لزوم حفظ خویشتنداری تهران در بحبوحه مذاکرات

اسرائیل به دنبال تحریک ایران برای بر هم زدن میز مذاکره است

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
جلال میرزایی در یادداشتی پیرامون ارتباط اقدامات مخرب اسرائیل برای عدم احیای برجام با تلاش های دیپلماتیک با محوریت نشست وین بر این باور است که به هر میزان که شاهد پررنگ تر شدن فضای مثبت  برای احیای برجام باشیم به همان میزان نگرانی اسرائیلی‌ها و به تبع آن اقدامات مخرب شان برای عدم احیای برجام بیشتر خواهد شد. از این رو یقیناً به موازات پیگیری مذاکرات در روزهای و هفته های پیش رو برای احیای برجام در وین پیگیری خواهد شد باید شاهد وقوع اقدامات مخرب دیگری مانند حمله به کشتی ساویز، ایجاد اختلال در تاسیسات هسته‌ای، ترورهای برنامه‌ریزی شده و حتی کور باشیم. ضمن این که نباید این گزاره را هم از نظر دور داشت که تل‌آویو برای احیای عدم احیای برجام حتی سناریو و گزینه تنش نظامی با ایران را هم مد نظر دارد.

به موازات تحرکات و تلاش‌های دیپلماتیک اعضای ۱+۴، جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده برای لغو تحریم ها، بازگشت آمریکا به برجام و احیای توافق هسته‌ای شاهد نگرانی روز افزون اسرائیلی ها هستیم. چرا که بی شک تل آویو جدی ترین مخالف احیای مجدد توافق هسته ای به شمار می‌رود. لذا اسرائیل از هر طریقی به دنبال مختل کردن مسیر مذاکرات احیای برجام است که قرار است چهارشنبه هفته جاری دور سوم آن در وین، پایتخت اتریش برگزار شود.

در این بین وقوع حوادثی مانند حمله به کشتی ایرانی ساویز و یا حادثه صبح دیروز یکشنبه برای تاسیسات هسته‌ای نطنز که بی شک انگشت اتهام را باید به سوی اسرائیل نشانه رفت حکایت از آن دارد که تل آویو برنامه جدی برای مختل کردن مسیر مذاکرات دارد. اما در یک لایه عمیق تر به نظر می رسد که اسرائیلی‌ها برخلاف آنچه که تصور می شود که با این اقدامات خرابکارانه به دنبال دادن پیام به دولت بایدن برای عدم احیای برجام هستند باید عنوان داشت که در حقیقت اسرائیل با این اقدامات خرابکارانه سعی دارد تهران را تحریک کرده تا در مقام واکنش شرایط مثبت، فضای مناسب و مذاکرات سازنده کنونی را برای احیای برجام به محاق ببرد.

با وجود آن که بی شک این اقدامات خرابکارانه اسرائیل نشان می دهد که تحرکات دیپلماتیک اعضای به همراه ایالات متحده و ایران برای احیای برجام در مسیر درستی قرار گرفته است، اما باید خاطر نشان کرد به هر میزان که شاهد پررنگ تر شدن فضای مثبت برای احیای برجام باشیم به همان میزان نگرانی اسرائیلی‌ها و به تبع آن اقدامات مخرب شان برای عدم احیای برجام بیشتر خواهد شد.

از این رو یقیناً به موازات پیگیری مذاکرات در روزهای و هفته های پیش رو برای احیای برجام در وین باید شاهد وقوع اقدامات مخرب دیگری مانند حمله به کشتی ساویز، ایجاد اختلال در تاسیسات هسته‌ای، ترورهای برنامه‌ریزی شده و حتی کور باشیم. ضمن این که نباید این گزاره را هم از نظر دور داشت که تل‌آویو برای احیای عدم احیای برجام حتی سناریو و گزینه تنش نظامی با ایران را هم مد نظر دارد.

چرا که بی شک اسرائیل با جدیتی که اعضای ۱+۴ و نیز ایالات متحده آمریکا برای لغو تحریم ها و احیای برجام دارند عملاً از آنها قطع امید کرده است و سعی دارد با نگاه و سیاست مستقل، هزینه احیای برجام را برای اروپایی ها و ایالات متحده آمریکا بیشتر کند. پیرو این نکته نباید سفر دیروز یکشنبه وزیر دفاع ایالات متحده به اسرائیل را هم از نظر دور داشت.

اینکه طی روزها و هفته های اخیراسرائیلی‌ها اقدامات خرابکارانه ای را در دستور کار قرار داده اند و به صورت پیدا و پنهان، رسمی و غیررسمی مسئولیت آن را پذیرفته اند و به دنبالش رسانه‌های اسرائیلی با بازی رسانه های هم مرتبا بر روی آن تحلیل، تفسیر و بحث های کارشناسانانه ارائه می کنند صرفاً برای آن است که در افکار عمومی منطقه ای و جهانی ایران را ناکارآمد، ضعیف و مغلوب نشان دهند تا از این طریق با تغییز توازن روانی، تهران عملاً در زمین اسرائیل بازی کند.

بدین معنا که جمهوری اسلامی ذیل تحریکات اسرائیل به ناچار برای ایجاد توازن سیاسی، دیپلماتیک، نظامی، رسانه‌ای و امنیتی اقدامات مشابه را در دستور کار قرار دهد و در سایه سلسله کنش ها و واکنش ها بین تهران و تل آویو منافع اسرائیل به واسطه عدم احیای برجام و عدم لغو تحریم ها تامین شود. یعنی اسرائیل سعی دارد هزینه سیاسی، دیپلماتیک و امنیتی عدم احیای برجام بر دوش جمهوری اسلامی ایران بیفتد. 

ضمن اینکه نباید بحران آفرینی صوری برای نجات بنیامین نتانیاهو از گرداب انتخابات پارلمانی و احتمال محاکمه او را هم باید مد نظر قرار داد. لذا اگر در نهایت اقدامات خرابکارانه اسرائیل با هدف عدم احیای برجام به بحران منطقه ای و بین المللی بدل شود یقیناً شرایط به سمتی پیش خواهد رفت که هزینه اصلی آن بر دوش ایران بیفتد.

از این رو یقیناً جا دارد که ایران باید با هوشمندی سیاسی و انعطاف دیپلماتیک در زمین بازی اسرائیل قرار نگیرد تا تلاش‌های کنونی برای احیای برجام با محریت نشست وین به شکست کشیده نشود. چرا که بی شک این مهم، هدف غایی تمام اقدامات مخرب اسرائیل طی روزهای گذشته است. پس لزوم حفظ خویشتنداری تهران در بحبوحه مذاکرات بهترین سناریو برای تقابل با تل آویو است.

 

منبع:http://irdiplomacy.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
باز کردن قفل باقی مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟