همگرایی منافع، ترکیه و مصر را به هم نزدیک می‌کند

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
مناسبات ترکیه و مصر طی ماه‌های اخیر رو به همگرایی آشکار نهاده و انتظار می‌رود وزرای امور خارجه دو کشور پس از نزدیک به هشت سال قطع روابط، در ماه جاری با یکدیگر دیدار کنند.

مناسبات ترکیه و مصر طی ماه‌های اخیر رو به همگرایی آشکار نهاده و انتظار می‌رود وزرای امور خارجه دو کشور پس از نزدیک به هشت سال قطع روابط، در ماه جاری با یکدیگر دیدار کنند.

روابط دیپلماتیک بین آنکارا و قاهره در سال ۲۰۱۳ و به دنبال کودتای «عبدالفتاح سیسی»، رئیس جمهوری کنونی مصر علیه «محمد مرسی»، رئیس جمهوری سابق این کشور قطع شد.

دو کشور در طول دوران کوتاه ریاست جمهوری مرسی روابط گرم و نزدیکی با یکدیگر داشتند که این روابط پس از سقوط دولت مرسی در سال ۲۰۱۳ میلادی و وقوع کودتای نظامی توسط سیسی در مصر رو به تیرگی گذاشته است.

در این میان، راهکار قریب الوقوعی برای حل همه اختلافات میان قاهره و آنکارا وجود ندارد و دیدار «رجب طیب اردوغان»، رئیس جمهوری ترکیه و السیسی دستکم در مرحله کنونی و بیشتر از سوی رئیس جمهوری مصر دور از ذهن به نظر می‌رسد زیرا وی در مقطع کنونی خواهان خشمگین ساختن متحدان سعودی و اماراتی خود نیست اما قطار عادی‌سازی مناسبات میان دو کشور هر چند با سرعتی اندک اما به حرکت در آمده است.

در همین ارتباط، باید گفت که حصول پیشرفت کنونی در مناسبات قاهره و آنکارا بدون آشتی کشورهای شورای همکاری با قطر در نشست العلا عربستان نمی‌توانست به این مرحله برسد چرا که بهبود روابط قطر و عربستان منجر به گشوده شدن دروازه از سرگیری روابط برای دیگر طرف‌های مورد اختلاف شد. همچنین حل اختلافات در لیبی نیز کمک شایانی به مصر و ترکیه برای پشت سر نهادن اختلافات کرد و دو کشور نسبت به حیطه قدرت و نقش‌ خود در پرونده لیبی به درکی واقع‌بینانه رسیدند و دریافتند که حفظ منافع در این کشور افریقایی مستلزم دستیابی به تفاهم مشترک و نه منازعه است.

آنکارا و قاهره از ماه‌ها پیش در حال نزدیک شدن به یکدیگر هستند اما به نظر می‌رسد چندین پرونده‌ وجود دارد که دو کشور در آن، مواضع نزدیک به همی نسبت به دیگر کشورهای خاورمیانه دارند از جمله ترسیم مرزهای دریایی در مدیترانه.

در همین ارتباط، اطلاعات موثقی وجود دارد که نشان می دهد قاهره از دید آنکارا در موضوع ترسیم مرزهای دریایی از خشکی و نه جزایر (دیدگاه یونان) حمایت می کند چرا که دو کشور بیشترین خط ساحلی را دریایی مدیترانه دارند و این امر به سود منافع مصر و ترکیه است.

آنکارا و قاهره همچنین درخصوص هماهنگی امنیتی در سوریه نیز تفاهم‌نظر دارند چرا که قاهره به این درک رسیده که دشمنی با ترکیه به سود این کشور نیست به خصوص که اسرائیل و یونان در تلاش برای کنار گذاشتن مصر هستند و دیدار وزرای خارجه یونان، اسرائیل، قبرس یونانی‌نشین و «انور قرقاش»، مشاور رئیس امارات درخصوص توافقات گازی موید این امر است، پیش از این نیز قبرس، اسرائیل و یونان با تامین مالی اتحادیه اروپا به ارزش 900 میلیون دلار توافقی برای اتصال خطوط برق امضا کردند؛ امری که به خشم مصر دامن زده است؛ مصری که پیش از این خود را شریک این سه در حوزه انرژی می دانست.

در پایان باید گفت ترکیه برای از میان بردن ائتلاف به وجود آمده علیه خود در شرق مدیترانه که اسرائیل و یونان میدان‌داران آن هستند، نیاز دارد تا به مصر نزدیک شود و با تشکیل ائتلافی جدید، معادله را به سود خود برهم زند و در این میان، آنکارا با نزدیک شدن به قاهره و نیز با توجه به قدرت اقتصادی و ثقل نظامی، پتانسیل لازم برای نقش‌آفرینی برجسته‌تر در شرق مدیترانه را داراست.

 

منبع:https://mdeast.news

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
باز کردن قفل باقی مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟