سفر امیر قطر به کاخ سفید، در این راستا برگزارشده تا از تلاشهای مهم این کشور در خروج نیروهای آمریکا از افغانستان قدردانی کند، اما احتمالاً موضوع اصلی این دیدار نقش بالقوه قطر در رسیدگی به بحران اوکراین باشد.
در بخش ذیل به مهمترین نکات و گزارههای اصلی این یادداشت اشاره خواهیم کرد
- سفر امیر قطر به کاخ سفید، در این راستا برگزارشده تا از تلاشهای مهم این کشور در خروج نیروهای آمریکا از افغانستان قدردانی کند، اما احتمالاً موضوع اصلی این دیدار نقش بالقوه قطر در رسیدگی به بحران اوکراین باشد. در طی این دیدار به جای این شاهد درخواستهای معمول اقتصادی و نظامی قطر از آمریکا باشیم، این بار شاهد مطالبه بزرگ آمریکا از قطر هستیم: «لطفاً در مورد اوکراین کمک کنید»
- دولت بایدن بر این امید است که درصورتیکه بحران اوکراین باعث قطع صادرات گاز روسیه به اروپا شود، برخی از نفتکشهای گاز طبیعی مایع قطر روانه اروپا شوند. در حال حاضر دولت قطر برای صادرات گاز طبیعی مایع، قراردادهای بلندمدتی را با کشورهای آسیایی به امضا رسانده است. بر اساس گزارشات، واشنگتن قصد دارد که برخی از مشتریان را متقاعد کند که به جای آن تعدادی از محمولههای گازی را به اروپا برسانند.
- سیاست کنونی آمریکا با شیوه سنتی دولت قطر در موازنه بخشی با متحدان – رقبا – دشمنان سازگار است. قطر میزبان بزرگترین گروه نظامی آمریکا در منطقه است، جایی که بسیاری از مأموریتها علیه دولت اسلامی و القاعده در آنجا انجام شده است. ذخایر گازی این کشور در میدان دریایی شمالی متمرکزشده که با میدان پارس جنوبی ایران مشترک است و بنابراین تعامل با ایران در مورد حجم استخراج گاز از یک منبع مشترک ضروری است. البته با توجه به رقابت با روسیه برای قراردادهای عرضه گاز در آسیا و موقعیت این کشور بهعنوان یک قدرت بزرگ، قطر در روابط با روسیه بااحتیاط رفتار کرده است.
- جدای از درخواست دولت بایدن از قطر برای ارسال گاز طبیعی مایع به اروپا و ایفای نقش میانجیگرایانه در تعامل با طالبان در افغانستان، کمک احتمالی دیپلماتیک قطر به ایران در زمینه مذاکرات هستهای وین، جز محور اصلی دستورکار کاخ سفید میباشد.
- البته امیر قطر در طی سفر به واشنگتن خواستههایی دارد: در جبهه نظامی، دوحه خواهان خرید جنگنده اف ۳۵ میباشد، اما فعالیت شرکت چینی هوآوی در داخل مرزهای آن مانع بزرگی خواهد بود. از نظر صادرات غیرنظامی، بوئینگ ممکن است فرصتی برای فروش هواپیما به قطر داشته باشد که در حال حاضر این کشور با شرکت ایرباس دچار اختلاف است.
نویسنده در بخش پایانی یادداشت مینویسد:
از نظر دیپلماتیک، سفر امیر قطر بهعنوان نخستین سفر یک رهبر کشور عربی به کاخ سفید (در دوره بایدن) از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است همچنین این امر ممکن است یادآور این باشد که دو شخصیت اصلی سیاسی در خلیجفارس یعنی ولیعهد بن سلمان و شیخ محمد بن زاید، هنوز نتوانستهاند به نزدیکی قابلمقایسه (قطر) با دولت بایدن دست یابند.
https://www.washingtoninstitute.org/policy-analysis/gas-likely-top-agenda-qatars-white-house-visit
منبع:
اندیشکده جریان