اجرای پروژههای شهرک سازی در سلوان بر روی زمین و حفر تونل های مختلف در زیر زمین منازل فلسطینیان منطقه را در معرض فرونشست زمین قرار داده است. منطقهای از قدس اشغالی که به شدت در معرض تخریب و اخراج ساکنان خود قرار دارد.
سلوان از جمله مناطقی است که در فاصله بسیار نزدیک با دیوار بخش قدیمی شهر قدس و در بخش جنوبی مسجد مبارک الاقصی واقع شده است. اراضی سلوان تا منطقه خان الاحمر میان دو شهر قدس و اریحا امتداد یافته است. این منطقه در قدیم پیش از آنکه اشغالگران صهیونیست بیشتر اراضی آن را تصرف کنند با نام «خان السلاونه» شناخته میشده اما امروز این منطقه دارای ۱۲ محله با مساحت 564 هکتار است.
بر اساس اعلام فخری ابو ذیاب عضو کمیته دفاع از اراضی سلوان هم اکنون در این منطقه ۵۹ هزار نفر فلسطینی زندگی میکنند و علاوه بر آن ۲۸۰۰ شهرک نشین صهیونیست در ۷۸ شهرک کوچک احداث شده با زور و سرکوبگری نیروهای اشغالگر در این منطقه سکونت داده شدهاند.
طرح اشغالگران صهیونیست برای کوچ اجباری فلسطینیان این منطقه تاکنون شامل ۷۵۰۰ فلسطینی ساکن در 6 محله سلوان شده است. این افراد یا به بهانه نداشتن مجوز ساخت و ساز به تخریب منازل خود تهدید شدهاند و یا به آنها هشدار داده شده که خانههای آنان به نفع انجمنهای شهرکسازی اسرائیلی تخلیه و مصادره گردیده و از خانه و کاشانه خود اخراج میشوند.
ابوذیاب اعلام کرد عوامل شهرداری رژیم صهیونیستی در قدس اشغالی تاکنون اخطاریه تخریب ۶۷۱۸ خانه در ۶ محله سلوان را به ساکنان این مناطق تحویل دادهاند.
اما مهمترین مناطق سلوان که در معرض تهدید اخراج و کوچ اجباری دسته جمعی قرار دارند عبارتند از:
محله وادی حلوه
این محله به دیوار جنوبی بخش قدیمی شهر قدس و مسجد الاقصی چسبیده و مساحت آن ۷۵ هکتار است و در آن 5 هزار نفر زندگی میکنند.
حفاریهای اشغالگران صهیونیست در زیر این محله تعداد زیادی از خانههای آن را در معرض تهدید قرار داده است. ابو ذیاب در این خصوص میگوید: ۱۲۸ خانه در معرض فرونشست قرار دارند علاوه بر آنکه 5 هزار خانه دیگر نیز بر اساس قانون املاک غایبین در معرض مصادره توسط صهیونیستها قرار گرفته است. وی افزود: 11 خانه دیگر در این محله به بهانه نداشتن مجوز ساخت و ساز اخطاریه تخریب دریافت نموده و این در حالی است که اشغالگران تاکنون ۴۲ شهرک کوچک در این محل احداث کردهاند.
محله البستان
مساحت این منطقه 7 هکتار بوده و در آن 1550 نفر از فلسطینیان در ۱۰۹ خانه زندگی میکنند که تاکنون ۱۰ مورد از آنها تخریب شده است.
هم اکنون ۹۷ منزل به بهانه نداشتن مجوز ساخت و ساز و بر اساس قانون اسرائیلی «کامینتس» در معرض تخریب قرار دارد. بر همین اساس اشغالگران صهیونیست چند روز گذشته به اهالی 13 خانه در این محله 3 هفته فرصت دادند تا نسبت به تخریب منزل خودشان اقدام نمایند.
صاحبان منازل دیگر نمیتوانند برای لغو یا تعویق روند تخریب منازل خود به دادگاهها مراجعه کنند چرا که مهلت آنان یکشنبه ۲۷ ژوئن به پایان رسیده است.
کنست رژیم صهیونیستی قانون موسوم به «کامینتس» را در سال ۲۰۱۷ با هدف جلوگیری از توسعه عمرانی مناطق فلسطینی و به بهانه فقدان مجوز ساخت و ساز تصویب کرد.
اشغالگران صهیونیست برای سرعت بخشیدن به تخریب منازل محله البستان به منظور احداث یک باغ نژاد پرستانه به نام «باغ الملک» تلاش میکنند. صهیونیستها قصد دارند این باغ را بر اساس یک برداشت اسرائیلی از منابع دینی به عنوان یابودی از «بستان ملک داود» احداث نمایند.
محله بطن الهوی
این محله بخشی از منطقه میانی سلوان بوده و انجمن شهرک سازی عطیروت کوهانیم مدعی مالکیت ۵۲۰۰ متر مربع از آن است. اشغالگران صهیونیست برای ۸۶ خانه این منطقه که ۷۲۶ فلسطینی در آن سکونت دارند اخطاریه تخلیه صادر کردهاند.
آغاز روند شهرک سازی در این منطقه به سال ۲۰۰۴ باز میگردد که صهیونیستها اقدام به ساخت دو شهرک کوچک کردند. پس از آن این روند در سال ۲۰۱۴ شدت گرفت تا جایی که هم اکنون ۶ شهرک کوچک در این محله احداث شده و در آن ۲۳ خانواده شهرک نشین صهیونیست زندگی میکنند.
عطیروت کوهانیم مدعی است مالکیت این محله به یهودیانی که اصالتاً راستگرا بوده و پیش از سال ۱۹۴۸ در آنجا زندگی میکردند تعلق دارد. در سال ۲۰۱۸ مرکزی تحت عنوان «میراث یهودیان یمن» در این منطقه افتتاح شد، یهودیان مدعی هستند که پیش از این در مکان این مرکز کنیسهای با نام «بیت العسل» وجود داشته است.
محله وادی الربابه
این محله در بخش غربی منطقه سلوان بوده و مساحت آن حدود ۲۱ هکتار است و در آن ۸۰۰ فلسطینی در شرایط سخت زندگی میکنند چرا که اشغالگران از تمام امکانات خود برای اخراج آنان از این محله استفاده میکنند. هم اکنون ۴۵۰ نفر از فلسطینیان ساکن در این منطقه در معرض خطر کوچ اجباری و در انتظار سرنوشتی سخت در صورت تخریب خانههایشان هستند.
محله وادی یاصول
این محله ۳۱ هکتار وسعت داشته و 1050 نفر فلسطینی در آن زندگی میکنند. تاکنون اخطاریه تخریب برای ۸۴ خانه این محله به بهانه نداشتن مجوز ساخت و ساز صادر شده در حالی که هم اکنون ۶۰۰ نفر در این خانهها زندگی میکنند.
محله عین اللوزه
مساحت این محله ۸۷ هکتار است و ۳۴۰۰ فلسطینی در آن زندگی میکنند. تاکنون ۲۸۳ خانه در این محله اخطاریه تخریب به بهانه نداشتن مجوز ساخت و ساز دریافت کردهاند.
لازم به ذکر است دیگر محلههای منطقه سلوان در قدس اشغالی نیز از دریافت اخطاریههای تخریب بی نصیب نبوده و این روند 3 مسجد در منطقه سلوان را نیز تهدید میکند.
پروژه های در دست اقدام و در صف اجرا
احمد صب لبن پژوهشگر امور شهرک سازی میگوید: منطقه سلوان توسط طرحهای شهرک سازی هدف قرار گرفته و دولت به صورت مستقیم و یا انجمنهای شهرک سازی به ویژه العاد و عطیرت کوهانیم با اجرای طرحهای مربوطه به دنبال اجرای این هدف هستند.
وی در گفتگو با الجزیره نت افزود: اجرای ۱۰ پروژه شهرک سازی که برخی از آنها هم اکنون در دست اقدام بوده و برخی دیگر از آنها در انتظار تصویب اداره برنامه ریزی و ساخت و ساز رژیم صهیونیستی قرار دارد منطقه سلوان را هدف گرفتهاند.
مهمترین پروژه در دست اقدام در راستای گسترش گردشگری مبتنی بر شهرک سازی پروژه «شهر داود» است. اسرائیلیها اعلام کردهاند این پروژه در آینده پذیرای یک میلیون گردشگر خارجی و اسرائیلی در سال خواهد بود.
این پروژه در وادی حلوه در ضلع جنوبی مسجد الاقصی ساخته شده و اشغالگران برای توسعه آن از طریق احداث پارکینگ طبقاتی (۶ طبقه) و یک مرکز تجاری تلاش میکنند.
این ساختمان در کنار دیوار بخش قدیمی و تاریخی شهر قدس احداث خواهد شد و ارتفاع آن مساوی با این دیوار تاریخی است. این در حالی است که چنین اقدامی بر اساس چارچوبها و مقررات ساخت و ساز اسرائیلی نیز ممنوع است چرا که این قوانین از احداث هرگونه ساختمان همجوار دیوار تاریخی قدس که از نظر ارتفاع هم اندازه و یا بلندتر از آن باشد و مانع از دید آن شود جلوگیری به عمل میآورد.
پروژه بحث برانگیز دیگری که اسرائیل قصد دارد از طریق احداث آن بخش غربی را به بخش شرقی قدس ارتباط دهد مونو ریل است که گردشگران را میان دو بخش این شهر جابجا میکند. این پروژه به طور اساسی بر روند زندگی محله وادی حلوه و وادی الربابه در منطقه سلوان تاثیر خواهد گذاشت.
اما پروژه دیگری که در راستای رونق هر چه بیشتر گردشگری مبتنی بر شهرک سازی در دست اقدام است پل معلقی است که اسرائیلیها مدعی هستند بر اساس مقاصد گردشگری ساخته میشود. طول این پل ۲۴۰ متر و ارتفاع آن ۳۰ متر خواهد بود و قرار است از منطقه الثوری آغاز شده و با گذر از اراضی وادی الربابه به منطقه وقفی آل الدجانی در جنوب غرب مسجد الاقصی برسد.
اجرای پروژههای شهرک سازی تنها محدود به روی زمین نبوده بلکه به زیر زمین امتداد یافته است. صب لبن پژوهشگر امور شهرک سازی که پیگیر احداث پروژه تونل مسیر حجاج است اعتقاد دارد هدف اشغالگران از اجرای این پروژه ارتباط دادن عین الماء منطقه سلوان به منطقه دیوار براق از طریق تونل است و این پروژه هم اکنون زیر منازل فلسطینیان شهر قدس در وادی حلوه در حال احداث است. وی تأکید کرد عملیات حفاری مداوم صهیونیستها باعث شده که گاه و بیگاه این محله شاهد فرونشست زمین و ایجاد شکافهایی بر روی زمین باشد.
همچنین صب لبن میگوید: دولت اسرائیل و انجمنهای شهرک سازی ارائه پروژههای ساخت مسیرهای هوایی و زمینی، پارکهای عمومی و رستورانها در مناطق مختلف سلوان را متوقف نمیکنند و هدف آنان تشویق گردشگری مبتنی بر توسعه شهرک سازی و ایجاد تغییرات اساسی در محلههای فلسطینی است.
این کارشناس فلسطینی افزود: آنان میخواهند با این پروژهها به نمادهای جریان یهودی در روی زمین و زیر زمین در ذهن گردشگران رسمیت بخشیده و با استفاده از راهنماهای گردشگری اسرائیلی روایت خود را به آنان القا کنند.
بناهای تاریخی و اصیل
برای آشنایی با مهمترین اماکن تاریخی منطقه سلوان الجزیره نت به سراغ بشار ابو شمسیه راهنمای گردشگری رفته است. وی علاوه بر اینکه عین سلوان را یکی از مهمترین بناهای تاریخی این منطقه میداند به ارتباط زیاد داستانهای مردمی با این مکان نیز اشاره میکند.
ابو شمسیه ضمن اشاره به اهمیت قصرهای اموی واقع شده در سلوان میافزاید این قصرها بیش از ۱۳۰۰ سال پیش در کنار مسجد الاقصی ساخته شده است و با وجود اینکه در معرض خسارتهای ناشی از عوامل طبیعی، جنگها و تلاش برای یهودی سازی قرار داشته اما همچنان ویژگیهای خود را حفظ کرده است.
منطقه سلوان همچنین شامل قبور تاریخی متعلق زمان یونانیان است که در آن زمان حاکی از تقدیس، برکت و زندگی جاودان بعد از مرگ بوده و به آن اعتقاد داشتهاند. از جمله آنها قبر بزرگ طنطور فرعون است که در جاده میان سلوان و مسجد الاقصی واقع شده است.
این راهنمای گردشگری ادامه داد وادی الربابه نیز حاوی بناهایی از تمدنهای مختلف است که مهمترین آنها دیر الندم یونانی است که در سال ۱۸۹۳ ساخته شده است. این بنا به عنوان یادبود خودکشی یهودا اسکاریوتی یکی از شاگردان مسیح علیه السلام ساخته شده است. اسکاریوتی خود را در این مکان در حالی که پشیمان بود به نشانه تسلیم در برابر مسیح و آمادگی برای محاکمه و مصلوب شدن به درختی آویخت.
ابو شمسیه میگوید در انتهای تمام محلههای سلوان یک آسیاب وجود داشته علاوه بر آنکه بسیاری از بناهای دوره کنعانی نیز در این منطقه وجود دارد و هم اکنون در پروژه شهرک سازی شهر داوود واقع شدهاند.
منبع:https://farsi.palinfo.com/
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.