هشتگ #بایدن_لطفاً_کمکم_کن به زبان عربی مثل باد در شبکههای اجتماعی عراق پخش شد؛ به ویژه پس از آنکه کلیپ طنز علی با واکنش جوی هود، معاون وزیر خارجهی ایالات متحده در امور خاور نزدیک، مواجه شد. هود در ویدئویی که ۲۷ تیر/ ۱۸ ژوئیه در شبکههای اجتماعی منتشر شد، به ویدیوهای علی واکنش نشان داد و از او خواست که نپرد، چون “آمریکا او را دوست دارد” و “زندگی ارزشمند است و میتواند بهتر باشد.”
عادل پس از آنکه در کانون توجهات قرار گرفت، در ۳۰ تیر/ ۲۱ ژوئیه با مصطفی الکاظمی نخستوزیر عراق ملاقات کرد و کاظمی به او یک کلاه داد که دفعهی بعد که به پشت بام خانهاش میرود در برابر آفتاب محافظت شود. وی همچنین به این نوجوان گفت آزادی بیان تضمین شده است و او میتواند از هر چه که میخواهد انتقاد کند.
ملاقات عادل با کاظمی، واکنشهای گسترده و متنوعی را برانگیخت. کانالهای اپلیکیشن محبوب تلگرام و دیگر پلتفرمهای مورد استفادهی واحدهای بسیج مردمی (حشدالشعبی) از نخستوزیر انتقاد کردند و استدلال کردند علیالخصوص پس از انفجار ۲۸ تیر/ ۱۹ ژوئیه در شهر صدر بغداد، که دست کم۳۰ کشته برجای گذاشت، ملاقات با یوتیوبرها برای دولت کسر شأن است. حشدالشعبی و رسانههای فردی مربوط به این گروه، کاظمی را به “خودنمایی” متهم کردند.
شبکهی العهد، شبکهی تلویزیونی مرتبط با عصائب اهلالحق، با انتقاد از دیدار نخستوزیر با عادل در ۳۰ تیر/ ۲۱ ژوئیه، گفت که کاظمی “خانوادههای شهدای انفجار شهر صدر را نادیده گرفت و [در عوض] با یک یوتیوبر ملاقات کرد.”
الحره که تحت حمایت مالی ایالات متحده است، گزارش داد که این جوان عراقی در پی همهی توجهاتی که از سوی وزارت خارجهی آمریکا و کاظمی به او شده، از جانب گروههای ناشناخته مورد تهدید قرار گرفته است. این رسانه افزود که او اکنون از خروج از خانهی خود در جنوب عراق میترسد.
شبکهی UTV نیز این خبر را پوشش داد. عادل در مصاحبه با این شبکه، از رنجی که بسیاری از عراقیها و به ویژه جوانان عراقی تجربه میکنند گفت: “خارج از کشور جوانان صبحها بیدار میشوند تا پس از مطالعه به شنا بروند، اما جوانان عراقی برای خرید سوخت ژنراتورها بیدار میشوند.”
زمینه/تحلیل: این اولین بار نیست که عادل ۱۷ ساله، دانشآموز دبیرستانی، چنین ویدئوهایی را منتشر کرده است. یک سال پیش، او کلیپی را به اشتراک گذاشت که در آن از دونالد ترامپ، رئیسجمهور وقت آمریکا خواسته بود تا در حل بحران برق در عراق به او کمک کند. وی همچنین در آذر ۱۳۹۹/ نوامبر ۲۰۲۰ ویدئویی منتشر کرد که در آن برای خلاصی از خیابانهای سیل گرفتهی شهرش از رئیسجمهور منتخب وقت، بایدن درخواست کرد او را به آمریکا دعوت کند.
صفحات عادل در فیسبوک، اینستاگرام و تیکتاک پر است از کلیپهای بیانگر مشکلات و سختیهایی که عراقیها با توجه به قطع مداوم برق، جادههای ناهموار و آسفالتنشده و خدمات ضعیف اینترنت با آنها مواجه هستند. در ویدئوی او در ۲۴ تیر/ ۱۵ ژوئیه خطاب به بایدن از پشت بام خانهاش، در پسزمینه صدای تیراندازی شدید شنیده میشود. عادل سپس دستان خود را تکان میدهد و به زبان انگلیسی میگوید: “این تیراندازی است بایدن، گوش میدی؟” به نظر میرسد استفاده از زبان انگلیسی ساده و طعنهآمیز مخلوط با زبان عربی باعث محبوبیت کلیپهای او شده است.
دیدار کاظمی با این جوان عراقی انتقادهای شدیدی را از سوی حشدالشعبی و گروههای مرتبط با آن برانگیخت، زیرا تمایل عادل به سفر به آمریکا، به عنوان چاپلوسی برای آمریکاییها تلقی میشود. این واکنشها در شرایط سیاسی کلیتر ِ تنش بین کاظمی و گروههای تحت حمایت ایران بر سر حضور نظامی آمریکا در عراق، بروز پیدا کردهاند.
در واقع، دیدار نخستوزیر عراق با عادل در روزهایی بود که برای آخرین سفر خود به واشنگتن آماده میشد. جایی که با رئیسجمهور بایدن ملاقات کرد. همانطور که امواج.میدیا پیشتر گزارش کرده است، دو طرف اعلام کردند که نیروهای رزمی آمریکا تا پایان سال جاری میلادی از عراق خارج میشوند.
چشمانداز: عادل با ویدیوهای خود به شهرت زیادی دست یافته و فقط در تیکتاک بیش از نیم میلیون دنبالکننده به دست آورده است. اما این شهرت و رویای او برای خروج از عراق ممکن است برای او بهایی سنگین داشته باشد؛ آنهم در کشوری که به طور عادی گروههای مسلح بدون آنکه مجازات شوند، فعالان را هدف قرار میدهند.
با این وجود، عادل به نسل جدیدی تعلق دارد که غرق در فناوری مدرن و رسانههای اجتماعی است. با آنکه یک صدا ممکن است خفه شود، تصویر کلیتر، ظهور نسلی از اینفلوئنسرهای جوان شبکههای اجتماعی در عراق است.
منبع:https://amwaj.media
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.