با آغاز تدارکات در استان کرکوک برای اجرای انتخابات پیش از موعد عراق، جالب توجهترین موضوع در این استان بازگشت حزب دموکرات کردستان به رهبری «مسعود بارزانی» به کارزار انتخاباتی در این استان پس از تحریم آن در دوره قبل است.
همچنین حزب اتحادیه میهنی کردستان که در دوره قبل تنها تشکل کرد بود که در انتخابات کرکوک شرکت کرد، این بار هم نام تشکل انتخاباتی خود و هم به جز یکی، همه نمایندگانش از این استان را تغییر داده است.
این دو حزب بزرگ کرد، در کرکوک با دو حزب کرد دیگر رقابت میکنند. ضمن اینکه دو تشکل ترکمان نیز در این استان خود را برای رقابت آماده میکنند. یکی از این دو تشکل ترکمان که در سال 2018 برنده آرای ترکمانان استان شده بود، در این دوره همه نمایندگان سابق خود را نامزد کرده است.
مسیحیان نیز که باید به حکم قانون «کوتا» یک کرسی از این استان داشته باشند با چهار لیست انتخاباتی رقابت میکنند.
قومیت عرب هم در کرکوک چند لیست داده که مهمترین آنها از آن «محمد الحلبوسی» رئیس مجلس عراق است.
استان کرکوک به 3 دایره انتخاباتی تقسیم شده که 136 نامزد ازجمله 36 زن در آن رقابت میکنند تا به 12 کرسی این استان و یک کرسی که حتما باید متعلق به مسیحیان باشد دست یابند.
7 تن از نمایندگان فعلی استان و نیز استاندار کرکوک در این دوره از انتخابات بار دیگر نامزد شدهاند. شمار نامزدهای این انتخابات در کرکوک در انتخابات سابق 290 نامزد بود که اکنون به کمتر از نصف کاهش یافته است.
دایره انتخاباتی اول در استان کرکوک 5 کرسی دارد. این مناطق اکثریت کردی و سپس به ترتیب ترکمانی و مسیحی و عرب دارد و برای همین اکثر احزاب و تشکلها نامزدهای خود را به این دایره فرستادهاند.
حزب دموکرات کردستان که در سال 2018 حاضر به مشارکت در انتخابات کرکوک نشده بود، این بار 2 نامزد را در همین دایره انتخاباتی معرفی کرده است. «شاخوان عبدالله»، یکی از این دو نامزد که پیشتر از نماینده مجلس عراق بوده، میگوید شمار اندک نامزدهای حزب دموکرات در کرکوک به نظام انتخاباتی مربوط میشود و افزود که استراتژی حزب دموکرات معرفی نامزدهای اندک برای تضمین پیروزی است.
او گفت که تصمیم حزب دموکرات برای بازگشت به عرصه انتخابات در کرکوک پس از دریافت تضمین از نخستوزیر و طرفهای بینالمللی برای عادیسازی وضعیت استان کرکوک و بازگرداندن پرونده امنیت استان به ساکنان آن انجام شده است.
در سال 2017، پس از برگزاری همهپرسی استقلال اقلیم کردستان، حیدر العبادی، نخستوزیر وقت عراق، نیروهای ارتش عراق را وارد کرکوک کرد و نیروهای پیشمرگه کرد را از استان بیرون انداخت. در پی آن دفاتر حزب دموکرات در کرکوک بسته شد.
اتحاد میهنی کردستان که در انتخابات سابق 6 کرسی در استان کرکوک به دست آورده بود، در این انتخابات با عنوان «پیمان کردستان» فعالیت میکند و به جز یک نماینده، همه نامزدهای خود را تغییر داده است. جالب اینجاست که «ریبوار طه»، نامزد حزب دموکرات، که در انتخابات 2018 با کسب 63 هزار رأی رتبه اول را به خود اختصاص داده بود در این دوره نامزد نشده است.
دایره دوم انتخاباتی در کرکوک 4 کرسی دارد که در آن بیشتر ترکمانها و اعراب سکونت دارند. ترکمان ها در این انتخابات با دو فهرست «جبهه ترکمانی» و «حزب میدان کرکوک» مشارکت کردهاند. همه اعضای فهرست جبهه ترکمانی همان کسانیاند که در انتخابات قبل نیز نامزد شده و رأی آورده بودند.
دایره سوم انتخاباتی در کرکوک 3 کرسی دارد که 39 نامزد در آن رقابت میکنند و اکثر مناطق تحت پوشش آن عربنشین است (ازجمله حویجه و الزاب) و برای همین اکثر تشکلهای عرب تمرکز خود را بر این دایره گذاشتهاند.
اعضای «پیمان عربی» که در انتخابات سابق 3 کرسی از استان کرکوک به دست آورده بود این بار با همه نامزدهای سابق خود در کارزار انتخابات برگشته است.
به موجب قانون کوتا، کرکوک باید یک نماینده مسیحی داشته باشد. 5 نامزد از 4 جریان سیاسی بر سر این کرسی با یکدیگر رقابت میکنند. در دوره قبل «ریان الکلدانی»، نزدیک به ائتلاف فتح، برای دستیابی به این کرسی رأی آورده بود.
منبع:https://mdeast.news
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.