زمانی که ابراهیم رئیسی به قدرت رسید، پروژه اسلامیسازی از سر گرفته شد. به گفته سید ابراهیم رئیسی، دانشجویان نباید از دین و اخلاق جدا شوند. از اینرو وی از تشکلهای دانشجویی، اساتید، کارکنان دانشگاه و تکتک دانشجویان خواست تا به دولت او در پیگیری طرح اسلامیسازی کمک کنند.
در بخش ذیل به نکات و گزارههای اصلی این یادداشت اشاره خواهیم کرد
- موج دیگری از اخراج ها طی هفته گذشته اتفاق افتاد و طی آن چهار استاد دیگر به نامهای محمد فاضلی، رضا امیدی، آرش اباذری و آرزو رحیمخانی اخراج شدند. این اخراج ها زنگ انقلاب سوم فرهنگی در ایران را به صدا در می آورد.
- انقلاب اول بین سالهای ۱۹۸۱-۱۹۸۵ و انقلاب دوم بین سالهای ۲۰۰۵-۲۰۰۹ اتفاق افتاد که طی آن سعی شد تا کنترل بر دانشگاه افزایش یابد. طی انقلاب اول تقریباً ۵۰ هزار دانشجوی سرکش اخراج شدند و بیش از یکسوم اعضای هیئتعلمی اخراج یا مهاجرت کردند. این در حالی است که با نظام سهمیه بندی اکثر کرسی ها به اعضای سهمیه دار تعلق می گیرد و همزمان تلاش می شود تا محتوای درسی نیز اسلامی گردد.
- زمانی که ابراهیم رئیسی به قدرت رسید، پروژه اسلامی سازی از سر گرفته شد. به گفته سید ابراهیم رئیسی، دانشجویان نباید از دین و اخلاق جدا شوند. از اینرو وی از تشکل های دانشجویی، اساتید، کارکنان دانشگاه و تکتک دانشجویان خواست تا به دولت او در پیگیری طرح اسلامی سازی کمک کنند.
- موج سوم نیز مانند موج های قبلی با اخراج اساتید و دانشجویان دگراندیش همراه است. اسلامی کردن دانشگاه بخش از طرح بزرگتری است که رهبری ایران برای دهه ها از آن حمایت میکند. بر اساس دیدگاه وی زمان تأسیس جامعه و تمدن اسلامی بهطور کامل فرارسیده است.
- از سال ۲۰۱۹ م و همزمان با چهلمین سالگرد انقلاب، وی با قرار دادن پیروان خود در مناصب مرتبط سعی در اجرای طرح اسلامی سازی دارد.
- از یک نظر، با توجه به اینکه دو انقلاب قبلی، خودمختاری دانشگاه را از بین برد و کیفیت آموزش را پایین آورد، چنین حرکت هایی به نظر نمیرسد که با موفقیت همراه شود. درنتیجه دانشگاه های ایران بهطور مداوم در رتبه پایینتری نسبت به سایر کشورهای منطقه ازجمله عربستان سعودی، ترکیه و امارات قرار دارند. این کاهش کیفی باوجود افزایش فزاینده کمی در تعداد دانشگاه های ایران اتفاق افتاده است. کاهش کیفیت و افزایش فشارهای سیاسی باعث مهاجرت گسترده دانشجویان و اساتید شده است. از این رو ایران یکی از بالاترین نرخهای فرار مغزها را تجربه می کند.
نویسنده در بخش پایانی یادداشت مینویسد:
علیرغم تمام سیاست های محدودکننده، میل به مهاجرت در دانشجویان و اساتید قوی است. تجربه تاریخی نیز نشان می دهد موج سوم انقلاب فرهنگی نیز شکست خواهد خورد و تنها با اخراج و مهاجرت دانشجویان و اساتید، هزینه گزافی روی دست کشور خواهد گذاشت.
منبع:
اندیشکده جریان