ناکامی «مارتین گریفیث» در حل بحران یمن و احتمال تعیین فرستاده جدید سازمان ملل

در twitter به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
علیرغم تعیین سه فرستاده ویژه سازمان ملل، همچنان بحران سیاسی یمن لاینحل باقی مانده است و سه فرستاده مذکور که یکی پس از دیگری به این منصب گمارده شدند، نتواستند راهی برای پایان جنگ پیدا کنند.

علیرغم تعیین سه فرستاده ویژه سازمان ملل، همچنان بحران سیاسی یمن لاینحل باقی مانده است و سه فرستاده مذکور که یکی پس از دیگری به این منصب گمارده شدند، نتواستند راهی برای پایان جنگ پیدا کنند و اینک حرف‌وحدیث‌ها از احتمال تعیین فرستاده جدید سازمان ملل در امور یمن حکایت دارد.

با وجود اینکه «مارتین گریفیث»، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن برای تحقق صلح در این کشور بر اساس راهکار سیاسی تلاش کرد اما وی با موانع متعددی رو به رو شد که مسیر وی برای دستیابی به صلح در یمن را دشوار و همراه با پیچیدگی‌های بسیاری کرد به خصوص که دولت یمن وی را به طرفداری از انصار الله متهم کرده است.

گریفیث نیز همانند «ولد الشیخ احمد»، سلف موریتانیایی خود در کمک به پایان دادن به جنگ چندین ساله یمن ناکام مانده است و وی در اوایل ماه مه جاری از شکست مذاکرات در مسقط خبر داد.

گریفیث با منصب خود خداحافظی می‌کند

پس از چند روز از اعلام شکست مذاکرات مسقط، منابع دیپلماتیک اعلام کردند گریفیث، این دیپلمات بریتانیایی که نامزد معاونت دبیرکل سازمان ملل است به زودی از منصب فرستاده ویژه این سازمان در امور یمن وداع خواهد کرد؛ منصبی که از سال 2018 میلادی عهده‌دار آن است.

رویترز در 12 ماه مه جاری به نقل از منابع آگاه خود خبر داده بود که گریفیث برای منصب هماهنگ‌کننده امور انسانی و امدادرسانی در وضعیت اضطراری در این سازمان انتخاب شده است.

این منصب جدید که گریفیث برای آن انتخاب شده، در جایگاه معاونت دبیرکل سازمان ملل در امور انسانی و بشردوستانه است که اکنون «مارک لوکوک» دیگر دیپلمات بریتانیایی عهده‌دار آن است.

گریفیث در شامگاه دوازدهم مه جاری، با ارائه آخرین گزارش از عملکرد خود در برابر شورای امنیت، سه سال فعالیت خود در مقام فرستاده سازمان ملل در امور یمن را به اتمام رساند؛ گزارشی که بیشتر درباره آخرین تحولات نبرد مارب و اوضاع سیاسی و انسانی یمن بود.

گریفیث، شخصیتی نامطلوب

گریفیث علیرغم تلاش‌های سه ساله‌اش و دیدارها و سفرها در صنعاء، عدن، ریاض، مسقط و امّان و نیز تهران، وی خود را شخصیتی نامطلوب در میان طرف‌های نزاع یمن یافت.

در همین رابطه، چندی پیش، انصارالله یمن از دیدار با گریفیث خودداری کردند به خصوص در مذاکرات اخیر در مسقط، امری که به بروز شک و تردید‌هایی درباره امکان تداوم فعالیت وی به عنوان میانجی حل بحران یمن منجر شد.

در سپتامبر سال 2020 میلادی، رسانه‌های یمنی اعلام کردند «عبدربه منصور هادی»، رئیس جمهوری مستعفی یمن و «علی محسن الاحمر»، معاون وی در اعتراض به سکوت سازمان ملل در قبال حملات انصارالله در شرق و غرب یمن، از دیدار با گریفیث سرباز زدند.

در پی آن، سازمان ملل از مخالفت خود با درخواست مقامات دولت مستعفی یمن برای تغییر خبر داد و از طرف‌های یمنی خواست تا با همکاری گریفیث برای پایان دادن به بحران کنونی تلاش کنند.

حل نشدن بحران یمن

به گفته «مصعب عفیف»، روزنامه‌نگار یمنی، گریفیث هیچ موفقیتی در حل بحران یمن نداشت و وی علیرغم سفرها و گفت‌وگوهای بسیار نتوانست توافقی مانند توافق استکهلم یا توافق الحدیده محقق کند.

عفیف در گفت‌وگو با خلیج اونلاین تصریح کرد: وی علیرغم برخورداری از حمایت بین‌المللی پررنگ، این حمایت را برای توقف عملیات الحدیده هزینه کرد در حالی که نخست می بایست برای کاهش بحران انسانی یمن تلاش می کرد.

وی گفت: گریفیث تنها موفق شد عملیات محدود تبادل اسرا و بازداشت‌شدگان میان دولت مستعفی و انصارالله را تحقق بخشد اما باید گفت این ناکامی‌ها تنها متوجه گریفیث نیست بلکه جامعه جهانی و سازمان ملل هم که در اعمال فشار بر طرف‌های منازعه شکست خوردند، در این ناکامی سهیم هستند.

در کنار اتهام‌زنی طرفین منازعه یمن در جانبداری گریفیث، وی به دلیل شکاف عمیق در دیدگاه‌های دو طرف مذکور در خصوص شروط راهکار بحران، با دشواری‌های بسیاری در ایجاد توافق میان دولت مستعفی و انصارالله رو به رو بود.

در این میان، دولت مستعفی یمن بر لزوم تحقق صلح بنا بر سه مرجع، نتایج کنفرانس گفت‌وگوی ملی، ابتکار خلیجی و قطعنامه‌های شورای امنیت به ویژه قطعنامه 2216 اصرار دارد؛ قطعنامه‌ای که در یکی از مهم‌ترین بندهایش بر لزوم عقب‌نشینی انصارالله از مناطق تخت کنترل از جمله صنعاء تصریح دارد.

اما انصارالله در مقابل بر مخالفت با سه مرجع مورد استناد دولت مستعفی تاکید دارد و بازگشایی فرودگاه بین المللی صنعاء و توقف حملات هوایی ائتلاف عربی را شرط برگزاری هرگونه مذاکرات آتی تعیین کرده است.

 

منبع:https://mdeast.news

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا مطمئن هستید که می خواهید قفل این پست را باز کنید؟
باز کردن قفل باقی مانده : 0
آیا مطمئن هستید که می خواهید اشتراک را لغو کنید؟