شواهد متعدد نشان می دهد که احتمالا برای بهره برداری از وضعیت انزوای سیاسی عربستان و سرد شدن نسبی روابط واشنگتن و ریاض، ترکیه درصدد دخالت در پرونده یمن برآمده است.
برخی منابع در میان مخالفان سوریه تأکید می کنند که ترکیه درصدد انتقال گروهی از نیروهای خود از سوریه به یمن برای جنگ با نیروهای انصارالله (حوثی) است. در نگاه اول، چنین عزمی را می توان گام تازه ای در تلاش های ترکیه برای کاهش اختلافاتش با عربستان دانست.
توضیح دیگر برای چنین تصمیمی آن است که آنکارا ناراضی از نفوذ ایران در سوریه می خواهد به تهران پیغام دهد. ایران معتقد است که روسیه دربرابر زیاده خواهی ترکیه در سوریه ضعیف عمل کرده و به ترکیه مجال بسیاری داده است. موضوعی که رسما از زبان سفیر ایران در عراق مطرح شد و واکنش تند ترکیه را در پی داشت.
دخالت ترکیه می تواند آبرویی را که عربستان برای بیرون رفتن از باتلاق یمن جست وجو می کند تأمین کند. گفته می شود که ترکیه حتی قرار است پهپادهای نظامی خود را که در لبیی و جنگ قره باغ معادله بازی را به هم زدند به یمن بفرستد.
حزب اصلاح ــ شاخه اخوان المسلمین در یمن ــ از ترکیه می خواهد که وارد این جنگ شود. گفته می شود که عربستان به سختی با این دخالت موافقت کرده است اما امارات همچنان موضع منفی دارد.
هرچند ممکن است موضوع اعزام نیرو از سوریه به یمن صرفا حدس و گمان به نظر آید، اما برخی شواهد این حدس را تقویت می کند. پایگاه خبری «North Press» به نقل از یک منبع بلندپایه در ارتش آزاد سوریه، شبه نظامیان وابسته به ترکیه در سوریه، خبر داد که این گروه از چند هفته پیش ده ها نیروی خود را آماده اعزام به یمن کرده است.
براساس این گزارش به این نیروها پیشنهاد حقوق های تا 2500 دلار در ماه داده شده و تأکید شده که قرار نیست در درگیری حضور داشته باشند و فقط در مناطق مرزی یمن و عربستان مستقر می شوند. می دانیم که نیروهایی که ترکیه از سوریه به آذربایجان اعزام کرد هم وارد جنگ نشدند و فقط در خط مقدم حضور داشتند. مرکز گردآوری اسناد درباره اقدامات خشونت آمیز نیز در گزارشی این موضوع را تأیید کرد.
نشریه «لیندسی سنل» هم فایلی صوتی از یک فرمانده ارتش آزاد سوریه منتشر کرد که در آن از نیروهایش «که می خواهند به یمن بروند» می خواهد که مدارک خود را ارائه کنند.
از سوی دیگر، هفته گذشته «یحیی سریع»، سخنگوی نظامی انصارالله، تأکید کرد که یک پهپاد ترکیه ای مدل فیستل کرایل توسط نیروهای انصارالله سرنگون شده است.
البته عربستان در سال گذشته طی قراردادی به ارزش 200 میلیون دلار پهپادهایی از این مدل خریداری کرده است، اما مشخص نیست که تاکنون چیزی از این پهپادها را تحویل داده یا نه.
پایگاه دویچه وله آلمان نیز پیش از این به نقل از صالح الیمنی، وزیر حمل و نقل سابق دولت عبدربه منصور هادی و از سران حزب اصلاح، خبر داد که این حزب با جدیت در حال تلاش برای کاهش اختلافات میان عربستان و ترکیه است.
روزنامه «العرب» که به عربستان نزدیک است در گزارشی تأکید کرد که یکی از سران حزب اصلاح که در استانبول به سر می برد نقش مهمی در این باره دارد.
از سوی دیگر، افراد و رسانه های وابسته به اخوان المسلمین تمایل خود به کشاندن ترکیه به نزاع یمن را پنهان نمی کنند. «فیصل القاسم»، مجری مشهور شبکه الجزیره طی اظهاراتی تأکید کرد که به محض دخالت ترکیه تعادل قوا در یمن عوض خواهد شد.
رسانه های ترکیه هم در همین فضا به سر می برند. نشریه «ینی شفق» که بیانگر مواضع حزب حاکم است، در گزارشی نوشت که عربستان دیگر واهمه ای از ترکیه ندارد و ترکیه تنها کشوری است که می تواند به عربستان برای برون رفت از بن بست کنونی کمک کند.
«برهان الدین دوران»، عضو شورای اداره سیاست خارجی ترکیه که به دفتر رئیس جمهور مشاوره می دهد، تأکید کرد که سیاست های کشورهای شورای همکاری در مبارزه با نفوذ ایران و ترکیه در منطقه کاملا شکست خورده و اکنون عربستان نیازمند ترکیه برای رویارویی با ایران است.
از سوی دیگر به نظر می آید که رسانه های ایرانی هم موضوع را جدی می گیرند. خبرگزاری رسمی ایران (ایرنا) طی گزارشی از تصمیم عربستان برای کاهش اختلافاتش با ترکیه برای همکاری در پرونده یمن خبر داد.
با وجود همه اینها، نبود هیچ گونه اظهار نظر رسمی در این باره نشان می دهد که طرفین همچنان در تصمیم گیری مردد هستند. تردیدی نیست که نگرانی های کشورهای عربی از مقصود ترکیه در دخالت در جهان عرب همچنان به قوت خود باقی است.
منبع:https://mdeast.news
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.