حدود 300 نامزد انتخابات آینده عراق، که قرار است در 10 اکتبر 2021 برگزار شود، از گروهها و ائتلافهایی هستند که شاخه نظامی دارند.
مهمترین این گروهها ائتلاف فتح به ریاست «هادی العامری» است که در انتخابات پیشین 48 کرسی به دست آورد و دومین فراکسیون بزرگ بعد از ائتلاف سائرون (صدر و حزب کمونیست عراق) را تشکیل داد.
این ائتلاف 73 نامزد در انتخابات معرفی کرده که در اکثر استانهای عراق حضور دارند.
ائتلاف فتح از 6 گروه تشکیل شده که از همه بزرگتر سازمان بدر است که 13 تیپ در الحشد الشعبی دارد که شمار نیروهایش 24 هزار نیرو برآورد میشود. بیشترین حضور این نیروها در استانهای دیالی، بغداد، صلاحالدین، کرکوک، نینواست.
گروه دیگری که عضو ائتلاف فتح است «جنبش صادقون» است که شاخه سیاسی عصائب اهل الحق به ریاست قیس الخزعلی است. عصائب دو تیپ در حشد دارد که شمار نیروهایش 10 هزار نیرو برآورد میشود که بیشتر در استانهای صلاحالدین و بغداد و دیالی و کرکوک حضور دارند.
گروه دیگر «السند» به ریاست «احمد الاسدی» است که فرمانده کتائب «جند الامام» است که یک تیپ در الحشد الشعبی دارد.
«جنبش جهاد و سازندگی» به ریاست حسن راضی هم از دیگر گروههای عضو ائتلاف فتح است که شاخه نظامی آن سرایا الجهاد است.
از سوی دیگر، جریان صدر که دستکم تا اینجای کار اعلام کرده که در انتخابات شرکت نخواهد کرد یک شاخه نظامی به نام سرایا السلام دارد که شامل یک تیپ الحشد الشعبی میشود و شمار نیروهایش حدود 15 هزار تن است. بیش تر این نیروها در سامراء حضور دارند.
جریان صدر البته اعلام کرده که در انتخابات شرکت نمیکند اما پیش از اعلام انصراف 95 نامزد انتخاباتی معرفی کرده بود.
از گروههای نوپایی که در انتخابات پیش روی عراق شرکت کرده جنبش «حقوق» وابسته به کتائب حزبالله است که پیش از این حاضر به فعالیت سیاسی نبود. گفته میشود که «حسین مؤنس»، رهبر این جنبش که از بغداد نامزد شده، همان فردی است که با نام «ابوعلی العسکری» توئیتها و بیانیههایی شدیداللحنی علیه دولت «مصطفی الکاظمی» صادر میکرد و کار را به تهدید مستقیم نخستوزیر هم رساند.
این گروه 40 نامزد در انتخابات معرفی کرده و شاخه نظامی آن که تیپ 45 الحشد الشعبی است حدود 8 هزار نیروی نظامی دارد.
این نیروها بیشتر در منطقه جرف الصخر (جرف النصر) در جنوب بغداد حضور دارند و مخالفانشان میگویند که اجازه ورود کسی به شهر را نمیدهند.
از دیگر احزاب نوپای عراق که در آستانه انتخابات با 24 نامزد اعلام موجودیت کرده «جنبش ملی عراق» (حرکه العراق الوطنیه) است که محمد شاکر الشمری از سران کتائب امام علی(ع) ریاست آن را بر عهده دارد. این گروه بخشی از تیپ 40 الحشد الشعبی را تشکیل میدهد و همان گروهی است که پس از بازداشت «قاسم مصلح»، فرمانده نیروهای حشد در استان الانبار، با حضور مسلحانه در منطقه خضراء انتقادهای بسیاری از متحدان حشد را هم برانگیخت.
«جریان التحدی» هم گروه دیگری است که به ریاست «ابوعلی الدراجی» (اسم واقعی او مشخص نیست) اعلام موجودیت کرده و 6 نامزد در انتخابات دارد. الدراجی مسئول کتائب ابوالفضل العباس است که از گروههایی بود که در جنگ با داعش حضور داشت اما در اواخر دولت «عادل عبدالمهدی» ارتباط خود را با سازمان حشد قطع کرد.
از دیگر گروههای مشابه ائتلاف قادرون به ریاست «حسن الحسناوی»، دبیر کل نیروهای «الامام» است که با 26 نامزد در انتخابات شرکت کرده است.
«یوسف السناوی»، رهبر حزب «ثارالله» در بصره نیز که پیشتر به اتهام تیراندازی به سمت تظاهراتکنندگان در بصره، بازداشت شده بود با 3 نامزد در انتخابات شرکت کرده است.
«فالح الخزاعی»، معاون جهادی کتائب سیدالشهداء، که اقلیم کردستان عراق آن را به دست داشتن در حمله راکتی به فروگاه اربیل متهم کرده بود، در گروه سیاسی جدیدی با نام «قادمون» نامزد شده است.
در میان گروههای اهل سنت نیز جریانهای وابسته به گروههای حشد عشایری هم در انتخابات شرکت کردهاند.
یکی از این گروهها گروه نوپای «المحافظون» به ریاست وائل الشمری فرمانده حشد دفاع، متشکل از عشایر اهل سنت در استان الانبار، است که 12 نامزد معرفی کرده است.
همچنین ائتلاف «تقدم»، از اصلیترین گروههای سیاسی اهل سنت عراق به ریاست «محمد الحلبوسی»، 3 شخصیت دارای وابستگیهای نظامی را در استان انبار معرفی کرده است: عیسی السایر فرمانده تیپ «درع الفلوجه»، رافع الفهداوی مسئول «حشد نخوه النشامی»، و نعیم العکود، رئیس حشد «البو نمر».
در استان نینوا هم «فلاح زیدان»، وزیر کشاورزی سابق، که مسئول «حشد اللهیب» در جنوب موصل است، از ائتلاف «تقدم» و «عبدالرحیم الشمری»، مسئول حشد النوادر در غرب موصل، از ائتلاف «العقد الوطنی» به ریاست «فالح الفیاض»، رئیس سازمان الحشد الشعبی، نامزد شدهاند.
«احمد الجبوری» (ابومازن) هم که این بار در مقام رئیس ائتلاف تازهتأسیس «حسم» در انتخابات نامزد شده هم مسئول «حشد فرسان الجبور» در جنوب موصل است.
در میان سهمیههای قطعی اقلیتها هم حضوری از این دست دیده میشود. «ریان الکلدانی» از فرماندهان بلندپایه الحشد الشعبی و مسئول گروه نظامی «بابلیون» در حشد، از اصلیترین رقبا برای دستیابی به کرسی مسیحیان است. «ایوان فائق جابرو»، وزیر امور مهاجران و پناهجویان نیز از گروه سیاسی الکلدانی نامزد شده است.
در میان اقلیت شبک هم «وعد القدو» به صورت فردی نامزد شده است که فرمانده تیپ 30 حشد (حشد الشبک) بود اما سال گذشته به دستور مصطفی الکاظمی از این فرماندهی برکنار شد.
منبع:https://mdeast.news
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاست ورزی جهانی دارند.
جمعی از جوانان تحصیلکرده در رشته های علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمده اند تا با انگیزه های غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینه نگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاست های جهانی را فراهم آورند.