واکنش‌ها به ملاقات رؤسای جمهور آمریکا و روسیه

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
واکنش‌ها به ملاقات رؤسای جمهور آمریکا و روسیه
انتظار می‌رود بایدن در این دیدار به مسائلی چون ممانعت از تشدید تنش هسته‌ای، مساله الکسی ناوالنی و موضوع حملات سایبری بپردازد.

یک روز پس از ملاقات 3 خرداد مشاور امنیت ملی کاخ سفید و دبیر شورای امنیت روسیه در ژنو، کاخ سفید اعلام داشت رؤسای جمهور دو کشور، 26 خردادماه در ژنو سوئیس با یکدیگر دیدار خواهند داشت. این ملاقات در ادامه سفر بایدن به انگلستان برای نشست گروه هفت و گردهم آیی سران ناتو در بروکسل برگزار خواهد شد. انتظار می‌رود رئیس‌جمهور آمریکا در این دیدار به مسائلی چون ممانعت از تشدید تنش هسته‌ای، ابعاد قانونی زندانی کردن الکسی ناوالنی، مخالف پوتین و افزایش حملات سایبری بپردازد. اظهارات سخنگوی کرملین حاکی از آن است که موضوعات اصلی در دستور کار بین‌الملل ازجمله تعامل در مبارزه با شیوع کرونا، حل‌وفصل درگیری‌های منطقه‌ای محور مذاکرات طرفین بوده و هیچ برنامه‌ای برای امضاء سند در این دیدار تنظیم نشده است.


واکنش‌های رسمی
هم‌زمان با انتشار اخبار دیدار رؤسای جمهور روسیه و آمریکا، ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا نسبت به متلاشی شدن روابط آمریکا با روسیه و چین هشدار داد و توصیه کرد اقدامات فوری برای بهبود روابط جهانی و جلوگیری از جنگ دیگر میان قدرت‌های بزرگ انجام شود. باوجودآنکه انتظار می‌رفت در این فضا بازگشت آمریکا به پیمان آسمان‌های باز یکی از محورهای دیدار رؤسای جمهور باشد، دولت آمریکا اعلام داشت به این پیمان بازنخواهد گشت درحالی‌که شخص بایدن در زمان خروج آمریکا از این پیمان بیشترین انتقادات را از ترامپ کرده بود.


واکنش محافل سیاسی
«بروکینگز» معتقد است تحکیم مواضع دفاعی –نظامی ناتو در لهستان و کشورهای بالتیک و دادن وعده‌های غیرقابل تحقق به اوکراین و گرجستان استراتژی است که کارایی ندارد. نوشتار مذکور راه برون‌رفت از بن‌بست کنونی را ایجاد سازوکار امنیت جدید در شرق اروپا با مشارکت روسیه می‌داند که منجر به کاهش تنش‌ها و خطر جنگ می‌گردد.

«ویلسون سنتر» با تصریح بر اینکه نمی‌توان انتظار چرخش کلی در روابط فی‌مابین داشت، معتقد است عزم رئیس‌جمهور آمریکا برای ثبات استراتژیک میان دو کشور، زمینه‌ساز دستیابی به چارچوبی برای کنترل تسلیحات آتی در این دیدار است که می‌تواند شامل حوزه‌هایی چون تسلیحات فضایی و سایبر نیز بشود.

مؤسسه «امریکن کانسرواتیو» نیز ضمن آنکه این دیدار را تنها گامی به‌سوی روابط مثبت‌تر می‌داند، معتقد است تحریم‌ها و سخت‌گیری‌های حقوق بشری که واشنگتن نسبت به مسکو داشته، تنها برای اقناع فضای داخل آمریکا و رأی‌دهندگان بوده و متحدانی مانند عربستان و مصر اشتباهاتی به‌مراتب شدیدتر از روسیه داشته‌اند. ضمن آنکه خود آمریکا در حوزه حقوق بشر و دخالت در انتخابات و رقابت‌های سیاسی داخل کشورها چندان قدیس نیست. لذا لازم است ضمن اتخاذ رویکردی منطقی‌تر، همکاری مسکو در حوزه‌هایی که منافع مشترک وجود دارد جلب شود؛ مانند سوریه که هر دو طرف خواهان کاهش حضور ایران در آن هستند.

«فارن پالیسی» به فرارسیدن ضرب العجل دور دوم تحریم‌های ضد روسی آمریکا در ارتباط با استفاده از سلاح‌های شیمیایی و بیولوژیکی پرداخته است که عطف به مسمومیت مخالف معروف روس، الکسی ناوالنی وضع گردید. این مهلت، چالش دشواری پیش روی بایدن و دولت وی محسوب می‌گردد.


تحلیل و نظریه
قطع به‌یقین ارائه هرگونه تحلیل و نظریه‌ای منوط به برگزاری نشست میان رؤسای جمهور آمریکا و روسیه و محتوای منتشرشده از آن خواهد بود. ضمن آنکه نمی‌توان انتظار دستاورد دیپلماتیک چشمگیری از این نشست داشت، لیکن با توجه به موارد مطرح‌شده، پرونده هسته‌ای ایران و نفوذ منطقه‌ای کشورمان یکی از محورهای گفتگوهای این دیدار خواهد بود. تجربه انفعال ایران در هماهنگی با روسیه پیش از همکاری مسکو در صدور قطعنامه‌های شورای امنیت علیه پرونده هسته‌ای در سال‌های گذشته نشان داده که نمی‌توان و نباید به مواضع قبلی روسیه متکی بود. لذا هماهنگی و تعامل در عالی‌ترین سطوح با مسکو در این خصوص ضروری است.

 

منبع:https://www.eurica.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *