در وهله نخست، باب منندز، رئیس کمیته روابط خارجی خواستار تصویب فوری پروتکل الحاقی توسط ایران است. این هدف ارزشمندی است، هدفی که میتواند توسط برجام مورد توجه قرار گیرد.
در بخش ذیل به مهمترین نکات و گزارههای اصلی این یادداشت اشاره خواهیم کرد
- در وهله نخست، باب منندز، رئیس کمیته روابط خارجی خواستار تصویب فوری پروتکل الحاقی توسط ایران است. این هدف ارزشمندی است، هدفی که میتواند توسط برجام مورد توجه قرار گیرد. بر اساس برجام، زمانی که کنگره، تحریمهای مرتبط با هستهای را لغو کند، ایران، پروتکل الحاقی را تصویب خواهد کرد. اگر منندز علاقهمند به بازرسیهای سرزده دائمی است، میتواند با احیای برجام به تحقق این امر کمک کند.
- دوم، منندز خواستار ممنوعیت تحقیق و توسعه سانتریفیوژهای پیشرفته است. برخلاف گسترش سریع سانتریفیوژهای پیشرفته که در حال حاضر در تأسیسات غنیسازی ایران (تحت تحریمهای فشار حداکثری ترامپ) در حال انجام است، برجام محدودیتهای مهمی را در حوزه سانتریفیوژهای پیشرفته ایجاد کرده بود.
- پیشنهاد سومی که منندز مطرح کرده است «تعطیلی تأسیسات فردو» میباشد. وی در اظهاراتش بیان کرده که اگر ایران چیزی برای پنهانسازی ندارد و همهی اینها برای اهداف صلحآمیز است، پس چرا تأسیسات هستهای فردو در اعماق کوه ساختهشده است. علاوه بر این، منندز از دولت بایدن خواسته تا ترس ایران را از اینکه مسیر هستهای فعلی باعث استفاده از زور توسط ایالاتمتحده علیه ایران شود، بازگرداند؛ بنابراین از دیدگاه من (نویسنده)، باب منندز میتواند با مفاد برجام که هرگونه غنیسازی اورانیوم فردو را تا سال ۲۰۳۰ ممنوع میکند، آرامش پیدا کند.
- چهارم، منندز از آژانس بینالمللی انرژی اتمی میخواهد تا تحقیقات خود را درباره ابعاد نظامی احتمالی برنامه هستهای ایران قبل از سال ۲۰۰۳ تکمیل کند. با احیای برجام چنین تحقیقی محتمل است، همانطور که در سال ۲۰۱۵ رخ داد و منجر به نمونهبرداری آژانس بینالمللی انرژی اتمی در یک مرکز مشکوک در پایگاه نظامی پارچین ایران شد.
- پنجم، منندز مایل است که محدودیتهای هستهای برجام دائمی شود؛ اما متأسفانه دولت آمریکا ثابت کرده است که نمیتوان به لغو تحریمهای آن کاملاً اعتماد داشت. ما دقیقاً در موقعیت مطلوبی نیستیم که بتوانیم مطالبات دائمی داشته باشیم. اول اجازه دهید ثابت کنیم که میتوانیم برای بازگرداندن برجام به تعهدات خود عمل کنیم.
نویسنده در بخش پایانی یادداشت مینویسد:
درنهایت منندز از طرفهای توافق میخواهد تا تعیین کنند که اگر ایران، تعهدات خود را نقض کند با چه مجازاتی روبرو خواهد شد. بااینحال وی مطمئناً آگاه است که این ایالاتمتحده بود که توافق را نقض کرد و با عواقب اندکی مواجه شد. دقیقاً به همین دلیل است که تهران تمایلی به بازگشت مجدد به این توافق ندارد و در عوض به دنبال تضمینی است که دوباره به دلیل پایبندی به آن مجازات نخواهد شد.
Senator Menendez is on the Iran warpath, again