این یادداشت اشاره می‌کنیم

 

  • به‌رغم گسترش منازعات و درگیری‌ها در کل افغانستان، نبرد لشکرگاه از اهمیت بالایی برخوردار است؛ زیرا درگیری‌های این شهر می‌تواند به عنوان نقطه عطف جنگ افغانستان به شمار بیاید. لشکرگاه در صورت سقوط به عنوان نخستین شهر بزرگ و اولین مرکز ولایت می‌تواند باشد که در طی سال‌های اخیر به تصرف طالبان در آمده است. اهمیت این شهر ازاین‌جهت است که اگر سقوط کند، یک شکست بزرگ برای دولت کابل خواهد بود که متعهد شده بود برای جبران شکست از طالبان در مناطق روستایی، در مقابل طالبان به‌خوبی از مرکز ولایات دفاع ‌کند
  • بر اساس پیش‌بینی‌ها، با عقب‌نشینی نیروهای آمریکا، حملات و خشونت‌های گروه طالبان به صورت قابل‌توجهی افزایش یافت؛ اما نکته شگفت‌آور این ماجرا، سرعت و شدت باورنکردنی حملات طالبان بود. البته شرایط و وضعیت طرف مقابل بر نگرانی‌ها می‌افزاید. درواقع نیروهای حامی دولت از منابع با محدودیت‌های گسترده‌ای روبرو هستند که می‌توان به کمبود تسلیحات نظامی مدرن و منابع مالی لازم برای پرداخت حقوق رزمندگان اشاره کرد. از یک‌سو میان رزمندگان حامی دولت و اشرف غنی مملو از بی‌اعتمادی است و از سوی دیگر ایالات‌متحده در طی بیست سال حضورش در افغانستان به‌تحقیر مقامات قدرتمند افغانستان پرداخته و همین امر جلوی حمایت مؤثر آن‌ها از نیروهای دولتی افغان را می‌گیرد. این عوامل باعث خواهد شد تا دولت کابل با فشار شدیدی روبرو شود و درنتیجه مجبور شود با مذاکراتی موافقت کند که منجر به تسلیم خواهد شد.

 

نویسنده در بخش پایانی یادداشت می‌نویسد: «تنها موردی که با اطمینان در مورد تحولات افغانستان می‌توان گفت این مسئله است که قبل از خروج کامل آمریکا اگر یک توافق سیاسی فراگیر به دست نیاید، شرایط افغانستان از وضعیت کنونی بدتر خواهد شد؛ بنابراین در شرایطی که هر دو طرف به مذاکره تن نمی‌دهند، تداوم جنگ و خشونت تنها مسیری است که پیش روی افغانستان قرار دارد.

در این بن‌بست، فرماندهان محلی و قومی برای مبارزه با طالبان به دنبال جلب حمایت و پشتیبانی آمریکا و دولت افغانستان هستند و اگر این امر به مصالحه ختم نشود، بدون شک و تردید، افغانستان با تجزیه روبرو خواهد شد.»

 

 

منابع پژوهش در دفتر اندیشکده موجود است .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *